Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

Τραμπ VS Πούτιν

Το Πολωνικό New Eastern Europe γράφει ότι ο Τραμπ δεν θα καταφέρει να τα βρει με τον Πούτιν, και παραθέτει μία σειρά επιχειρημάτων για να υποστηρίξει την άποψη του. Σε κάποια συμφωνώ σε κάποια διαφωνώ, αλλά το άρθρο δεν αναφέρει και τα τεράστια οφέλη που θα είχαν οι ΗΠΑ από μία βελτίωση των σχέσεων τους με την Ρωσία.Το πιο βάσιμο επιχείρημα του άρθρου νομίζω είναι ότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι βλέπουν την Ρωσία ως εχθρό. Το άρθρο λέει επίσης ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να κάνει άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Εγώ νομίζω ότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Ρωσία πουλάει πετρέλαιο στην Κίνα και όπλα στο Ιράν, και επίσης κατασκευάζει και τα πυρηνικά εργοστάσια του Ιράν. Προφανώς η Ρωσία χρειάζεται την Κίνα ως αγοραστή πετρελαίου, και το Ιράν ως αγοραστή όπλων.

Και κυρίως η Ρωσία χρειάζεται το Ιράν σαν σύμμαχο ώστε το Ιράν να μην αποφασίσει να στείλει αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, και να αρκεστεί στην Ινδία, την Ιαπωνία και την Κίνα. Αλλά αν η Ρωσία βουλιάξει την Νότια Ευρώπη με φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας, με ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο, όπως είναι τα συμβόλαια των αγωγών, δεν θα υπάρχει πλέον ζήτηση για το αέριο του Ιράν, και ένας αγωγός Ιράν-Ευρώπης δεν θα είναι βιώσιμος.

Γενικότερα όμως νομίζω ότι δεν είναι άσπρο μαύροι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. Για να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας δεν είναι ανάγκη οι δύο χώρες να γίνουν από εχθροί σύμμαχοι. Μπορούν και να μην ενοχλούν ο ένας τον άλλον. Αυτό σημαίνει να σέβονται οι ΗΠΑ τα συμφέροντα της Ρωσίας στην Ευρώπη, να σέβονται οι Ρώσοι τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, και να μην ενοχλούν οι Ρώσοι τους Αμερικανούς στο Ιράκ και στις κόντρες τους με την Κίνα.

Το άρθρο είναι υπεραπλουστευτικό και εκφράζει νομίζω περισσότερο τις θέσεις των Πολωνών παρά την πραγματικότητα. Αλλά είναι ένα Πολωνικό site, έχει και δωρεάν newsletter, μπορείτε να του ρίχνεται μία ματιά.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου