Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

Πως οι Ρώσοι και ο Άσαντ διέσπασαν τους Αμερικανούς και τους Τούρκους

Οι Ρώσοι και ο Άσαντ έπαιξαν πάρα πολύ τους Κούρδους για να διασπάσουν τους Αμερικανούς και τους Τούρκους, και πράγματι το κατάφεραν. Οι Ρώσοι ξεσήκωναν τους Κούρδους της Τουρκίας (PKK), οι οποίοι είναι παραδοσιακός σύμμαχος του Άσαντ και της Ρωσίας, και ταυτόχρονα χτυπούσαν με τον ISIS τους Κούρδους της Συρίας. Για την ακρίβεια δεν αποθάρρυναν τον ISIS, τους πρώην ανθρώπους του Σαντάμ, από το να χτυπάνε τους Κούρδους της Συρίας.

Επομένως οι Αμερικανοί βρέθηκαν να βοηθάνε τους Κούρδους της Συρίας εναντίον του ISIS, αλλά οι Κούρδοι της Συρίας βοηθούσαν τους Κούρδους της Τουρκίας εναντίον της Τουρκίας, και άρα εμμέσως οι ΗΠΑ βοηθούσαν το PKK εναντίον της Τουρκίας, το οποίο PKK οι Αμερικανοί θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.
Έτσι οι Τούρκοι είχαν το κίνητρο να υποστηρίζουν εναντίον των Κούρδων της Συρίας τους πρώην ανθρώπους του Σαντάμ (ISIS), που είναι παλιοί γνώριμοι της Τουρκίας αλλά ορκισμένοι εχθροί των ΗΠΑ, και οι ΗΠΑ είχαν κίνητρο να υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας εναντίον του ISIS.

Επομένως με την χρήση του ISIS και των Κούρδων της Συρίας και τους Κούρδους της Τουρκίας οι Ρώσοι και ο Άσαντ κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, μία στρατηγική που αποδείχτηκε νικηφόρα αφού τραυμάτισε πάρα πολύ σοβαρά την σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας.


Να πω και κάτι άσχετο. Παρόλο που οι Άραβες και οι Κούρδοι δεν τα έχουν καλά, επειδή οι Άραβες δεν θέλουν Κουρδικό κράτος, οι Καταριανοί και οι Κούρδοι ήθελαν την Χίλαρι Κλίντον.  Το Κατάρ για τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας, και οι Κούρδοι γιατί όσο υπήρχε ο πόλεμος στην Συρία τόσο οι ΗΠΑ θα χρειάζονταν την βοήθεια των Κούρδων εναντίον του ISIS, κάτι που δημιουργούσε την πιθανότητα δημιουργίας Κουρδικού Κράτους. Με την νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργείται με την εκλογή Τραμπ η δημιουργία Κουρδικού κράτους αποδυναμώνεται αρκετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου