Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2016

Το Μοντέλο Τρομοκρατίας την Περίοδο 1960-1990

Η Red Army Faction (Baader-Meinhof Gang) ήταν μία κομμουνιστική τρομοκρατική οργάνωση που δρούσε στην Δυτική Γερμανία, και βρισκόταν κάτω από την ομπρέλα της Κα Γκε Μπε.

Η Red Army Faction ήταν το αντίστοιχο της 17 Νοέμβρη στην Ελλάδα, των Ερυθρών Ταξιαρχιών στην Ιταλία, της ETA στην Ισπανία, του Ιαπωνικού Κόκκινου Στρατού (Japanese Red Army) στην Ιαπωνία, της PLO στο Ισραήλ, του PKK στην Τουρκία, του IRA στην Βρετανία, της FARC στην Κολομβία, των Μαύρων Πανθήρων στις ΗΠΑ, και πολλών άλλων οργανώσεων σε όλο τον κόσμο.

Κάθε μία από αυτές τις οργανώσεις προσάρμοζε την ιδεολογία της και τις πρακτικές της στα δεδομένα της χώρας της. Πχ στην Ελλάδα που υπήρχε μεγάλη εθνική και θρησκευτική ομοιογένεια η 17 Νοέμβρη ήθελε υποτίθεται να φέρει την δικαιοσύνη, ενώ η ETA στην ανομοιογενή Ισπανία ζητούσε να αποκτήσουν οι Βάσκοι την ανεξαρτησία τους.

Οι οργανώσεις αυτές υποστηρίζονταν και από άλλες χώρες. Πχ η Γερμανική Red Army Faction  (Baader Meinhof) εκπαιδευόταν στα στρατόπεδα της PLO στην Ιορδανία, την Γάζα και την Δυτική Όχθη, με την υποστήριξη του Καντάφι και του Σαντάμ Χουσέιν, ενώ στην αντικατασκοπία την εκπαίδευαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ανατολικής Γερμανίας (STASI). Τον Ιαπωνικό Κόκκινο στρατό εκπαίδευαν στην αντικατασκοπία οι μυστικές υπηρεσίες της Ιαπωνίας, ενώ τις Ερυθρές Ταξιαρχίες της Ιταλίας τις υποστήριζαν οι μυστικές υπηρεσίες της Τσεχοσλοβακίας (StB). Η ΕΤΑ και ο IRA ελάμβαναν μεγάλη υποστήριξη από τον Καντάφι, ενώ την Κολομβιανή FARC υποστήριζε ο Φιντέλ Κάστρο από την Κούβα. Αλλά όλες οι οργανώσεις ήταν κάτω από την ομπρέλα της KGB.

Η 17 Νοέμβρη υποστηριζόταν από τον Καντάφι, τον Αραφάτ, τον Άσαντ, τον Σαντάμ Χουσείν και το PKK, και αργότερα από το Ιράν και την Χεζμπολάχ, όταν οι Ρώσοι συμμάχησαν με τους Ιρανούς.

Χάρτης


Οι Ρώσοι άργησαν να συμμαχήσουν με τους Ιρανούς, γιατί οι Ρώσοι ήταν σύμμαχοι του Σαντάμ Χουσέιν και του Ιράκ. Οι Ιρανοί κυνηγούσαν επίσης τους Κομμουνιστές στο Ιράν, ενώ υποστήριζαν επίσης μαζί με τους Κινέζους τους Ισλαμιστές που πολεμούσαν τους Ρώσους στο Αφγανιστάν. Μετά το τέλος του πολέμου Ιράν-Ιράκ το 1988 και την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης δημιουργήθηκε σιγά σιγά ο άξονας Ρωσίας-Ιράν (Κόκκινη Τζιχάντ).

Η διαφορά της 17 Νοέμβρη με τις τρομοκρατικές οργανώσεις της Δυτικής Ευρώπης είναι ότι η 17 Νοέμβρη είχε σίγουρα υποστήριξη και από μέλη των μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδας, κάτι που δεν πιστεύω ότι συνέβαινε. Δεν συνέβαινε τουλάχιστον για τις τρομοκρατικές οργανώσεις της Δυτικής Γερμανίας, της Αγγλίας και της Ισπανίας, χώρες με πολύ ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και εχθρικές προς τους Σοβιετικούς. Για την Ιταλία και την Γαλλία δεν μπορώ να είμαι σίγουρος. Ίσως και εκεί η KGB να είχε συνεργασία με μέλη των μυστικών τους υπηρεσιών. Ειδικά στην περίπτωση της Γαλλίας, αφού ο Ντε Γκολ ήθελε την Γαλλία ανάμεσα από τις ΗΠΑ και την Ρωσία, και αυτό σημαίνει ότι δεν θα του ήταν εύκολο να κυνηγάει συνεργάτες των Ρώσων.

Την 17 Νοέμβρη όμως πρέπει περισσότερο να την βλέπουμε σαν μία οργάνωση της KGB και της Ελληνικής αριστεράς, η οποία εκτελούσε Αμερικανούς, Βρετανούς, Τούρκους και Έλληνες δεξιούς, και όχι σαν μία οργάνωση των μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδας. Όταν λέμε ότι κάποια μέλη της ΕΥΠ θα είχαν σχέσεις με την 17 Ν δεν εννοούμε ότι αυτή ήταν η επίσημη γραμμή της ΕΥΠ. Μιλάμε για λίγους και σημαντικούς αξιωματικούς.

Η 17 Νοέμβρη συνεργαζόταν πάντα με εχθρούς της Τουρκίας, και ήταν ας πούμε και κάπως συγχρονισμένη με την Ελληνική εξωτερική πολιτική, παρόλο που θεωρώ ότι η 17 Ν έβλαψε πάρα πολύ την Ελλάδα και προώθησε μόνο τα συμφέροντα της Ελληνικής αριστεράς και των Σοβιετικών. Αλλά φαινομενικά τουλάχιστον η 17 Ν συνεργαζόταν με εχθρούς της Τουρκίας, όπως το PKK, ο Άσαντ και η Ρωσία, και άρα ήταν φαινομενικά εναρμονισμένη με τα Ελληνικά συμφέροντα. Μόνο φαινομενικά όμως όπως είπα.

Τέλος πάντων όμως το θέμα δεν είναι η 17 Νοέμβρη, αλλά η Red Army Faction (RAF) της Δυτικής Γερμανίας. Ένας λοιπόν από τους δικηγόρους αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν ο μετέπειτα Γερμανός Καγκελάριος Gerhard Schoeder, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του Πούτιν, και μαζί με τον Πούτιν θεωρούνται οι πατέρες των αγωγών Nord Stream. Ο Schroeder εργάζεται σήμερα στον Nord Stream με πολύ μεγάλες αμοιβές.
Για την υπεράσπιση των μελών της Baader-Meinhof από τον Schroeder βλέπε Guardian Baader-Meinhof terrorist may have worked for the Stasi”, Αύγουστος 2011.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι το ιδρυτικό στέλεχος της οργάνωσης που υπερασπίστηκε ο Schroeder, ο Κομμουνιστής Horst Mahler, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης αποκήρυξε τον κομμουνισμό και έγινε εθνικοσοσιαλιστής, αλλά εξακολουθεί να υποστηρίζει με το ίδιο πάθος ότι η Γερμανία και η Ρωσία πρέπει να ενωθούν για να διώξουν τις ΗΠΑ από την Ευρώπη. Με λίγα λόγια άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

Όταν συνέλαβαν τα μέλη της Red Army Faction , πάρα πολύ διανοούμενοι έσπευσαν να υπερασπιστούν ηθικά τα μέλη της, μεταξύ των οποίων ο αριστερός φιλόσοφος Ζαν Πολ Σαρτρ και ο αριστερός Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Tennessee Williams


“Baader-Meinhof terrorist may have worked for the Stasi”, Αύγουστος 2011
1η, 2η Παράγραφος
He is one of the most paradoxical and notorious figures in modern German history: a social democrat lawyer turned leftwing terrorist who went to prison, turned to Maoism and then came out as a far-right nationalist.
Now there is another twist: Horst Mahler, a founding member of the Red Army Faction, was also a Stasi informant.
4η Παράγραφος
According to Bild am Sonntag, which claims to have seen the report into the death of Benno Ohnesorg, Mahler was a so-called inoffizielle Mitarbeiter (informal collaborator) for the East German secret service up until 1970.
6η Παράγραφος
Mahler represented the widow of 26-year-old Ohnesorg in a civil case she brought over her husband's death. He also led the student movement's own investigation into the shooting.
10η Παράγραφος
Later on, when Mahler was in prison for bank robberies and assisting a prison escape, Gerhard Schröder, Germany's future chancellor, became his lawyer.
12η , 13η Παράγραφος
The true circumstances of Ohnesorg's death are important because the killing is widely credited as the catalyst for the radicalisation of the West German left, including those who went on to form the Red Army Faction.
According to Bild am Sonntag, state prosecutors decided to reopen the investigation into the death in May 2009 after Kurras was outed as a Stasi agent. The newspaper claims the leaked report shows the East German secret police played a bigger role in the shooting than was previously thought.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου