Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016

Νετανιάχου - Τραμπ

Οι περισσότεροι Αμερικανοεβραίοι παραδοσιακά ψηφίζουν Democrats, και ψήφισαν Κλίντον και όχι Τραμπ στις εκλογές. Η Κλίντον είναι μία φανατική φίλη του Ισραήλ, και κάποιοι Ισραηλινοί την αποκαλούν “η Εβραία Χίλαρι”, άσχετα αν με τις πολιτικές που εφάρμοσε με τον Ομπάμα δημιούργησε στο Ισραήλ άθελα της τεράστια προβλήματα. Πρόκειται για μία αποδεδειγμένα φανατική φίλη του Ισραήλ.Ο Τραμπ αντιθέτως δεν έχει καμία ιδιαίτερη αδυναμία στο Ισραήλ, και μία μιλά υπέρ του Ισραήλ, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να μεταφέρουν στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία τους στο Ισραήλ, κάτι που δεν θα τολμήσει βέβαια να κάνει, και μία λέει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι ουδέτερες ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, και ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα πρέπει να πληρώνουν για την προστασία των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει το Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Επομένως υπήρχε η Κλίντον, της οποίας οι πολιτικές ήταν επικίνδυνες για το Ισραήλ, πχ ένας πόλεμος Ρωσίας-ΗΠΑ στην Συρία, αλλά ήταν μία φανατική φίλη του Ισραήλ, και υπάρχει ο Τραμπ, του οποίου οι πολιτικές είναι πολύ πιο συμβατές με τα συμφέροντα του Ισραήλ, πχ βελτίωση σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, αλλά ο οποίος δεν έχει και καμιά πρεμούρα για το Ισραήλ, και βλέπει το Ισραήλ με τον ίδιο τρόπο που το βλέπει και ο Πούτιν. Βέβαια το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι πολύ υπέρ του Ισραήλ, απλά ο Τραμπ είναι λίγο ξέμπαρκος στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Επομένως τι είναι καλύτερο για το Ισραήλ? Νομίζω ο Τραμπ. Γιατί ναι μεν όταν θα στραβώνει με το Ισραήλ θα έχει την τάση να συμπεριφερθεί όπως συμπεριφέρονται οι Ρώσοι, πχ εκβιασμούς κλπ, αλλά νομίζω ότι θα βάλει νερό στο κρασί του.

Αν αντιθέτως έβγαινε η Κλίντον και πήγαινε σε έναν πόλεμο με την Ρωσία στην Συρία το Ισραήλ θα αναγκαζόταν να σπάσει την συμμαχία του με την Ρωσία, και αυτό θα ήταν ότι χειρότερο μπορούσε να του συμβεί, με τους Ρωσικούς πυραύλους, τα Ρωσικά αεροσκάφη και τα Ρωσικά ραντάρ να βρίσκονται παρκαρισμένα στην Συρία, και την Ρωσία να έχει την στενή συνεργασία που έχει με την Χεζμπολάχ.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο Mike Pence, είναι Christian Evangelical, και οι Christian Evangelicals είναι πολύ επιφυλακτικοί με τους Ισλαμιστές και φανατικοί υποστηρικτές του Ισραήλ. Οι Christian Evangelicals είναι ένα κομμάτι των Προτεσταντών, και έχουν μεγάλη δύναμη στις ΗΠΑ. Επομένως πέρα απ’όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω, υπάρχει και ο Mike Pence.

Επίσης, παρόλο που ο Τραμπ στην Συρία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα ενοχλήσει το Ιράν, έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι αν το Ιράν ενοχλήσει τις ΗΠΑ στο Ιράκ θα χαλάσει την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αυτό θα ήταν για το Ισραήλ όνειρο. Το όνειρο του Νετανιάχου και των Αράβων του Κόλπου είναι να χαλάσει αυτή η συμφωνία

Άρα, θεωρητικά μιλώντας πάντα, ο Τραμπ μπορεί να μην είναι ο φανατικός φίλος του Ισραήλ που ήταν η Κλίντον, αλλά δείχνει να είναι πολύ πιο safe για το Ισραήλ και πολύ πιο συμβατός με τα συμφέροντα του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου