Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016

Χίλαρι Κλίντον VS Κίνα

Ο Τραμπ ενοχλεί την Κίνα οικονομικά, επειδή λέει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βάλουν μεγαλύτερους δασμούς στα Κινεζικά προιόντα, ενώ η Κλίντον ενοχλεί την Κίνα γεωπολιτικά, επειδή έχει πολύ σκληρές θέσεις εναντίον της Κίνας στο θέμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, την οποία η Κίνα διεκδικεί εξολοκλήρου, και κάνει συχνά πυκνά επιθέσεις στην Κίνα για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι οι Κινέζοι ενοχλούνται και φοβούνται πολύ περισσότερο την Κλίντον από τον Τραμπ, όπως πχ ισχυρίζεται το άρθρο του κεντροαριστερού CNBC, ενός από τα μεγαλύτερα ενημερωτικά δίκτυα των ΗΠΑ. Βλέπε CNBC "China fears Hillary Clinton far more than it does Donald Trump", Ιούλιος 2016.

Η Κλίντον να θυμίσω υποστήριξε μαζί με τον Ομπάμα το Pivot to Asia, που αφορούσε στην μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων από τον Περσικό Κόλπο στην Νοτιοανατολική Ασία, ώστε να περιοριστεί η ισχύς της Κίνας.

Μαζί άλλωστε η Κλίντον και ο Ομπάμα υποστήριξαν την ζώνη ελεύθερου εμπορίου Trans-Pacific Partnership (TPP), στην οποία συμμετείχαν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και κάποιες άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, μαζί με χώρες γειτονικές της Κίνας, ώστε να αποκτήσουν οι ΗΠΑ μεγαλύτερη επιρροή σε αυτές τις χώρες σε βάρος της Κίνας.

Χάρτης TPP
Ο Τραμπ επιτίθεται σε αυτή την συμφωνία, η οποία μάλλον δεν θα προχωρήσει, επειδή θα στοιχίσει σε θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Αυτός είναι τουλάχιστον ο λόγος που επικαλείται. Γιατί είναι και λίγο λαικιστής. Βλέπετε ότι επιτίθεται στους Μουσουλμάνους, αλλά η Τουρκία και το Ιράν θέλουν Τραμπ. Το Κατάρ θέλει την Κλίντον. Ακόμη και η Σαουδική Αραβία τον φοβάται τον Τραμπ γιατί είναι πολύ επιθετικός και λέει ότι πρέπει οι ΗΠΑ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τους τρομοκράτες Σαουδάραβες.

Άρα ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ο Τραμπ είναι πιο επικίνδυνος οικονομικά για την Κίνα, λόγω των μεγάλων δασμών που απειλεί να βάλει στα Κινεζικά προϊόντα, η Κλίντον είναι πολύ πιο επικίνδυνη γεωπολιτικά.

Επίσης ο Ομπάμα και η Κλίντον συμφώνησαν με την ΕΕ την ζώνη ελεύθερου εμπορίου Trans-Atlantic Trade Investment Partnership (TTIP), η οποία πλήττει την Ρωσία, και την οποία επίσης πολεμάει ο Τραμπ. Και λέει η Κλίντον ότι ο Τραμπ είναι πράκτορας των Ρώσων, κάτι που νομίζω είναι κάπως τραβηγμένο. Ακούτε και στην Ελλάδα τι χαμό κάνουν οι κνίτες των ΜΜΕ εναντίον της TTIP. Και υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όργανο του Ομπάμα. Και μιλάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χαλάει τον κόσμο εναντίον της συμφωνίας, που αφορά μεταξύ άλλων και στην πώληση Αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Διαβάστε πως βρίζει η Αυγή την συμφωνία ως την επιτομή του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Φυσικά αν ολόκληρη η ΕΕ συμφωνούσε με τις ΗΠΑ δεν θα μπορούσε ο Τσίπρας να την χαλάσει την συμφωνία. Αλλά διαβάστε στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ πως περιγράφει την συμφωνία. Και γράφουν τα λαμόγια του Ποταμιού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όργανο των ΗΠΑ και νεοφιλελεύθερος, και ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να διαλύσουν την ΕΕ.

Εικόνα Σανοφάγος

Χάρτης Trans-Atlantic Investment Partnership
Αλλά τέλος πάντων τα λέω αυτά για να μην τυχόν και νομίζει κανείς ότι η Κλίντον είναι φίλη της Κίνας. Δεν την γουστάρουν καθόλου οι Κινέζοι.


China fears Hillary Clinton far more than it does Donald Trump

Why China Dreads a Hillary Clinton Presidency
http://thediplomat.com/2016/02/why-china-dreads-a-hillary-clinton-presidency/

“Fights With China Loom If Hillary Clinton Elected President”, Ιούνιος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου