Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Ο Νετανιάχου, ο Τσίπρας και ο East Med

Στο παρακάτω βίντεο, στο 1.00, βλέπετε τον Νετανιάχου να βγάζει τον Τσίπρα στο μπαλκόνι και να του δείχνει την Ιερουσαλήμ, και να του λέει ότι τα τείχη της Ιερουσαλήμ είναι η Ακρόπολή του Ισραήλ. Βλέπε https://www.youtube.com/watch?v=3DArmj_NZQ4

Εικόνα
Εικόνα 2Δυστυχώς δεν το βρήκα το βιντεάκι με ολόκληρο τον διάλογο, τον οποίο άκουσα στις ειδήσεις νομίζω του Ant1. Του λέει ο Νετανιάχου δείχνοντας του τα τείχη της Ιερουσαλήμ “αυτή είναι η Ακρόπολή μας”, και του απαντάει ο Τσίπρας ήμουν εκεί πριν έρθω εδώ. Και στην συνέχεια ο Τσίπρας ρωτάει τον Νετανιάχου να θέλει να καπνίσει και βγήκανε στο μπαλκόνι, και ο Νετανιάοχου λέει ότι το έκοψε, ο Τσίπρας του δίνει συγχαρητήρια και γελάνε.

Ο διάλογος προφανώς δεν είναι τυχαίος. Έλεγα για την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, όπου ο Τσίπρας έστειλε να υποδεχτεί τον Ομπάμα ο Πάνος Καμμένος που είναι κολλητός του Ρώσου ολιγάρχη Malofeyev, τον οποίο η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι δίνει όπλα στους Ουκρανούς αντάρτες. Ο Τσίπρας έστειλε μήνυμα στην Ρωσία, η οποία αγαπά τον Τραμπ και μισεί τον Ομπάμα.

Συνηθίζονται οι συμβολισμοί και τα πειράγματα στην διπλωματία. Να θυμίσω ότι ο Πούτιν είχε φέρει σκυλιά σε μία συνάντηση του με την Μέρκελ, γνωρίζοντας τον μεγάλο φόβο της Μέρκελ για τα σκυλία.

Εικόνα 3Οι Ιρανοί και οι Τούρκοι έχουν πει πολλές φορές ότι θα οδηγήσουν τους Μουσουλμάνους στην Ιερουσαλήμ, η οποία είναι ιερή πόλη και για τους Χριστιανούς και για τους Μουσουλμάνους και για τους Εβραίους. Να θυμίσω ότι ο Τραμπ απείλησε να μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την Αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, κάτι που δεν νομίζω ότι θα τολμήσει να κάνει. Αλλά το λέω για να δείξω την ιστορία που υπάρχει γύρω από την Ιερουσαλήμ.

Πρόσφατα τα αριστεροκρατούμενα Ηνωμένα Έθνη, στα οποία πάρα πολύ μεγάλη επιρροή έχει το Κατάρ, έβγαλαν ψήφισμα με το οποίο αναφέρονται στην υπό κατοχή Ιερουσαλήμ, προκαλώντας ανάφλεξη στον  πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στα Ηνωμένα Έθνη και το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια. Οι Ισραήλινοί ανακοίνωσαν ότι δεν θα διαπραγματεύονται με τα Ηνωμένα Έθνη. Να θυμίσω ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρωταγωνιστούν στον “αγώνα” για τα ανοιχτά σύνορα κλπ. Βλέπε “Jerusalem Holy Site Is Muslim, Not Jewish: United Nations Vote Sparks Debate Over Temple Mount And Jewish Ties”, Οκτώβριος 2016

Βγάζοντας τον Τσίπρα στο μπαλκόνι ο Νετανιάχου έστειλε μήνυμα στους Ιρανούς και στους Τούρκους, ότι η Ελλάδα είναι σύμμαχος του Ισραήλ. Αλλά κυρίως έστειλε μήνυμα στον Τσίπρα, ότι αν η Ελλάδα θέλει να προχωρήσουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ τον αγωγό East Med, ο οποίος ήταν ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης, τότε θα πρέπει να πάρει αποστάσεις από το Ιράν.

Να θυμίσω ότι ο Τσίπρας είχε πει ότι θα διακόψει την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ, αλλά τελικά όχι μόνο δεν το έκανε αλλά τελικά υπέγραψε το καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, και τώρα σπρώχνει και τον αγωγό East Med.

Στο μεταξύ όμως συμφώνησε και με το Ιράν να τροφοδοτεί το Ιράν τα Ελληνικά πετρέλαια με το 25% των αγορών του, έφερε το ψήφισμα για την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους στην βουλή, αν και δεν το έκανε νόμο του κράτους, κάτι που θα οδηγούσε σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ. Ο Τσίπρας έχει επίσης παρτίδες με την Βενεζουέλα και την Κούβα, τους Λατίνους γενικότερα του άξονα Ιράν-Λατινικής Αμερικής.

Επομένως είναι λίγο περίεργη η κατάσταση, και ο Νετανιάχου μόνο τυχαία δεν τον έβγαλε στο μπαλκόνι, και μόνο τυχαία δεν του μίλησε για την Ακρόπολη του Ισραήλ. Ήθελε να του πει ότι αν θέλεις να σφίξουμε την στρατιωτική και ενεργειακή συνεργασία μας και να προωθήσουμε τον αγωγό East Med θα πρέπει να είσαι πιο φιλικός προς το Ισράηλ, και να δείχνεις λιγότερο ενθουσιασμό για το Ιράν και την Χαμάς.

Γενικότερα αυτές τις μέρες βλέπουμε την Ελλάδα, την  Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ να προωθούν τον αγωγό East Med. Βλέπετε την Ελλάδα και την Αίγυπτο να κάνουν ασκήσεις με αληθινά πυρά δίπλα στην άσκηση των Τούρκων, την ίδια ώρα που οι Ισραηλινοί και οι Κύπριοι έχουν πολύ στενή αμυντική και ενεργειακή συνεργασία. Και βλέπετε την Τουρκία να απειλεί ότι θα πάρει τα Ελληνικά νησιά κλπ. Όταν μιλάμε για αμυντικό άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ εννοούμε το ναυτικό της Ελλάδας και της Αιγύπτου και την αεροπορία του Ισραήλ.

Αυτό που έχει σημασία είναι η στάση των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ σίγουρα θα ευλογούσαν τον αγωγό East Med, αλλά το θέμα είναι η Ρωσία. Η Ρωσία συμμετέχει στα κοιτάσματα του Ισραήλ και μπορεί για πλάκα να μπει στα κοιτάσματα της Κύπρου και της Αιγύπτου που είναι επίσης σύμμαχοι της. Είδατε ότι πρόσφατα χάλασε η πώληση του Ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου στην Αζέρικη SOCCAR (ΔΕΣΦΑ), και μένει να δούμε αν θα το πάρουν οι Ρώσοι, και πως αυτό θα επηρεάσει τις σχέσεις Ελλάδας-ΕΕ, αφού η ΕΕ θέλει να μειωθεί η εξάρτηση της από το Ρωσικό αέριο. Κάτι που γίνεται πολύ δύσκολο με την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ.

Δεν έχω παρακολουθήσει τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά θα μου φαινόταν περίεργο να προχωρήσουν η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος και το Ισραήλ τον East Med, είτε με την μορφή αγωγού είτε με την μορφή LNG, χωρίς την συγκατάθεση της Ρωσίας. Δεν έχω παρακολουθήσει πολύ τις τελευταίες μέρες και δεν ξέρω τις αντιδράσεις της Ρωσίας για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Αν κάποιος έχει κάποιο άρθρο θα ήθελα να το δω.

Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι η Γερμανική εταιρεία που πούλησε με επιδότηση του Γερμανικού κράτους τα υπερσύγχρονα υποβρύχια Dolphins στο Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ότι χάκερς τις έκλεψαν μυστικά για τα υποβρύχια Dolphins. Και οι χάκερς που σαρώνουν δεν είναι οι Τούρκοι αλλά οι Ρώσοι. Βλέπε “German Maker of Israeli Submarines Says Secrets Stolen in 'Massive' Cyberattack”, Δεκέμβριος 2016

Νομίζω όμως ότι φρόνιμο είναι αν προωθηθεί ο East Med, είτε με την μορφή αγωγού είτε με την μορφή LNG, να συμμετάσχει η Ρωσία. Αλλά ακόμη και αν συμμετάσχει η Ρωσία και υπάρξει ασφάλεια τι θα γίνει με την ΕΕ που μέχρι χτες ήθελε να μειώσει την εξάρτηση της από την Ρωσία? Θα αλλάξει στάση η ΕΕ μετά την εκλογή Τραμπ?


ΥΓ

Σκεφτείτε όμως ρε παιδιά όμως τους Ιρανούς που βλέπουν το αγόρι τους τον Αλέξη να τρώει με τον Νετανιάχου με θέα τα τείχη της Ιερουσαλήμ, και τον Νετανιάχου να του λέει ότι αυτά τα τείχη είναι η Ακρόπολη του Ισραήλ. Μιλάμε για εγκεφαλικό.

Στο μεταξύ ο Τσίπρας τους είχε υποσχεθεί να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και να κάνει νόμο του κράτους την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους. Μέχρι και τους Ιρανούς τρομοκράτες κορόιδεψε ο μπαγασάκος. Τσάμπα οι βαλίτσες από την Βενεζουέλα. Μόνο τους κώλους των υπαλλήλων που πιάσανε στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα. Θα μου πεις στο τέλος της ημέρας αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’όλα. Σκεφτείτε φρίκη και οι Έλληνες εφοπολιστές που κάνουν λαθρεμπόριο πετρελαίου από το Ιράν. Φρίκη.

Αστειεύομαι. Δεν εμποδίζει κανένας την Ελλάδα να έχει στενές σχέσεις και με το Ισραήλ και με το Ιράν. Αλλά δείτε τι πήγε και έστησε ο Νετανιάχου στους Ιρανούς ρε παιδιά. Να βλέπουν τον Αλέξη να τρώει με θέα τα τείχη της Ιερουσαλήμ, και να του λέει ο Νετανιάχου ότι είναι η Ακρόπολή του Ισραήλ.


Βγάζει πολύ γέλιο η διπλωματία. Όταν ο Ομπάμα είχε επισκεφτεί την Κούβα ο Φιντέλ του έστειλε έναν χαμηλόβαθμο υπάλληλο, σχεδόν κλητήρα, να τον υποδεχτεί. Και καλά εδώ δεν μετράς ρε Ομπάμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου