Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016

Τα Κέρδη της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας

Οι Κεντρικές Τράπεζες είναι από τα αγαπημένα μου θέματα, γιατί βρίσκονται στον πυρήνα της κομμουνιστικής και της ναζιστικής προπαγάνδας. Και γι’αυτό και έχω ανεβάσει διάφορα πράγματα για τις Κεντρικές Τράπεζες. Να πω σήμερα και κάτι για τα κέρδη της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Να πω καταρχάς πως διορίζεται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας. Στην παρακάτω διεύθυνση θα βρείτε το καταστατικό της Τράπεζας. Βλέπε “Καταστατικό Κεντρικής Τράπεζας”.

Στο άρθρο 29 θα διαβάσετε ότι την Διοίκηση της Τράπεζας, πχ Στουρνάρες σήμερα, Κατσέλες αύριο κλπ, την διορίζει η Ελληνική κυβέρνηση (βλέπε άρθρο 29).

Ο διοικητής της τράπεζας διορίζεται για μία 6ετία, και η κυβέρνηση δεν μπορεί να τον παύση σε αυτό το διάστημα, ώστε να έχει μία σχετική ανεξαρτησία. Άρα η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία είναι κάτι διαφορετικό από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, διορίζεται από την Ελληνική κυβέρνηση.

 Ακούτε πάντα τους κομμουνιστές και τους ναζί να λένε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας είναι ιδιωτική, ότι την έχει ο Ροθτσάιλντ, και την χρησιμοποιεί μαζί με τον Κίσινγκερ για να καταστρέψει τον Ελληνικό λαό, επειδή ο Ελληνικός λαός είναι ο μόνος λαός που μπορεί να σταματήσει την παγκόσμια Εβραϊκή συνωμοσία κλπ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας πράγματι έχει ένα μικρό ποσάκι σε μετοχές στο χρηματιστήριο, το οποίο είναι ψίχουλα όπως βλέπετε από τον ισολογισμό της τράπεζας. Περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ. Για το μέγεθος της τράπεζας είναι πραγματικά ψίχουλα.Για ολόκληρο τον ισολογισμό της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας βλέπε.

Αυτά τα 100 εκ δεν σημαίνει ότι διαπραγματεύονται για πάντα στο χρηματιστήριο για 100 εκ. Από την στιγμή που μία μετοχή μπαίνει στο χρηματιστήριο αρχίζει να ανεβαίνει και να κατεβαίνει ανάλογα με την ζήτηση. Πχ η μετοχή της Alpha Bank μπορεί να έκανε 60 ευρώ πριν την χρεοκοπία και 1 ευρώ μετά την χρεοκοπία της Ελλάδας.

Αλλά στον ισολογισμό της εταιρείας γράφεις την αξία του μετοχικού κεφαλαίου βάσει των χρημάτων που η εταιρεία εισέπραξε όταν έγινε η έκδοση των μετοχών, γιατί αυτό ενδιαφέρει την εταιρεία. Αν πχ η Alpha Bank μου πουλήσει εμένα μία καινούργια μετοχή για 10 ευρώ, θα γράψει στα βιβλία της τα 10 ευρώ που της έδωσα. Η μετοχή μου στην συνέχεια μπορεί να ανέβει στα 20 ή να κατέβει στα 5 ευρώ, αλλά αυτό δεν επηρεάζει την Alpha Bank, γιατί η Alpha Bank 10 ευρώ πήρε. Όσο και να πάει η μετοχή μου η Alpha Bank θα έχει πάρει 10 ευρώ. Εμένα επηρεάζει το πως θα κινηθεί η μετοχή της Alpha Bank που αγόρασα.

Εννοείται βέβαια ότι η εταιρεία θέλει να πηγαίνει καλά η μετοχή της, γιατί αν η μετοχή της είναι ψηλά θα μπορεί να εκδώσει καινούργιες μετοχές σε υψηλές τιμές και να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της, αποφεύγοντας τον δανεισμό.

Όπως όμως έχω ξαναπεί οι μέτοχοι των Κεντρικών Τραπεζών δεν είναι στην πραγματικότητα μέτοχοι, αλλά ομολογιούχοι, πρώτον γιατί δεν έχουν λόγο στο ποια θα είναι η διοίκηση της Τράπεζας, την οποία διορίζει η κυβέρνηση, και φυσικά έτσι πρέπει να γίνεται. Και δεύτερον είναι ομολογιούχοι γιατί το κέρδος που παίρνουν δεν έχει να κάνει με τα κέρδη ή τις ζημίες της Κεντρικής Τράπεζας, όπως συμβαίνει με τις κανονικές εταιρείες και τους κανονικούς μετόχους, αλλά με το ύψος του κεφαλαίου (μετοχών) που έχουν επενδύσει στην Κεντρική Τράπεζα. Στο άρθρο 71 και 72 του καταστατικού μπορείτε να διαβάσετε πως μοιράζονται τα κέρδη. Οι μέτοχοι παίρνουν ένα ποσό ανάλογα με το κεφάλαιο τους, και το υπόλοιπο, που είναι το μεγάλο κομμάτι, πηγαίνει στο Ελληνικό δημόσιο. Βλέπε το καταστατικό που έχω παραθέσει παραπάνω.

Στις κανονικές εταιρείες ο μέτοχος παίρνει όλο το κέρδος της εταιρείας. Φτιάχνουμε δηλαδή εμείς μία ΑΕ, βάζοντας ας πούμε100 εκ ευρώ, και αν η εταιρεία έχει κέρδη 5 δις ευρώ παίρνουμε και τα 5 δις ευρώ. Στις Κεντρικές Τράπεζες, επειδή το ποσό των μετόχων είναι πολύ μικρό για τα δεδομένα της Τράπεζας, και επειδή οι μέτοχοι δεν είναι πραγματικοί μέτοχοι αλλά κάτι σαν ομολογιούχοι, το κέρδος τους καθορίζεται από το ύψος του κεφαλαίου τους. Και δεν θα μπορούσε να γίνεται αλλιώς, πρώτον γιατί τα κέρδη ή οι ζημίες της Κεντρικής Τράπεζας είναι τεράστια σε σχέση με το μετοχικό κεφάλαιο, και δεύτερον γιατί δεν έχουν ευθύνη οι μέτοχοι για τα κέρδη και τις ζημίες αφού δεν διορίζουν αυτοί τον διοικητή της Τράπεζας, και άρα δεν ασκούν αυτοί την διοίκηση.

Όπως βλέπετε από τον Ισολογισμό της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας οι μέτοχοι πήραν το 2015 9.4 εκ ευρώ από τα κέρδη, και από αυτά πλήρωσαν και φόρο τα 3.8 εκατομμύρια. Δηλαδή πήραν καθαρά 5.6 εκ ευρώ, ενώ το Ελληνικό δημόσιο πήρε το υπόλοιπο τον κερδών του 2015, που είναι ποσό ευρώ 1.1 δις ευρώ. Συν φυσικά τα 3.8 εκ δολάρια που πληρώνουν οι μέτοχοι ως φόρο για το μέρισμα που έλαβαν. Ο λόγος είναι ότι το καταστατικό στα άρθρα 71 και 72 ορίζει ένα μικρό μέρισμα για τους μετόχους βάσει του κεφαλαίου τους, και αποδίδει το υπόλοιπο των κερδών στο Ελληνικό δημόσιο.Το Ελληνικό Δημόσιο πήρε το 2015 το 99.2% των κερδών, και το 0.8% πήγε στους μετόχους. Και το 0.8% είναι το μικτό κέρδος τους, γιατί αν αφαιρέσεις τα 3.8 εκ ευρώ που πλήρωσαν ως φόρο μερισμάτων πήραν το 0.5% περίπου, δηλαδή τα 5.6 εκ ευρώ από το 1.1 δις ευρώ των κερδών. Το 2014 πήραν το 1.5% του κέρδους μικτά, και περίπου το 1% καθαρά αν αφαιρέσετε τον φόρο.

Στις κανονικές εταιρείες το κέρδος προέρχεται από το μετοχικό κεφάλαιο, ή από τα δάνεια που έχουν πάρει οι μέτοχοι με εγγύηση τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης. Στην περίπτωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας τα 100 εκ του μετοχικού κεφαλαίου είναι ψίχουλα, αποτελούν μία έξτρα μικρή χρηματοδοτησούλα. Το κέρδος σε αυτή την περίπτωση προέρχεται από την δυνατότητα της Κεντρικής Τράπεζας να αγοράζει και να πουλάει ομόλογα του δημοσίου και δεν έχει να κάνει με τους μετόχους.

Να πω ότι δεν είναι σίγουρο ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα βγάλουν κέρδος. Μπορεί και να χάσει χρήματα η Κεντρική Τράπεζα.  Πέφτουν πχ τα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου σήμερα, τα αγοράζει η Κεντρική Τράπεζα για να σταματήσει τον κατήφορο και την άνοδο των επιτοκίων και των spreads, και σε έναν μήνα τα πουλάει πιο ακριβά και βγάζει κέρδος και το αποδίδει στο δημόσιο στο τέλος του χρόνου. Αλλά αν οι αγορές δεν εμπιστεύονται την χώρα ο κατήφορος δεν σταματάει. Και μπορεί η Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει και να αγοράζει και να αγοράζει ομόλογα από την αγορά, και ο κατήφορος να μην σταματάει.

Και όσο πέφτουν τα ομόλογα σου τόσο ανεβαίνουν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας για τα νέα ομόλογα, και αυτό σημαίνει ότι αν θέλει η κυβέρνηση να εκδώσει νέα ομόλογα για να πάρει χρήμα από τις αγορές δεν θα μπορεί να το κάνει, γιατί οι ξένες χώρες και οι ξένοι επενδυτές δεν θα θέλουν πλέον το νόμισμα μίας χρεοκοπημένης χώρας. Και αυτό σημαίνει ότι έχεις χρεοκοπήσει αν οι κρατικές δαπάνες είναι μεγαλύτερες από τα έσοδα του κράτους (φόρους). Και απλά θα καταλήξεις να τυπώνεις και να τυπώνεις χρήμα, και θα δημιουργείς υπερπληθωρισμό. Λαφαζανιές.

Στην Federal Reserve η κατάσταση είναι ίδια με αυτήν που περιγράφω παραπάνω, με την διαφορά ότι το  Αμερικανικό δημόσιο απαιτεί από τις Αμερικανικές τράπεζες να αγοράζουν μετοχές, χωρίς πάλι να διορίζουν την διοίκηση, και η Fed δίνει στις τράπεζες μία απόδοση βάσει των κεφαλαίων που έχουν αναγκαστικά εισφέρει στην Fed.

Αν δηλαδή εφαρμοζόταν το Αμερικανικό μοντέλο στην Ελλάδα, θα έλεγε η Κεντρική Τράπεζα στην Alpha Bank ότι βάσει των οικονομικών στοιχείων της Alpha, η Alpha θα έπρεπε να αγοράσει πχ 1 δις ευρώ σε μετοχές της Κεντρικής Τράπεζας, και θα της έδινε κάθε χρόνο μία απόδοση πάνω σε αυτό το 1 δις. Επομένως τους μετόχους στις Κεντρικές Τράπεζες δεν πρέπει να τους βλέπετε ως μετόχους αλλά ως ομολογιούχους.

Όλη η θεωρία συνωμοσίας που ακούτε είναι επειδή τα σαπάκια του πολιτικού μας συστήματος θέλουν να μην υπάρχει έλεγχος στις τράπεζες από την Κεντρική Τράπεζα, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτούν τις εταιρείες τους. Όπως πχ κάνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με την Τράπεζα Αττικής, η οποία δεν θεωρείται συστημική και είναι έξω από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αλλά επειδή δεν μπορούν να το πούνε αυτό στους σφανοφάγους λένε ότι φταίει ο Ροθτσάιλντ, λένε ότι θα χαρίσουν τα δάνεια αν πάρουν την Κεντρική Τράπεζα, που σημαίνει να μην υπάρχει μία ανεξάρτητη αρχή που να ελέγχει τις τράπεζες κλπ κλπ κλπ. Γι’αυτό ακούτε όλες αυτές τις λαφαζανιές για τις Κεντρικές Τράπεζες.

Πως βλέπετε τώρα τον χαμό που γίνεται με το ΕΣΡ και τα κανάλια? Ότι είναι το ΕΣΡ για τα ΜΜΕ είναι μία ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα για τις Τράπεζες.

Λαφαζανιά


Βλέπε επίσης
Profit distribution and loss coverage rules for central banks

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου