Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

Εισαγωγείς VS Εξαγωγείς

Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε τις εξαγωγές και τις εισαγωγές των ΗΠΑ το 2014. Το συνολικό έλλειμμα ήταν περίπου 700 δις δολάρια.

Εικόνα Σημαντικότεροι Εμπορικοί Εταίροι των ΗΠΑ


Βλέπετε ότι στην Κίνα οι ΗΠΑ εξάγουν προϊόντα αξίας 123 δις και εισάγουν προϊόντα 466 δις δολάρια, και το έλλειμμα ήταν περίπου 343 δις δολάρια το 2014.

Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανικές εταιρείες που εξάγουν στην Κίνα τα 123 δις, και οι Αμερικανικές εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην Κίνα, και εξάγουν στις ΗΠΑ ένα μέρος από τα 466 δις δολάρια, βλέπουν με φόβο τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μιλάει για έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι δεν στηρίζουν ούτε δίνουν δωρεές στον Τραμπ.

Αυτό όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που λένε οι Κομμουνιστές και οι Ναζί, ότι δηλαδή ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ είναι ένας πόλεμος εταιρειών. Βλέπετε ότι οι συνολικές εξαγωγές των ΗΠΑ στον κόσμο είναι 1.6 τρις δολάρια, και οι συνολικές τους εισαγωγές είναι 2.3 τρις δολάρια, ποσά τεράστια, αλλά πολύ μικρά σε σχέση με την Αμερικανική οικονομία, της οποίας το ΑΕΠ είναι 18.5 τρις δολάρια.

Εικόνα ΑΕΠ ανά Χώρα
Γι’αυτό θα παρατηρήσετε ότι οι Κομμουνιστές και οι Ναζί που διαβάζετε δεν αναφέρουν ποτέ νούμερα, και όταν σπανίως το κάνουν αναφέρουν νούμερα ψεύτικα.

Η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα. Οι εταιρείες όντως χρησιμοποιούν την επιρροή τους, και κάνουν δωρεές στους πολιτικούς. Βλέπε “Boeing VS Airbus”.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι καθόλου οικονομικό, αλλά βαθιά πολιτικό. Όταν οι Κινέζοι τα έσπασαν με τους Σοβιετικούς, και το ΝΑΤΟ αποφάσισε να επιτρέψει στις Δυτικές εταιρείες να μεταφερθούν στην Κίνα, κάτι που εκτόξευσε την Κινεζική οικονομία, το σκεπτικό ήταν ότι με το πέρασμα του χρόνου η Κίνα θα μεταμορφωθεί σε μία δημοκρατία Δυτικού τύπου.

Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ. Η Κίνα εξακολουθεί να είναι μία κομμουνιστική χώρα, και εξακολουθεί να βασίζεται στο μοντέλο του κρατικοκαπιταλισμού. Βλέπε “Οι Τίγρεις της Ασίας και ο Κινεζικός Κρατικοκαπιταλισμός”.

Όπως έχω πει ο κρατικοκαπιταλισμός έχει κάποια πλεονεκτήματα στο θέμα της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με την ελεύθερη οικονομία, όπως πχ τα πολύ χαμηλά μεροκάματα, την δυνατότητα να υπάρχει ρύπανση και να μην τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας των εργαζομένων, χωρίς κανείς να μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, την μη ύπαρξη απεργιών, και πολλά άλλα τέτοιου τύπου πλεονεκτήματα, και άρα οι επιχειρήσεις λειτουργούν με μικρότερο κόστος.

Οι κρατικοκαπιταλιστές μπορούν να κάνουν προτάσεις σε Δυτικές εταιρείες, και αν οι όροι είναι καλοί οι δυτικές εταιρείες μπορούν να μεταφέρονται εκεί, χωρίς να έχουν τον φόβο των ακτιβιστών, των δικαστηρίων κλπ.

Θα έχετε παρατηρήσει ότι οι Κομμουνιστές και οι Ναζί βρίζουν τις ΗΠΑ επειδή κάποιες Αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα δεν εξασφαλίζουν καλές συνθήκες στους εργαζομένους τους. Ενώ είναι η Κίνα που διαμορφώνει τις συνθήκες εργασίας. Κατηγορούν δηλαδή τις ΗΠΑ, που έχουν πολύ καλές συνθήκες εργασίας, και όχι τους Κινέζους, οι οποίοι δεν διασφαλίζουν καλές συνθήκες εργασίας προκειμένου η Κίνα να είναι πιο ανταγωνιστική. Κάτι που συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό στο διεθνές εμπόριο.


Επομένως το θέμα για τις ΗΠΑ είναι ότι η Κίνα συνεχίζει να μεγαλώνει, αλλά παραμένει μία κομμουνιστική χώρα. Αυτό είναι το πρόβλημα. Μπορείς δηλαδή κάποια στιγμή να είναι η ισχυρότερη χώρα του κόσμου Κομμουνιστική. Αυτό θα ήταν τεράστιο πρόβλημα. Αλλά βλέπετε ότι οι κομμουνιστές και οι ναζί το παρουσιάζουν το θέμα λες και για τα πάντα ευθύνεται η Δύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου