Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Φιγιόν-Ζιπέ-Σαρκοζί : Η Γεωπολιτική του Γαλλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος

Πρώτος ο Φιγιόν, δεύτερος ο Ζιπέ, και τρίτος ο Σαρκοζί στις εκλογές για τον αρχηγό του Γαλλικού Ρεπουμπλικάνικου κόμματος. Η εκλογή του Τραμπ άλλαξε το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο Σαρκοζί ήταν Πρόεδρος μέχρι το 2012, με πρωθυπουργό τον Φιγιόν (κάτω από τον Σαρκοζί). Ο Ζιπέ έχει κάνει και αυτός πρωθυπουργός. Ο Φιγιόν παίρνει περίπου 44%, ο Ζιπέ περίπου 28%, και ο Σαρκοζί περίπου 21%. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι πήγαν τελείως χάλια.Η Γαλλία είναι βασικός σύμμαχος των Αράβων του Κόλπου, και στην Γαλλία βασίζονταν οι Άραβες του Κόλπου και οι Ισραηλινοί για να χαλάσουν την συμφωνία που προωθούσε ο Ομπάμα με το Ιράν, αφού οι Γάλλοι έχουν πολύ προβληματικές σχέσεις με τους Ιρανούς και τους Τούρκους.

Οι Γάλλοι κοντράρονται με τους Γερμανούς, και χρειάζονται τους Αμερικανούς. Αν είχε κερδίσει στις εκλογές η Κλίντον, κάτι που σήμαινε ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθούσαν ακόμη πιο σκληρή πολιτική στην Συρία, οι Γάλλοι θα ακολουθούσαν τους Αμερικανούς με πολύ επιθετική στάση απέναντι στην Ρωσία. Να θυμίσω ότι πρόσφατα ο Πούτιν ακύρωσε την επίσκεψη στην Γαλλία λέγοντας ότι ο Ολάντ ενδιαφερόταν μόνο για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Συρία.

Ο Σαρκοζί και ο Φιγιόν ήταν υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με την Ρωσία. Ο Ζιπέ είναι υπέρ του να κρατήσει η Γαλλία επιθετική στάση απέναντι στην Ρωσία, και κατηγορεί την Γαλλική δεξιά για υπερβολική και ύποπτη “ρωσοφιλία”. Αλλά ο Ζιπέ είναι πολύ πίσω, και ο Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Φιγιόν. Άρα είναι πολύ δύσκολο ο Ζιπέ να κερδίσει την αρχηγία και να είναι υποψήφιος πρόεδρος απέναντι στον Ολάντ και την Λε Πεν στις εκλογές του 2017.

Ο Ζιπέ ήταν το φαβορί για να κερδίσει την εκλογή μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, αλλά ως εκ θαύματος ο Φιγιόν εκτοξεύτηκε μετά την απρόσμενη νίκη του Τραμπ. Όσο η Κλίντον ήταν το φαβορί οι Γάλλοι Ρεπουμπλικάνοι έσπρωχναν τον Ισλαμολάγνο Ζιπέ, ώστε να μπορούν να συγχρονιστούν με την Κλίντον. Και μόλις έχασε η Κλίντον, ως δια μαγείας, εκτοξεύτηκε ο Φιγιόν.

Πολύ λογικό, γιατί ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει την βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, άρα δεν θα στηρίξει τους Γάλλους εναντίον των Ρώσων, ούτε θα προωθήσει τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι αν οι Γάλλοι θέλουν να μπορούν να κοντράρουν τους Γερμανούς θα πρέπει να τα έχουν καλά με τους Ρώσους, ώστε οι Ρώσοι να κάνουν τους διαιτητές στην κόντρα Γερμανίας-Γαλλίας.

Ο Σαρκοζί είναι σκληρός αντι-ισλαμιστής, και ο Φιγιόν είναι κοντά στον Σαρκοζί, ενώ ο Ζιπέ είναι από τους δεξιούς που έχουν μεγάλες επαφές με τους Άραβες και είναι αυτό που λέμε κεντρώος, που σημαίνει στην πραγματικότητα δεξιός Ισλαμολάγνος. Ο Ζιπέ κάποτε είχε σκληρές θέσεις για το Ισλάμ, αλλά η επιρροή των Αράβων στην Γαλλία είναι τεράστια, και η θέσεις του για το Ισλάμ μαλάκωσαν κάπως υπερβολικά. Βλέπε Wikipedia “Alain Juppé : Immigration and Islam”.

Ο Φιγιόν λογικά θα είναι ο επόμενος πρόεδρος, αφού ο Ολάντ είναι πολύ αντιδημοφιλής πλέον. Η εθνικοσοσιαλίστρια Μαρίν Λε Πεν, η οποία έχει πάρει και χρηματοδοτήσεις από τους Ρώσους, πάει πολύ καλά στις δημοσκοπήσεις, αλλά ακόμη και αν βγει πρώτη στον α γύρο των προεδρικών εκλογών, είναι πολύ πιθανό να χάσει στον β γύρο. Ίσως όμως κάποιοι Γάλλοι να θέλουν πλέον την Μαρίν Λε Πεν, που είναι παιδί της Ρωσίας, ώστε οι Ρώσοι να είναι 50-50 ανάμεσα στην Γαλλία και την Γερμανία. Βλέπετε ότι και οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες αφήνουν υποψήφια ξανά την Μέρκελ, ενώ ήταν έτοιμοι να την αντικαταστήσουν.

Μετά όμως τις Αμερικανικές εκλογές οι Χριστιανοδημοκρα΄τες αποφάσισαν να αφήσουν την Μέρκελ, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών θα πέσουν, και οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) που είναι δεύτεροι θα μπορούν να κάνουν κυβέρνηση με τους πράσινους και τους αριστερούς, ώστε πρωθυπουργός να είναι ο αρχηγός του SPD, που είναι πιο φιλικό κόμμα στην Ρωσία. Να θυμίσω ότι ο πρώην αρχηγός του SPD και πρώην καγκελάριος της Γερμανίας  Gerhard Schroeder είναι προσωπικός φίλος του Πούτιν και εργάζεται στην εταιρεία Nord Stream. Οι Πούτιν και Σρέντερ είναι οι πατέρες του Nord Stream όπως ο Μπερλουσκόνι και ο Πούτιν ήταν οι πατέρες του South Stream.

Ελπίζω βέβαια να μην κερδίσει στην Γαλλία η Λε Πεν. Αλλά θα είναι πολλοί Γάλλοι που θα σκεφτούν ότι αν βγει η Λε Πεν οι Ρώσοι θα είναι 50-50 ακόμη και αν στην Γερμανία κυβερνάνε οι φίλοι τους από το SPD. Γι’αυτό και κάποιοι λένε, και σωστά, ότι η εκλογή Τραμπ βελτιώνει τις πιθανότητες της Λε Πεν να γίνει πρόεδρος. Με την έννοια ότι πολλοί Γάλλοι θα σκεφτούν ότι με την Λε Πεν οι Ρώσοι θα είναι ουδέτεροι και στα αμυντικά και στα ενεργειακά στην κόντρα τους με την Γερμανία.

Βλέπε και
“Η Μαρίν Λε Πεν και η Κόντρα Γαλλίας-Γερμανίας”
http://iakovosal.blogspot.gr/2016/11/blog-post_72.htmlΓαλλία Εκλογές Δεξιάς: Στον 2ο γύρο ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Αλάν Ζιπέ

“Alain Juppé : Immigration and Islam”
In 1977, he defended a sort of national priority for jobs to the French people. In 1990, he judged that immigration was "a permanent and huge" problem. The same year, the general estates of the RPR led to strict propositions : borders closing, suspension of immigration, incompatibility between Islam and French laws. Many observers have noticed that the nationalist National Front was less hard on these issues (Marine Le Pen has said on TV that Islam is compatible with the values of the French Republic in September 2016).
His position changed in the late 1990's. He supported a MEDEF's report asking for more immigration on labor market. In 2002, he told that "the French peoples have perfectly understood that we need to welcome more foreigners in Europe and in France". He has also denied the effectiveness of a cultural assimilation of migrants and advocates a simple integration, wanting to "happy identity". His positions are harshly criticized by the right-wing part of his party and by the National Front. Nicolas Sarkozy have mocked him as a naïve idealist and a "prophet of happiness"[19]
On 16 December 2010, he said in an interview to Le Monde that he doesn't support the French ban on face covering to not "stigmatize Islam". Hosted on France 2 by journalist David Pujadas on 2 October 2014, he denied to have said that. In a 2011 Le Parisien interview, talking about the Arab Spring, he declared : "Do not stigmatize all those who call themselves islamists, there are people attached to Islam and ready to accept the basic laws of democracy".
In October 2016 during a speech he urged overhaul of Le Touquet Agreement[20] calling for the UK border to be moved from Calais to Kent.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου