Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2016

Η Γεωπολιτική της Γερμανίας

Μέχρι την δημιουργία της ενιαίας Γερμανίας το 1871 τα Γερμανικά κρατίδια δεν είχαν ιδιαίτερο γεωπολιτικό βάρος, και αποτελούσαν απλά ένα μαξιλάρι ανάμεσα στην Γαλλία από την μία πλευρά και την Ρωσική και Αυστριακή Αυτοκρατορία από την άλλη.
Με την δημιουργία της ενιαίας Γερμανίας δημιουργήθηκε ένας ακόμη πόλος δύναμης στην Ευρώπη, και η Γαλλία ανησυχούσε για μία επίθεση της Γερμανίας, η Ρωσία ανησυχούσε για μία επίθεση της Γερμανίας, και η Γερμανία ανησυχούσε για μία επίθεση και των δύο, και κυρίως για μία επίθεση μίας συμμαχίας Γαλλίας-Ρωσίας. Η Γερμανία δεν έχει κάποια οροσειρά να την προστατεύσει από την Γαλλία και την Ρωσία. Η διαδρομή Γαλλία-Γερμανία-Ρωσία είναι ορθάνοιχτη.

Χάρτης Οροσειρές ΕυρώπηςΜία λογική στρατηγική της Γαλλίας και της Ρωσίας ήταν να συμμαχούν εναντίον της Γερμανίας. Στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο η Γαλλία και η Ρωσία συμμάχησαν εναντίον της Γερμανίας, και η Γερμανία προσπάθησε να καταφέρει ένα γρήγορο χτύπημα στην Γαλλία ώστε μετά να ασχοληθεί με την Ρωσία. Όμως η Γερμανία δεν πέτυχε μία γρήγορη νίκη εναντίον της Γαλλίας και παρασύρθηκε σε έναν πόλεμο δύο μετώπων τον οποίο και έχασε τελικά. Μαζί με την Γαλλία και την Ρωσία ήταν φυσικά και η Αγγλία.

Στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ο Χίτλερ κατάφερε να κάνει σύμμαχο του τον Στάλιν, και στην συνέχεια πέτυχε μία αστραπιαία νίκη εναντίον της Γαλλίας. Στην συνέχεια ο Χίτλερ μπήκε στην Ρωσία, και η Ρωσία συμμάχησε με τους Άγγλους και τους Αμερικανούς, και όλοι μαζί νίκησαν τον Χίτλερ.

Η ΕΕ δημιουργήθηκε με την ελπίδα να θαφτεί το τσεκούρι του πολέμου ανάμεσα στην Γαλλία και την Γερμανία, γιατί ήταν σε μεγάλο βαθμό η κόντρα των δύο αυτών χωρών που πυροδότησε τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους.

Για να έχουν δεμένο τον γάιδαρο τους απέναντι στην Γαλλία οι Γερμανοί προχώρησαν τον Γερμανο-Ρωσικό άξονα, ο οποίος εκτός από τα γεωπολιτικά οφέλη δίνει φτηνή ενέργεια και ανταγωνιστικότητα στην Γερμανική οικονομία, και οι Γάλλοι για να έχουν δεμένο τον γάιδαρο τους απέναντι στους Γερμανούς ξαναμπήκαν στο ΝΑΤΟ μετά από 33 χρόνια απουσίας το 2009.

Πολύ ωραίο άρθρο του Stratfor, αλλά να έχετε υπόψη σας ότι ο George Friedman κεντροαριστερίζει, και επομένως πρέπει να διαβάζετε με κάποια επιφύλαξη τα όσα γράφει το Stratfor.

Το να είναι ένα Αμερικανικό site εχθρικό προς την Ρωσία μην το αντιλαμβάνεστε πλέον ως δεξιό, γιατί οι Άραβες έχουν μεγάλη επιρροή στους αριστερούς Αμερικανούς. Δεν λέω ότι το Stratfor είναι εχθρικό προς την Ρωσία. Το λέω ως γενική παρατήρηση. Μπορεί να διαβάζετε ένα Αμερικανικό site εχθρικό προς την Ρωσία, και να νομίζετε ότι είναι σούπερ Αμερικανικό, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να είναι ένα αριστερό site που χρηματοδοτείται από τους Άραβες που συναγωνίζονται τους Ρώσους στις αγορές πετρελαίου και αερίου. 

Αυτό που λέω είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά πλέον στα ΜΜΕ των ΗΠΑ. Σκεφτείτε το αριστερό site του Εμίρη του Κατάρ. Είναι αντιαμερικανικό αλλά είναι αριστερό και αντι-Αμερικανικό δίκτυο.

“The State of the World: Germany's Strategy”
https://www.stratfor.com/weekly/state-world-germanys-strategy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου