Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016

Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (Interconnector Greece Bulgaria ICGB)

Ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας, που θα είναι και αγωγός Βουλγαρίας-Ελλάδας (reverse flow) είναι έτοιμος να ξεκινήσει και χρηματοδοτείται από την ΕΕ, και έχει την υποστήριξη και των ΗΠΑ (5 δις κυβικά μέτρα).


Ο αγωγός παρακάμπτει τον Ρωσικό αγωγό Trans-Balkan (Ρωσία-Ουκρανία-Ρουμανία-Βουλγαρία-Τουρκία), και δίνει στις Βουλγαρία και Ρουμανία μία εναλλακτική στο Ρωσικό αέριο. Ο αγωγός παρακάμπτει επίσης τους Τουρκικούς αγωγούς (Turk Stream ή Southern Energy Corridor) και πλήττει επίσης την Τουρκία.

Ο αγωγός παρακάμπτει επίσης την Αλβανία, και γι’αυτό και ακούτε τους Αλβανούς και τους Τούρκους να λένε ότι τους ανήκει η Θεσσαλονίκη κλπ.

Ο αγωγός θα ανήκει στην κρατική εταιρεία της Βουλγαρίας, στην κρατική Ελληνική ΔΕΠΑ, και στην Ιταλική Editon.

Ο αγωγός θα συνδεθεί και με τον ΤΑΠ (αέριο από Τουρκία) και με τον Trans-Balkan (αέριο από Ρωσία). Αλλά θα τροφοδοτείται και με LNG από σταθμό LNG στο Βόρειο Αιγαίο. Έχει σημασία ότι η Ελλάδα μπορεί να προμηθεύει την Ανατολική Ευρώπη μέσω της Θράκης από το Αιγαίο στο μέλλον, πχ με LNG από Αλγερία, Ισραήλ, Αίγυπτο και Κατάρ. Αυτό πλήττει και την Τουρκία και την Ρωσία, και δημιουργεί και συναγωνισμό για το ποιος θα στέλνει το LNG.

“Bulgarian and Greek pipeline aims to cut gas dependency on Russia”, Οκτώβριος 2016
https://www.ft.com/content/f6752fde-44f4-11e6-9b66-0712b3873ae1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου