Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016

FARC, PKK, Ταλιμπάν


Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου οι τρομοκρατικές οργανώσεις του Δυτικού Κόσμου ελάμβαναν τις χρηματοδοτήσεις τους κυρίως από την Σοβιετική Ένωση και τους συμμάχους της, πχ Κούβα, Βόρεια Κορέα κλπ. Σήμερα οι τρομοκρατικές οργανώσεις βασίζονται πολύ περισσότερο στα δικά τους έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες, πχ ναρκωτικά, πορνεία, απαγωγές, εμπόριο όπλων, απαγωγές, προστασία κλπ

Οι οργανώσεις που έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα από ναρκωτικά είναι η Κολομβιανή FARC, το Κουρδικό PKK και οι Αφγανοί Ταλιμπάν. Το 80% περίπου των ναρκωτικών που μπαίνουν στην Ευρώπη περνάνε από τα χέρια του PKK. Ένα κιλό ηρωίνης κοστίζει 1.000 με 2.000 δολάρια στην Ταϊλάνδη, 6-8 χιλιάδες δολάρια στην  Τουρκία, και περίπου 200.000 δολάρια στους δρόμους της Γερμανίας.

Υπάρχουν οργανώσεις που δεν θέλουν να κάνουν εμπόριο ναρκωτικών στις χώρες τους για να μην χάνουν την νομιμοποίηση τους, πχ ο IRA στην Ιρλανδία. Ενδιαφέρον αυτό που λέει για τον IRA γιατί έφερνε με την ETA κόκα της FARC και την πουλούσαν για να αγοράζουν διαμάντια και όπλα. Άρα ο IRA έκανε μόνο διακίνηση από Λατινική Αμερική σε Ευρώπη χωρίς να εμπλέκεται με το εμπόριο στην Ιρλανδία.

Πάρα πολύ ωραίο άρθρο από την Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ (Naval Postgraduate School)

The sources of terrorist financing: theory and typology
http://calhoun.nps.edu/bitstream/handle/10945/47781/Freeman-The-Sources-of-Terrorist-Financing_2010.pdf?sequence=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου