Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Η Μαρίν Λε Πεν και η Κόιντρα Γαλλίας-Γερμανίας

Οι Financial Times, και όχι μόνο, γράφουν ότι πολλοί αριστεροί και εθνικοσοσιαλιστές Γάλλοι πήραν μέρος στις εκλογές του Γαλλικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος για να σαμποτάρουν τον Νικολά Σαρκοζί. Και τα κατάφεραν.Ο λόγος που το έκαναν αυτό, να πω εγώ, είναι ότι ο Σαρκοζί είναι τόσο αντι-Ισλαμιστής όσο και η Μαρίν Λε Πεν, και άρα θα ροκάνιζε το πλεονέκτημα της Λε Πεν στις προεδρικές εκλογές του 2017. Για τον ίδιο λόγο, επειδή είναι ακραία αντι-Ισλαμιστής, οι αριστεροί Γάλλοι Ισλαμολάγνοι που κολυμπάνε στο Αραβικό πετροδόλαρο τον μισούν. Ο Φιγιόν είναι αντι-Ισλαμιστής αλλά όχι όσο ο Σαρκοζί.

Γι’αυτό ο Σαρκοζί ήταν τοξικός τόσο για τους εθνικοσοσιαλιστές της Λε Πεν, γιατί ο αντι-Ισλαμισμός είναι το βασικό προϊόν που πουλάει η Λε Πεν, όσο και για τους αριστερούς Γάλλους που βγάζουν μεροκάματο από τους Άραβες. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που οι FT γράφουν ότι πολλοί αριστεροί και εθνικοσοσιαλιστές πήγαν να ψηφίσουν για να σαμποτάρουν τον Σαρκοζί και το κατάφεραν.

Ο Φιγιόν είναι για την Λε Πεν ένας πολύ βολικός αντίπαλος, πρώτον γιατί είναι λιγότερο αντι-Ισλαμιστής από τον Σαρκοζί, και δεύτερον γιατί είναι πολύ πιο φιλελεύθερος από τον Σαρκοζί στα θέματα της οικονομίας, πχ ζητάει απολύσεις στο δημόσιο, φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, μικρότερη φορολογία κλπ.

Άρα αν στον δεύτερο γύρω περάσουν η Λε Πεν και ο Φιγιόν, που αυτό δείχνουν προς το παρόν οι εξελίξεις, οι αριστεροί ψηφοφόροι θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε έναν αντι-Ισλαμιστή δεξιό και μία αντι-Ισλαμίστρια εθνικοσοσιαλίστρια, και θα νοιώθουν πιο άνετα με την Λε Πεν. Βλέπετε και στην Ελλάδα πόσο πιο άνετα νοιώθουν οι Συριζαίοι με τους Χρυσαυγίτες παρά με τους Νεοδημοκράτες. Ο λόγος είναι ότι και οι μεν και οι δε είναι σοσιαλιστές και πιστεύουν στο Ελληνικό δημόσιο.

Το κακό είναι ότι από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Λε Πεν θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει. Ή θα κερδίσει ο Φιγιόν, και η Γαλλία θα γίνει μία φιλελεύθερη χώρα, πράγμα δύσκολο για μία χώρα τόσο εθισμένη στον σοσιαλισμό όπως η Γαλλία, ή θα κερδίσει η Λε Πεν, και η Γαλλία θα αρχίσει να κόβει συντάξεις και να βάζει φόρους, όπως κάνει εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ, εκβιάζοντας ταυτόχρονα άγρια την Γερμανία να δώσει περισσότερα χρήματα στην Γαλλία, κάτι που θα κάνει την Γερμανία να εξετάζει το ενδεχόμενο να φύγει από το ευρώ.

Αλλά όπως είπα αν οι Γερμανοί έχουν βγάλει το SPD, τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες, που είναι πάρα πολύ φιλικοί προς την Ρωσία, η Ρωσία δεν θα μπορεί να επέμβει υπέρ της Λε Πεν, παρόλο που την έχουν χρηματοδοτήσει και έχουν πολύ στενές σχέσεις μαζί της. Η Λε Πεν είναι για την Ρωσία αυτό που ο Καμμένος είναι στην Ελλάδα για την Ρωσία.

Αλλά αν έχει βγει στην Γερμανία το κόμμα του κολλητού του Πούτιν, του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, οι Ρώσοι θα είναι ουδέτεροι. Άλλωστε η Γερμανία είναι ο μεγάλος πελάτης τους. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς τις ΗΠΑ οι Γάλλοι χάνουν από τους Γερμανούς ακόμη και με Λε Πεν, και άρα θα πρέπει να φτιάξουν την χώρα τους. Με την προϋπόθεση φυσικά ότι είτε οι  Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες θα αλλάξουν εντελώς στάση απέναντι στην Ρωσία, ή ότι ο επόμενος Γερμανός καγκελάριος θα προέρχεται από το SPD.

Βλέπε και
“Φιγιόν-Ζιπέ-Σαρκοζί : Η Γεωπολιτική του Γαλλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος”


“Fillon shakes up France’s unpredictable presidential race”, Νοέμβριος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου