Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016

Η Βιομηχανική και Πυρηνική Ευρώπη

Ο πρώτος χάρτης δείχνει τις μεγάλες βιομηχανικές ζώνες της Ευρώπης μέσα σε ροζ πλαίσια. Βλέπετε ότι οι μεγάλες βιομηχανικές ζώνες βρίσκονται στην Γαλλία και την Γερμανία, γύρω από την περιοχή του ποταμού Ρήνου. Αυτή η περιοχή είναι μαζί με την Μεγάλη Βρετανία η περιοχή της βιομηχανικής επανάστασης, και για αυτήν την περιοχή έχουν στο παρελθόν πολλές φορές σφαχτεί οι Γάλλοι και οι Γερμανοί πχ 1870, 1914, 1939 και τώρα θα δούμε αν θα πάμε και για την πρώτη του 21ου αιώνα. Αυτή την απειλή εκφράζει η Μαρίν Λε Πεν.

Χάρτης 1


Ο δεύτερος χάρτης εμφανίζει με κόκκινα κουτάκια τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας της Ευρώπης, τα οποία όπως βλέπετε βρίσκονται επίσης γύρω από τις βιομηχανικές ζώνες του Ρήνου, ώστε να τροφοδοτούν με φτηνό ρεύμα τις βιομηχανίες και τις πυκνοκατοικημένες περιοχές γύρω από αυτές. Οι δύο χάρτες μοιάζουν πάρα πολύ.

Χάρτης 2Μετά το πυρηνικό ατύχημα της Fukushima το 2011 στην Ιαπωνία οι  Γερμανοί αποφάσισαν να κλείσουν σταδιακά τα πυρηνικά τους εργοστάσια, και το ίδιο θέλουν να κάνουν και οι Γάλλοι. Το πρόβλημα είναι προφανώς το υψηλότερο κόστος ενέργειας και το πλήγμα που αυτό θα δημιουργήσει στις Γαλλικές και Γερμανικές βιομηχανίες, και προφανώς και οι δύο χώρες ελπίζουν να βρουν ένα καταφύγιο στο φυσικό αέριο της Ρωσίας και της Βόρειας Αφρικής.

Και υπάρχει φυσικά και η Γαλλία που έχει την βιομηχανία της στο βόρειο τμήμα της, και αυτή η ιστορία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο για το οποίο γράφω συνέχεια.

Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε με μαύρο τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, με μπλε τα εργοστάσια υδροηλεκτρικής ενέργειας, και με ροζ τα παραδοσιακά εργοστάσια (πχ άνθρακα, πετρέλαιο κλπ).

Χάρτης 3

Οι χάρτες είναι από το University of Nebraska Omaha

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου