Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

Η Συμμαχία του Πούτιν με τον Άξονα του Κακού

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης οι Αμερικανοί θεώρησαν ότι η Ρωσία θα μετατρέπονταν σε μία Ευρωπαϊκή χώρα, και προώθησαν τα δίκτυα της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη και την Ινδία.

Χάρτης


Το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν, τρεις πρώην Σοβιετικές αποικίες, έσπευσαν να καλέσουν τις Δυτικές εταιρείες προκειμένου να στείλουν τα αποθέματα τους στην Ευρώπη και την Ασία μέσω Τουρκίας και Αφγανιστάν.

Χάρτης 2


Την εξουσία σε αυτές τις χώρες πήραν οι αρχηγοί του Κομμουνιστικού Κόμματος επί Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι δεν ήθελαν να είναι οι χώρες τους εξαρτημένες από την ανταγωνίστρια Ρωσία για τις εξαγωγές τους στην Ευρώπη, ή από το ανταγωνιστικό Ιράν για τις εξαγωγές τους στον Περσικό Κόλπο.  Οι Κομμουνιστές δικτάτορες των χωρών αυτών ήθελαν επίσης να έχουν και επιλογές εκτός από την Κίνα, ώστε να μην τους πιέζει τις τιμές τους η Κίνα λειτουργώντας ως μονοψώνιο.

Αυτή η πολιτική των ΗΠΑ τους έφερε σε σύγκρουση και με τους συμμάχους τους Άραβες του Κόλπου, και με τους καινούργιους τους φίλους τους Ρώσους, και φυσικά και με τους παραδοσιακούς τους εχθρούς τους Ιρανούς και τους Ιρακινούς, αφού όλων τα οικονομικά συμφέροντα θίγονταν από τις παραπάνω πολιτικές.

Μέσα σε μία δεκαετία οι Ρώσοι έβαλαν ξανά στην αρχηγία της χώρας των αρχηγό της KGB τον Πούτιν. Ο Πούτιν ήταν ένας πρώην πράκτορας της KGB, και αρχηγός της FSB, που είναι η KGB με άλλο όνομα.

Έχω αναφερθεί σε άλλα κείμενα στον Γιούρι Αντρόποφ, τον αδίστακτο αρχηγό της KGB από το 1967 μέχρι το 1982, οπότε και ανέλαβε αρχηγός της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι τον θάνατο του το 1984. Ο Αντρόποφ ανέλαβε την αρχηγία της KGB το 1967, την χρονιά που οι Ισραηλινοί με την βοήθεια των Αμερικανών νίκησαν στον Πόλεμο των Έξι Ημερών τους δύο βασικούς συμμάχους των Ρώσων στην  Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο και την Συρία.

Ο Αντρόποφ ήταν ένας πολύ αποτελεσματικός και αδίστακτος αρχηγός της KGB, και όπως έχω ξαναπεί άρχισε να μοιράζει στον Αραβικό αλλά και στον Δυτικό κόσμο τα Πρωτόκολλα της Σιών, προκειμένου να βοηθήσει τους συμμάχους των Σοβιετικών στον Μουσουλμανικό κόσμο να κινητοποιήσουν τους πληθυσμούς τους εναντίον του Ισραήλ, αλλά και για να παρουσιάσει στους πληθυσμούς της Ευρώπης και των ΗΠΑ τις ΗΠΑ ως όργανο των Εβραίων. Βλέπε “Ο Γιούρι Αντρόποφ και τα Πρωτόκολλα της Σιών”.

Επί Αντρόποφ η KGB χρησιμοποίησε τις αεροπειρατείες ως έναν βασικό όπλο εναντίον των χωρών του ΝΑΤΟ, εκπαιδεύοντας Λίβυους, Αιγύπτιους, Σύριους, Κουβανούς κλπ τρομοκράτες. Στο βιβλίο του Disinformation ο Ion Pacepa περιγράφει την επίσκεψη που έκανε στην Κούβα ως αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Ρουμανίας, και την επίσκεψη του σε ένα τεράστιο εργοστάσιο της Κούβας το οποίο κατασκεύαζε εξειδικευμένο υλικό για αεροπειρατείες πχ βαλίτσες με διπλούς πάτους, εκρηκτικούς μηχανισμούς κλπ.

Το λέω αυτό επειδή η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους είχε και έναν συμβολισμό, με την έννοια ότι στην Ρωσία είχε ξαναγίνει Πρόεδρος ο αρχηγός της KGB (FSB), και οι αεροπειρατείες ήταν κάτι που είχε τελειοποιήσει ένας άλλος Πρόεδρος της Ρωσίας ο οποίος επίσης προερχόταν από την αρχηγία της KGB, ο θρυλικός Γιούρι Αντρόποφ.

Τον Πούτιν στην εξουσία έφερε ο Μπόρις Γιέλτσιν, και αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Πούτιν ανέτρεψε τις πολιτικές φιλίας προς τις ΗΠΑ της δεκαετίας του 90, προσεγγίζοντας εκ νέου τις τρεις χώρες που ο Τζορτζ Μπους αποκαλούσε “Άξονα του Κακού”, το Ιράν, το Ιράκ και την Κορέα.

Το 2001 γίνεται η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, και ταυτόχρονα, όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Wall Street Journal, οι Ρώσοι αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Ιράν, συμφωνούν να προμηθεύσουν το Ιράκ με Ρωσικά όπλα αξίας 40 δις δολαρίων, και δέχονται επισκέψεις από τον Κομμουνιστή δικτάτορας της Βόρειας Κορέας. Βλέπε Wall Street Journal “Russia, Iraq Are Drawing Close To $40 Billion Economic Accord”, Αύγουστος 2002.

Το άρθρο γράφει ότι με τις κινήσεις τους οι Ρώσοι ρισκάρουν τις σχέσεις με τους νέους τους φίλους τους Αμερικανούς. Το άρθρο γράφει επίσης ότι δεν είναι σαφές αν οι Ρώσοι θα ασκούσαν βέτο στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν αν ο Μπους εγγυόταν ότι ένα μέρος των Ιρακινών κοιτασμάτων πετρελαίου θα τα εκμεταλλεύονταν Ρωσικές εταιρείες.

Τον Αύγουστο του 2002 οι Ρώσοι και οι Ιρακινοί συμφώνησαν τα εξοπλιστικά και τον Μάρτιο του 2003 οι ΗΠΑ ανέτρεψαν τον Σαντάμ Χουσέιν.

Την συνέχεια την ξέρετε, την έχω περιγράψει πολλές φορές, και είναι η συμμαχία της Ρωσίας με το Ιράν και την Χεζμπολάχ, η λεγόμενη και “Κόκκινη Τζιχάντ”, και ο πόλεμος που ακολούθησε με τις ΗΠΑ. Για την Κόκκινη Τζιχάντ βλέπε

Ο Ομπάμα προσπάθησε να σπάσει αυτόν τον άξονα με τον λάθος όπως αποδείχτηκε τρόπο, συμμαχώντας με το Ιράν, ελπίζοντας ότι οι Ιρανοί, οι Καταριανοί και οι Τούρκοι θα συνεργαστούν στο πλαίσιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ενός αγωγού που θα έστελνε στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας το αέριο από το τεράστιο κοίτασμα που μοιράζονται το Ιράν και το Κατάρ στον Περσικό Κόλπο (αγωγός Κατάρ-Τουρκίας και κοίτασμα South Pars/ North Fields).

Χάρτης


Αυτή η πολιτική νομίζω ότι πλέον θεωρείται και επισήμως αποτυχημένη αφού δεν έσπασε την συμμαχία Ρωσίας-Ιράν.

Τώρα ο Τραμπ θα προσπαθήσει να ξαναγυρίσουν οι ΗΠΑ στην συμμαχία τους με την Ρωσία, και μετά ίσως θα κοπανήσει τους Ισλαμιστές, ενδεχομένως να σκεφτεί ακόμη και μία επίθεση στο Ιράν, αν οι Ιρανοί δεν κάνουν πίσω στο Ιράκ και στις επιθέσεις που κάνουν στις ΗΠΑ από την Λατινική Αμερική πχ εμπόριο κόκας, μεταναστευτικό κλπ. 
Δεν είναι εύκολο αυτό που λέει ο Τραμπ γιατί ο Τραμπ εκτός από το Ιράν θα σκληρύνει ταυτόχρονα και την στάση του απέναντι στην Κίνα, και η Κίνα αγοράζει άφθονο πετρέλαιο από την Ρωσία, αλλά και όπλα. Αλλά αν η Ρωσία αρχίσει να τροφοδοτεί τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ανατολική Ασία (Ιαπωνία και Νότια Κορέα) ίσως να υπάρχει η πιθανότητα επιτυχίας, ή τουλάχιστον ουδετερότητας της Ρωσίας στην κόντρα των ΗΠΑ με την Κίνα και τους Ισλαμιστές.


Russia, Iraq Are Drawing Close To $40 Billion Economic Accord”, Αύγουστος 2002
1η Παράγραφος
Russia and Iraq are close to signing a $40 billion economic-cooperation agreement, a move that could antagonize Washington as it considers military action to remove Iraqi leader Saddam Hussein from power.
4η , 5η , 6η , 7η Παράγραφος
But the deal shows that despite the new friendship between Russia and the U.S., and Kremlin support for Washington's war on terrorism, tensions remain -- particularly over Moscow's continuing links to countries President Bush has identified as constituting an "axis of evil."
The relationship has already come under strain over Russia's nuclear cooperation with Iran. Last month, Moscow disclosed plans to construct five civilian nuclear reactors in Iran in addition to the one it is already building in the Gulf port of Bushehr. The U.S., which fears this could help Iran develop nuclear weapons, strongly protested the plans. Russia has since backtracked on its proposal, saying any further cooperation with Iran would depend on "political factors."
Meantime, Kim Jong Il, the leader of North Korea -- another state on Mr. Bush's "axis of evil" list -- will visit Russia later this month, his second such trip in two years.
While abiding by the U.N. sanctions regime, Russia has been careful to keep its channels to Iraq open, largely in the hope of recovering Soviet-era debts thought to amount to several billions of dollars. Russian arms exporters are keen to resume military sales to Iraq once sanctions are lifted, while oil companies want to develop the country's oil fields. Russia also is proposing changes to the U.N.-administered oil-for-food program that would benefit Iraq.
The evidence that Moscow and Baghdad remain close shows the uphill struggle facing Mr. Bush as he tries to muster support from foreign allies for an Iraqi invasion. Mr. Bush says he has no specific plan to attack but has made clear he favors "regime change" in Iraq, in part because of Mr. Hussein's alleged program to build weapons of mass destruction.
9η Παράγραφος
Some U.S. analysts, however, think the pending economic agreement doesn't mean that Russia necessarily would try to block an American move against Mr. Hussein. Rather, they suspect it means that the Kremlin will seek some private assurance from the Bush administration that Russia will be awarded a generous share of oil contracts in any post-Saddam Iraq that emerges from U.S. actions.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου