Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016

Ο Ρόλος της Exxon στις Αμερικανικές Εκλογές

Ωραίο άρθρο του Natural Gas για τις αμερικανικές εκλογές. Το άρθρο γράφει ότι μία από τις εταιρείες που στηρίζει τον Τραμπ είναι η Exxon Mobil, η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας των ΗΠΑ. Μην πηγαίνει το μυαλό μας αμέσως στην συνωμοσία. Αυτό που λέει το άρθρο σημαίνει ότι η Exxon θεωρεί ότι την συμφέρει μία νίκη του Τραμπ. Δεν είναι κάποια θεωρία συνωμοσίας. Ή θα την συνέφερε να κερδίσει η Χίλαρι ή να κερδίσει ο Τραμπ. Τυχαίνει να την συμφέρει να κερδίσει ο Τραμπ.Υπάρχουν πολλοί λόγοι, και έχω αναφέρει πολλούς, πχ κλιματική αλλαγή κλπ, αλλά ο λόγος που επικαλείται το άρθρο είναι οι τεράστιες επενδύσεις της Exxon στην Ρωσία, σε συνεργασία με την κρατική Rosneft. Oι επενδύσεις αυτές είναι προς το παρόν παγωμένες λόγων των οικονομικών κυρώσεων που οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει στην Ρωσία.

Δεν ακούγεται παράλογο αυτό που γράφει το άρθρο, ότι δηλαδή την Exxon την εξυπηρετεί μία νίκη Τραμπ, λόγω των δισεκατομμυρίων που η Exxon έχει επενδύσει στην Ρωσία. Βέβαια η Exxon έχει επενδύσεις και στο Κατάρ και παντού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν την ενοχλούν οι ζημίες που υφίσταται από τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Και το άρθρο γράφει ότι η Exxon χρησιμοποεί την επιρροή της στον Λευκό Οίκο για μία πιο χαλαρή στάση απέναντι στην Ρωσία, ενώ ο Ομπάμα και η Κλίκντον έχουν ακολουθήσει την ακριβώς αντίθετη γραμμή.

Και πρέπει να λάβουμε και υπόψη μας ότι ο γενικός διευθυντής της Exxon, ο Rex Tillerson, είναι προσωπικός φίλος του Πούτιν, και όταν τον είχαν κατηγορήσει ότι δεν έχει πατριωτική στάση είχε πει ότι δεν πληρώνεται για να προστατεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά τα συμφέροντα των μετόχων της Exxon. Αυτό είναι το καλό όταν ο τομέας της ενέργειας βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα. Δεν υπάρχει μία πολιτική νομενκλατούρα που να τον νέμεται. Βλέπε “Putin + Exxon =Love”.

ΕικόναΤο άλλο που γράφει το άρθρο και έχει μεγάλο ενδιαφέρον, και συμφωνώ απόλυτα, είναι ότι οι Ρώσοι θέλουν τον Τραμπ, αλλά δεν σημαίνει ότι στην πράξη θα καταφέρουν να βρουν μία λύση με τον Τραμπ, και υπάρχει πάντα η πιθανότητα να καταλήξουν οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί να έχουν χειρότερες σχέσεις από τις σημερινές. Αυτό είναι πολύ λογικό. Το ότι ο Τραμπ θα προσπαθήσει να τα βρει με τους Ρώσους αν εκλεγεί δεν σημαίνει ότι θα το καταφέρει κιόλας. Οι Ρώσοι έχουν και πολλά πάρε δώσε με τους Κινέζους, και οι Αμερικανοί έχουν θέματα με τους Κινέζους κλπ. Βέβαια η λογική λέει ότι με Τραμπ οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας θα είναι καλύτερες. Αλλά αυτό θέλει δουλειά και ώρες διαπραγματεύσεων για να γίνει και πράξη. Δεν είναι κάτι απλό. Είναι δύσκολο.

Άρθρο


“OIL PRICE AND US POLITICS: PEAK UNCERTAINTY”, Νοέμβριος 2016
5η Παράγραφος
"This view is all of a piece with Trump’s isolationist vision. Moreover, Russia has been in the focus of this presidential campaign. Improving relations with Moscow directly affects the interests of ExxonMobil. The largest US oil producer has already lobbied for the US to take a softer line on Russia, where its operations with Rosneft are in suspension. If Trump lifts the sanctions that could mean it returns to the Kara Sea.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου