Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016

Η Σημασία του Τηλεφωνήματος Τραμπ στην Ταιβάν

Έλεγα για την απόφαση του Τραμπ να μιλήσει με την πρόεδρο της Ταιβάν, κάτι που έχει να συμβεί από το 1979 όταν οι ΗΠΑ διέκοψαν τις σχέσεις τους με την Ταιβάν για να τα βρούνε με την Κίνα.Πιστεύω ότι ο Τραμπ δεν απευθυνόταν τόσο στην Κίνα όσο στο εσωτερικό του ακροατήριο. Έχω πει ότι η πρώτη (Καλιφόρνια) και τρίτη (Νέα Υόρκη) μεγαλύτερες πολιτείες των ΗΠΑ ανησυχούν. Η Καλιφόρνια ανησυχεί γιατί έχει τις γραμμές παραγωγής των μεγάλων της εταιρειών στο Μεξικό και την Κίνα, και η Νέα Υόρκη ανησυχεί γιατί είναι το χρηματοοικονομικό κέντρο των ΗΠΑ και είναι όπως και η Καλιφόρνια εξωστρεφής.

Αντιθέτως το πολύ πλούσιο σε πετρέλαιο και αέριο Τέξας θα ωφεληθεί από μία πολιτική προστατευτισμού γιατί θα αυξήσει κατά πολύ την παραγωγή του σε πετρέλαιο και αέριο, και θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίες, όπως ακριβώς θα γίνει και σε άλλες πολιτείες με τον άνθρακα.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι πολλοί που θίγονται στο εσωτερικό των ΗΠΑ από τις εξαγγελίες Τραμπ, και του κάνουν έναν πόλεμο πριν κάν ξεκινήσει την προεδρία του. Το πόσο θα πιέσει ο Τραμπ το θέμα με την Κίνα, τον Καναδά ή το Μεξικό, ή με την κλιματική αλλαγή δεν είναι δεδομένο. Ο Τραμπ προσπαθεί να εξασφαλίσει συναίνεση.

Βλέπετε για παράδειγμα ότι κάνει πίσω σε κάποια θέματα της πράσινης ενέργειας, ώστε να ικανοποιηθεί το πράσινο λόμπι, μέσα στο οποίο βρίσκεται και η Καλιφόρνια. Η Καλιφόρνια είναι η πλουσιότερη πολιτεία των ΗΠΑ, συνεισφέρει περισσότερο από όλες τις πολιτείες στα έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και είναι λογικό να θέλει κάποια ανταλλάγματα, πχ κρατικές επιδοτήσεις πράσινης ενέργειας, μιας και η Καλιφόρνια δεν έχει ούτε άνθρακα, ούτε αέριο ούτε πετρέλαιο. Ή να θέλει να μην διαταραχτούν σημαντικά οι σχέσεις με το Μεξικό και την Κίνα και απειληθούν οι γραμμές παραγωγής των κολοσσών της.

Άρα το πόσο θα διαταράξει τις σχέσεις αυτές ο Τραμπ έχει να κάνει και με το πόσο θα τον πολεμάνε όλοι αυτοί κατά την διάρκεια της προεδρίας του. Αν πχ το λόμπι της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ τον χτυπήσει άγρια, ο Τραμπ έχει ήδη απειλήσει ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές από την Σαουδική Αραβία λόγω της εμπλοκής της στην τρομοκρατία. Στην Κούβα μπορεί να σπάσει την συμφωνία. Είδατε ότι πανηγύρισε τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο στο Τουίτερ.

Αυτά που μπορεί να κάνει στους έξω ο Τραμπ μπορεί να τα κάνει και στους μέσα αν τον πολεμήσουν άγρια. Αν πχ οι Καλιφορνέζοι συνεχίζουν να καίνε Αμερικανικές σημαίες, να ζητάνε Calexit κλπ, μπορεί να αρχίσει να χαστουκίζει την Κίνα πιο άγρια, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο τις γραμμές παραγωγής των Αμερικανικών εταιρειών που λειτουργούν στην Κίνα. Οι Κινέζοι ήδη οργανώνουν εξεγέρσεις στα εργοστάσια των Αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα για να στείλουν μήνυμα. Απειλούν ότι θα κατασχέσουν τις εταιρείες, κάτι που θα δημιουργήσει μεγάλα κενά στην οικονομία των ΗΠΑ. Αλλά ταυτόχρονα θα γονατίσει τους Κινέζους που εξάγουν 500 περίπου δις δολάρια ετησίως στις ΗΠΑ.


Άρα η κλωτσιά στα αχαμνά που έριξε ο Τραμπ στην Κίνα με το τηλεφώνημα στην Ταιβάν, γιατί κλωτσιά στα αχαμνά ήταν αυτό το άγριο πράγμα, μπορεί να έχει και αποδέκτες στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Είναι μάλλον βέβαιο ότι έχει αποδέκτες και στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Με αυτό το τηλεφώνημα ο Τραμπ έδειξε ότι έχει βαρύ χέρι.

ΥΓ 

Στον Κινεζικό εμφύλιο οι κομμουνιστές του Μάο που υποστηρίχθηκαν από τους Σοβιετικούς νίκησαν τους εθνικοσοσιαλιστές. ¨Οσοι από τους εθνικοσοσιαλιστές γλίτωσαν από το λεπίδι του Μάο κατέφυγαν στην Ταιβάν και έκαναν ένα δικό τους μικρό κράτος.


¨Οταν τα έσπασαν οι Κινέζοι με τους Ρώσους οι Αμερικανοί προσέγγισαν τους Κινέζους, και το 1979 αναγκάστηκαν να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ταιβάν, την οποία μέχρι τότε αναγνώριζαν ως Κινεζικό κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου