Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

Ο Νέος Αμερικανικός Εμφύλιος

Πολύ ωραίο άρθρο του ABC News, ενός εκ των μεγαλυτέρων ενημερωτικών δικτύων των ΗΠΑ, για την μεγάλη κόντρα ανάμεσα στην Καλιφόρνια και το Τέξας. Πρόκειται για τις δύο μεγαλύτερες και πλουσιότερες πολιτείες των ΗΠΑ. Αν η Καλιφόρνια και το Τέξας ήταν χώρες θα ήταν από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, με ΑΕΠ 2.4 και 1.6 τρις δολάρια αντίστοιχα.

Εικόνα Τέξας-ΚαλιφόρνιαΗ Καλιφόρνια βρίσκεται στην πρώτη θέση και είναι η έδρα εταιρειών όπως το Facebook, η Intel, η Hewlett Packard, το Facebook, Google, Apple) κλπ. Στο Τέξας εδρεύει η ExxonMobil, η ConocoPhillips και πολλοί άλλοι γίγαντες του τομέα της ενέργειας.

Εικόνα Πλουσιότερες Πολιτείες των ΗΠΑΣτην Καλιφόρνια έχει την έδρα της και η Chevron, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας των ΗΠΑ. Να πω ότι η ExxonMobil και η Chevron είναι η πρώην θρυλική Standard Oil του Τζον Ροκφέλερ, η οποία έχει σπάσει σε δύο εταιρείες. Βλέπε “Οι Μεγαλύτερες Εταιρείες του Κόσμου, οι Πλουσιότεροι Άνθρωποι του Κόσμου, και ο Τζον Ροκφέλερ”.

Εικόνα Μεγαλύτερες Εταιρείες Πετρελαίου και Αερίου των ΗΠΑ
Όπως θα διαβάσετε στο άρθρο του ABC, ούτε η κόντρα βορρά-νότου, ούτε η κόντρα των ανατολικών και των δυτικών ακτών, ούτε καμία άλλη κόντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί να συναγωνιστεί την άγρια κόντρα που υπάρχει ανάμεσα στην Καλιφόρνια και το Τέξας.

Το άρθρο, που είναι κάπως παλιό, αναφέρει αρκετά περιστατικά του πολέμου ανάμεσα στις δύο πολιτείες, τις οποίες χαρακτηρίζει πολιτείες-κράτη. Όπως λέγαμε στην αρχαία Ελλάδα πόλεις-κράτη. Σύμφωνα με το ABC, μέχρι και οι ομάδες NBA της Καλιφόρνια, οι Lakers και οι Sacramento Kings, συνεργάστηκαν στα play offs για να πετάξουν έξω τις ομάδες του Τέξας, τους Dallas Mavericks και τους San Antonio Spurs.

Εικόνα Καλιφόρνια-Τέξας-ΜεξικόΤο σκάνδαλο της ENRON ήταν ένα μεγάλο επεισόδιο του πολέμου ανάμεσα στις δύο πολιτείες γράφει το άρθρο. Οι Καλιφορνέζοι κατηγορούσαν την Enron, η οποία είχε την έδρα της στο Τέξας, ότι έπαιζε παιχνίδια με τις τιμές σε βάρος των καταναλωτών της Καλιφόρνια. Το άρθρο περιγράφει την σύγκρουση του Τεξανού Τζορτζ Μπους με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια Gray Davis.

Η Καλιφόρνια ελέγχονταν παραδοσιακά από τους Ρεπουμπλικάνους και το Τέξας από τους Democrats, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες τα πράγματα έχουν αντιστραφεί και η Καλιφόρνια είναι η μεγαλύτερη πολιτεία των Democrats, ενώ το Τέξας είναι η μεγαλύτερη πολιτεία των Republicans. Στον Αμερικανικό Εμφύλιο οι Republicans ήταν οι Βόρειοι και οι Democrats οι Νότιοι (στο περίπου).

Το άρθρο γράφει επίσης για την επεισοδιακή συγχώνευση της Hewlett Packard (Καλιφόρνια) και της Compaq (Τέξας), και τις αντιδράσεις που υπήρχαν από την Καλιφόρνια και το Τέξας.

Το άρθρο χαρακτηρίζει τους Καλιφορνέζους πιο εκλεπτυσμένος από τους Τεξανούς. Χαρακτηρίζει τους Καλιφορνέζους wine and cheese (κρασί και τυρί) και τους Τεξανούς beer and nachos (μπύρα και νάτσος).

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι το Τέξας και ο Κόλπος του Μεξικού είναι η περιοχή που βρίσκονται σχεδόν όλα τα αποθέματα πετρελαίου και αερίου των ΗΠΑ, ενώ στην Καλιφόρνια βρίσκονται θρυλικές Αμερικανικές εταιρείες όπως η Intel, η Google, η Hewlett Packard, η Apple κλπ.

Αυτό σημαίνει ότι η Καλιφόρνια είναι πιο εξωστρεφής, και έχει και πάρα πολλές παρτίδες με την Κίνα. Πχ η Apple φτιάχνει μεγάλα κομμάτια των συσκευών της στην Κίνα. Ενώ οι Τεξανοί είναι πιο εσωστρεφής. Επίσης έχω πει ότι οι Καλιφορνέζοι, που δεν είναι πλούσιοι σε αποθέματα πετρελαίου, είναι οι πρωταθλητές της πράσινης ενέργειας στις ΗΠΑ, και ζητάνε από το κράτος να δίνει δισεκατομμύρια επιδοτήσεων σε πράσινες Καλιφορνέζικες ενέργειας που παράγουν ακριβή πράσινη ενέργεια.

Εικόνα Ηλιακή Ενέργεια στις ΗΠΑ
Καταλαβαίνετε ότι η Καλιφόρνια θίγεται από τις πολιτικές των Ρεπουμπλικάνων, που θέλουν να βάλουν δασμούς στην Κίνα, όπου οι εταιρείες της Καλιφόρνια παράγουν με φτηνά εργατικά χέρια πολλά από τα προϊόντα τους. Πχ Apple.

Εικόνα Αποθέματα Πετρελαίου ΗΠΑΕικόνα Αποθέματα Αερίου ΗΠΑ
ΧάρτηςΕπίσης ο Τραμπ σκοπεύει να άρει πολλούς από τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει οι Democrats στις εταιρείες που παράγουν άνθρακα στις ΗΠΑ. Έχω ξαναπεί ότι οι ΗΠΑ είναι η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο σε αποθέματα άνθρακα.

Βλέπε “Το Λόμπι του Άνθρακα στις ΗΠΑ”

Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε που βρίσκονται τα μεγάλα αποθέματα άνθρακα στις ΗΠΑ.

Εικόνα Αποθέματα Άνθρακα ΗΠΑ
Εικόνα Οι Πλουσιότερες Χώρες σε Αποθέματα ΆνθρακαΌλα όσα έχω πει παραπάνω μπορείτε να τα δείτε σχεδόν στα αποτελέσματα των εκλογών του 2016. Με μπλε βλέπετε τις πολιτείες που εκτός απροόπτου θα πάνε στους Democrats, και με κόκκινο αυτές που θα πάνε στους Republicans.

Εικόνα Αμερικανικές Εκλογές 2016 (μπλε Democrats κόκκινο Republicans)Βλέπετε ότι στις Ανατολικές ΗΠΑ, όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται η Νέα Υόρκη, κυριαρχούν οι Democrats. Η Νέα Υόρκη είναι η τρίτη πλουσιότερη πολιτεία των ΗΠΑ, πίσω μόνο από την Καλιφόρνια και το Τέξας, και είναι το χρηματοοικονομικό κέντρο των ΗΠΑ.

Όπως και η Καλιφόρνια, έτσι και η Νέα Υόρκη είναι πολύ εξωστρεφής, και βλέπει με μεγάλη καχυποψία την απομονωτική κατά κάποιο τρόπο ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ θα σταματήσει την οικονομική ένωση των ΗΠΑ με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (Trans-Pacific Partnership TTP), κάτι που ενθουσιάζει την Κίνα, και θα σταματήσει και την οικονομική ένωση με την Ευρώπη (Trans Atlantic Trade and Investment Partnership TTIP), κάτι που ενθουσιάζει την Ρωσία.

Για την Ρωσία η TTIP θα ήταν καταστροφική, γιατί πλέον οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα συμμετείχαν ως ενιαίο μπλοκ στις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, και η Ρωσία βασίζεται για τις εξαγωγές της στην ΕΕ.

Εικόνα TTIPΕικόνα TPPΝα πω επίσης ότι στην Καλιφόρνια κυριαρχεί η σοσιαλιστική ρητορική, ανοιχτά σύνορα, πράσινη ενέργεια, πολύς κρατικός παρεμβατισμός, υψηλή φορολογία κλπ, ενώ στο Τέξας κυριαρχεί η ρητορική της αγοράς. Να έχετε υπόψη σας ότι στις ΗΠΑ υπάρχει η νομοθεσία της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία είναι το μίνιμουμ που δέχονται όλες οι πολιτείες, αλλά στην συνέχεια υπάρχει και επιπλέον νομοθεσία από την κάθε πολιτεία. Να βλέπετε τις πολιτείες των ΗΠΑ όπως βλέπετε τα κράτη της ΕΕ. Υπάρχουν διαφορές μεγάλες.

Επίσης να έχετε υπόψη ότι ο Τραμπ δεν σκοπεύει να πάει σε έναν πόλεμο με την Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό, απ’όπου προέρχεται όπως βλέπετε το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών ελλειμμάτων των ΗΠΑ.

ΕικόναΟ Τραμπ θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τις εμπορικές συμφωνίες με αυτές τις χώρες. Δεν είναι όλα ή άσπρο ή μαύρο. Για παράδειγμα η Κίνα όντως θα πρέπει να επιτρέψει να αυξηθεί η ευημερία των πολιτών της, ώστε να δημιουργηθεί πληθωρισμός στην Κίνα, και να χάσει η Κίνα ένα μέρος της ανταγωνιστικότητας της. Βλέπε “Ο Εμπορικός Πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας”.

Μ’αυτά και μ’αυτά, μετά την νίκη Τραμπ οι Καλιφορνέζοι ζητάνε να γίνει δημοψήφισμα στην Καλιφόρνια, ώστε να αποσχιστεί η Καλιφόρνια από τις ΗΠΑ (Calexit), κάτι που θα έκανε την Καλιφόρνια την 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Να σημειώσω επίσης ότι το σιχαμερό Χόλιγουντ βρίσκεται στην Καλιφόρνια, και εκεί επενδύουν Άραβες, Κινέζοι και σία, και μαζί με τους Αμερικανούς λομπίστες κάνουν σκληρή αντι-Αμερικανική προπαγάνδα, επειδή θεωρούν ότι πληρώνουν πάρα πολλούς φόρους χωρίς να έχουν τα ανάλογα οφέλη από το Αμερικανικό κράτος. Όπως είναι και η περίπτωση της Καταλονίας στην Ισπανία. Στο παρακάτω βίντεο βλέπετε τον Μπραντ Πιτ να λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι κράτος αλλά μία μπίζνα. Αυτά που λένε οι Κομμουνιστές και οι Ισλαμιστές.Το να φτάσουμε σε έναν εμφύλιο California-Texas φαίνεται κάπως τραβηγμένο, αλλά ότι υπάρχει ένας ψυχρός πόλεμος ανάμεσα στις δύο πολιτείες είναι γεγονός.


Χάρτης ΗΠΑ-Κίνα-Ρωσία
Άρθρα

California Exit (CALEXIT) – ΚίναΜεξικό


ABC : Καλιφόρνια VS Τέξας, Hewelett-Packard VS Compaq, Enron, Exxon και ConocoPhillips VS Chevron, Lakers και Sacramento Kings VS San Antonio Spurs και Dallas Mavericks, κρασί και τυρί VS μπύρες και νάτσος, Bush VS Davis
California vs. Texas: The Power Struggle”
1η, 2η, 3η Παράγραφος
Forget the North and the South. Throw out that East Coast-vs.-West Coast stuff. In the United States, in 2002, there's only one regional rivalry that matters.
California vs. Texas.
It's a head-on collision at the intersection of politics, business and culture, and nothing else in America can match it.
5η Παράγραφος
It's the year's biggest business story, the Enron scandal — a kind of political proxy battle in the economic world, pitting California's power-hungry consumers against Texas' apparently price-gouging energy traders.
7η, 8η  , 9η Παράγραφος
It's computer companies from California and Texas — Hewlett-Packard and Compaq — announcing a seemingly straightforward corporate merger, and having it blow up into a bitter public-relations battle and court case, highlighting a schism between contrasting corporate cultures.
Look around, and clashes between Texas and California seem to be everywhere these days — even the basketball court, where the Los Angeles Lakers and the Sacramento Kings tag-teamed to eliminate the San Antonio Spurs and Dallas Mavericks from the NBA playoffs last week.
"You've got these two cultures opposing each other," says Kevin Starr, the state librarian of California. "Wine and cheese against beer and nachos, greenfields vs. brownfields, skeptics against practicing believers, the uprooted and the traditionalists … granola against grits."
11η , 12η Παράγραφος
However you want to characterize it, the California-Texas rivalry essentially revolves around power, in its political and physical forms.
Taking its power struggle with Democrats west from Washington, the Bush administration jumped into this year's California governor's race, targeting Davis, an administration critic over energy policy — and a potential (if longshot) presidential candidate himself.
14η, 15η , 16η, 17η , 18η , 19η, 20η, 21η , 22η, 23η Παράγραφος
It was just another setback for Bush in California, whose 54 Electoral College votes are one-fifth of the total needed to gain office, and which has traditionally been kind to Republicans. This is the state that sent Richard Nixon and Ronald Reagan to the White House, after all
But California has tilted heavily to the Democrats in recent years, to the point where only one Republican, Secretary of State Bill Jones, holds statewide office. In 2000, Bush spent $12 million on TV ads in California during the presidential campaign; Al Gore, who spent nothing on TV ads in the state, won by 12 points.
"I still think they still view California as an object of frustration," says Cal Jillson, a professor of political science at Southern Methodist University in Dallas, speaking of the Bush administration. "It's like foreign territory, hard to understand — from the Texas perspective, it just makes them grit their teeth."
The Bush administration can take consolation in surveying the Republican stronghold that Texas has become in the last two decades — an equally historic shift in the state that sent Lyndon Johnson to the Oval Office and was controlled by Democrats for a century.
And then there's the spectacular Enron mess, a political and regional war by other means involving California's electrical power supply and Bush's chief corporate backers. Last week, the Senate held hearings on alleged energy price-fixing in California by Enron, while the company remains the subject of a series of sprawling government investigations.
When California's electricity prices hit record levels in early 2001, Davis and other Democrats blamed Enron for price-gouging. Enron and the Bush administration blamed California's flawed energy deregulation plan.
California Attorney General Bill Lockyer even said he wanted one-time Enron CEO Kenneth Lay locked in "an 8-by-10 cell that he could share with a tattooed dude who says, 'Hi, my name is Spike, honey.'"
In short, it got nasty — well before Enron's financial house of cards collapsed last fall.
"For three months Gray Davis did a very good job of blaming us," Enron spokesman Mark Palmer told the Texas Monthly after California prices dropped. "We were a Texas company. There was a Texan in the White House. California was a state that didn't put him in office, and his biggest contributor was a Texas energy company … the truth will take care of Gray Davis."
But with Enron memos coming to light this month that, critics charge, clearly document price-fixing schemes in California, the truth may well favor Enron's critics. Looking ahead to November, says Jillson, "I think Davis is in good shape on the energy issue. There is a smoking gun."
On the other hand, Republicans seem to have been untouched by Enron fallout. An ABCNEWS.com poll in February showed that 70 percent of Americans are no less likely to support a candidate who received a campaign contribution from Enron in the mid-term election.
30η, 31η  Παράγραφος
The HP-Compaq case, agrees Starr, represents another example of the disparate cultures of California and Texas — and underscores the concerns Californians have about losing control of the businesses that have helped shape the state's identity, from the aerospace industry to the Bank of America, which is now based in North Carolina. And when it is Texas that seems to be encroaching on California's business, Starr believes, Californians are all the more wary.
"In the case of California and Texas, you have two nation-states," says Starr. "You have states, but they're of such size and power that when you bring them into conflict, it's consequential."Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου