Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016

Οι Εμπορικές Σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Την δεκαετία του 60 δημιουργήθηκε το ρήγμα στις σχέσεις Σοβιετικής Ένωσης-Κίνας (Sino-Soviet Split), και οι Αμερικανοί έσπευσαν αμέσως να εκμεταλλευτούν την κατάσταση αποκτώντας επιρροή στην Κίνα, που εκείνη την εποχή ήταν το αδύναμο μέλος στην σχέση της με την Σοβιετική Ένωση.

Οι Αμερικανοί αρχικά έβγαλαν την Κίνα από την λίστα των συμμάχων των Σοβιετικών, ξεκινώντας κάποιες βασικές εμπορικές σχέσεις την δεκαετία του 70, και στην συνέχεια έβαλαν στην Κίνα στην λίστα με τις συμμαχικές χώρες, ώστε να αρχίσουν να πουλάνε όπλα στην Κίνα, με την ελπίδα να πάρουν την Κίνα με το μέρος τους, αφού εκείνη την εποχή οι Σοβιετικοί ήταν ο μεγάλος τους αντίπαλος.

Σταδιακά οι ΗΠΑ επέτρεψαν την πλήρη εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, και οι Αμερικανικές εταιρείες άρχισαν να πηγαίνουν στην Κίνα και να εξάγουν από την Κίνα τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ. Το 2000 επί Μπιλ Κλίντον οι ΗΠΑ και η Κίνα υπέγραψαν το US-China Relations Act, με το οποίο οι ΗΠΑ αναγνώριζαν πλήρως την Κίνα ως εμπορικό εταίρο.Οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος προορισμός των Κινεζικών προϊόντων, και για λόγους που έχω εξηγήσει σε αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η φούσκα που δημιουργήθηκε και έσκασε στις ΗΠΑ το 2008.

Αυτό για τον Κλίντον που λέω δεν είναι καμια θεωρία συνωμοσίας. Οι Κινέζοι δεν πολυγουστάρουν την Χίλαρι. Απλά την γουστάρουν περισσότερο απο τον Τραμπ. Θέλω να πω δεν είναι ότι η Κλίντον βλέπει την Κίνα σαν φίλια χώρα.

“US-China Relations Act 2000


“U.S.-China Trade, 1971–2012: Insights into the U.S.-China”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου