Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

Ιράκ VS Ντόναλντ Τραμπ

Ο al-Sadr είναι ένας από τους Σιίτες Ιρακινούς με πολύ μεγάλη επιρροή στο Σιιτικό Ιράκ. Στο παρελθόν είχε παρτίδες με το Ιράν, στην συνέχεια είχε παρτίδες με την Τουρκία, τώρα δεν ξέρω που βρίσκεται, αλλά το σίγουρο είναι ότι είναι φανατικά αντι-Αμερικανός, και έκανε την πρώτη του επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ θα ζητήσει από τους Ρώσους και τους Κινέζους να είναι το Ιράκ στην σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ, και αυτό δεν θα αρέσει καθόλου στο Ιράν, και ενδεχομένως να μην αρέσει ούτε και στην Τουρκία, η οποία διεκδικεί να έχει στην δική της σφαίρα επιρροής το Βόρειο Ιράκ, και δεν θα αρέσει ούτε στους Άραβες του Κόλπου.

Στους Ρώσους ο Τραμπ δίνει την Συρία, στους Τούρκους αναγνωρίζει την χούντα Ερντογάν, και φαντάζομαι και κάποια επιρροή στο βόρειο Ιράκ, στο Ιράν δίνει τον Άσαντ, και με τους Κινέζους θα κάνει παζάρια για την Νότια Κινεζική Θάλασσα και τις εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.

Στους Ιρανούς και τους Σαουδάραβες ο Τραμπ έχει ήδη στείλει μήνυμα ότι θα καταργήσει την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αν υπάρξουν προβλήματα στο Ιράκ, και ότι θα απαγορεύσει στις Αμερικανικές εταιρείες να αγοράζουν πετρέλαιο από την Σαουδική Αραβία αν οι Σαουδάραβες δεν βοηθήσουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

“Top Iraqi cleric Muqtada al-Sadr slams Trump for his 'radicalism' and 'reckless policies”, Νοέμβριος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου