Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

Τραμπ-Ερντογάν

Χαμός γιατί λέει ο Τραμπ μίλησε καλά για την Τουρκία. Και τι περιμένατε να κάνει δηλαδή? Αφού πολύ καλά γνωρίζουμε ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντικότερη χώρα από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Αυτό είναι ένα δεδομένο.
Γράφουν μέρες τώρα οι δημοσιογράφοι στο εξωτερικό ότι οι Τούρκοι Ισλαμιστές, τώρα που τα βρήκαν με τους Ρώσους, προτιμούσαν τον Τραμπ από την Κλίντον, επειδή ο Τραμπ δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στον Ερντογάν επειδή έκανε χούντα. Έτσι κι αλλιώς τα προβλήματα που έχουν οι Τούρκοι με τους Αμερικανούς στο Ιράκ θα τα έχουν και με τον Τραμπ, θα τα είχαν και με την Κλίντον. Αλλά με τον Τραμπ ξεμπερδεύουν με το θέμα της χούντας.

Δηλαδή η Κλίντον τι θα μπορούσε να κάνει για την χούντα? Μήπως θα κατέβαζε η Κλίντον την χούντα των Ισλαμιστών από την Τουρκία? Αφού τους έχει φάει όλους ο Ερντογάν. Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει η Κλίντον θα ήταν να υιοθετήσει μία πιο σκληρή στάση στην Συρία απέναντι στην Ρωσία, ώστε να προωθήσει τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο με την Ρωσία, αλλά δεν θα ανέτρεπε την χούντα στην Τουρκία έτσι κι αλλιώς.

Την Τουρκία οι Αμερικανοί δεν την βλέπουν πια όπως την έβλεπαν στο παρελθόν, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, είτε είναι ο Τραμπ, είτε είναι η Κλίντον, είτε κάποιος άλλος. Η Τουρκία προσπαθεί να φτιάξει πυραύλους με την Κίνα. Τι πιο λογικό για τις ΗΠΑ από το να αλλάξουν την Τουρκία με την Ρωσία, και να πάρει η Κίνα την Τουρκία και οι ΗΠΑ την Ρωσία? Μην ξεχνάτε τα προβλήματα που έχουν και η Κίνα και η Τουρκία με την Ρωσία.

Αυτό που λέει ο Τραμπ είναι ότι τώρα που τα βρήκαν οι Τούρκοι με τους Ρώσους, πρέπει να πάρουμε στην Ευρώπη αέριο από την Ρωσία μέσω της Τουρκίας και της Γερμανίας, και να ξεχάσουμε το Κατάρ και το Τουρκμενιστάν, μήπως και βρούμε λίγο την ησυχία μας. Τι άλλο μπορεί να γίνει δηλαδή? Η άλλη λύση θα ήταν να πάει η Κλίντον και να κάνει πόλεμο στην Συρία. Αυτό θέλετε?

Αν συμφωνήσει η ΕΕ να πάρει το Ρωσικό αέριο μέσα από την Τουρκία και την Γερμανία, αλλά και μέσα από την Ουκρανία, για να μην ξεσηκωθεί η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, θα τελειώσει ο πόλεμος στην Συρία, και θα βρούμε την ησυχία μας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Θα μου πεις μα καλά θα ήταν να ερχόταν και ο Κατάρ-Τουρκίας, και ο Τουρκμενιστάν-Τουρκίας, και ο Νιγηρίας-Αλγερίας-Ισπανίας, και ο Κουρδιστάν-Τουρκίας, και ο Ισραήλ-Αιγύπτου-Ελλάδας. Τέλεια θα ήταν για εμάς τους Ευρωπαίους που είμαστε φτωχοί σε πετρέλαιο και αέριο.

Το βλέπετε να μπορεί να γίνει? Η Ρωσία έχει από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης μία σάπια πολιτική νομενκλατούρα, η οποία νέμεται τους πόρους της χώρας και φτιάχνει όπλα για να προστατεύει τον εαυτό της από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς. Ε αυτή η σάπια νομενκλατούρα δεν το επιτρέπει αυτό. Πως να το κάνουμε δηλαδή? Τι μπορεί να κάνει ο Τραμπ για αυτό? Πόλεμο στην Συρία όπως θέλει η Κλίντον? Δεν υπάρχει κάποια άλλη λύση.

Και μην ξεχνάτε ότι δεν βασίζεται η ΕΕ στην Ρωσία για το 100% του αερίου της. Το 30% περίπου του αερίου προέρχεται από την Ρωσία. Το θέμα είναι κυρίως για την Ανατολική Ευρώπη που είναι εξαρτημένη από την Ρωσία πχ Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία. Και αυτές οι χώρες ακούνε Ρωσία και τσιρίζουνε. Αν όμως αγοράζουμε τα προϊόντα τους, θα είναι και τα Ρωσάκια καλά μαζί μας ελπίζω. Δεν τους συμφέρει τους Ρώσους να μας κάνουν σαν τα μούτρα τους. Τους Ρώσους τους συμφέρει να είναι η ΕΕ ελεύθερη και δημοκρατική για να έχει ισχυρή οικονομία και να είναι καλός πελάτης της Ρωσίας. Αρκεί η ΕΕ να μην αμφισβητεί τα συμφέροντα της Ρωσίας.


Μέχρι όμως να γίνει αυτό, όσο υπάρχει ο πόλεμος, η Ρωσία θα στηρίζει σάπιους πολιτικούς στην ΕΕ. Αν κάποια στιγμή διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Ρωσίας, τότε η Ρωσία θα μας αφήσει ήσυχους. Αυτό λέει ουσιαστικά ο Τραμπ. Έχει άδικο? Η άλλη λύση είναι πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας στην Συρία, και πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό ήταν η λύση Ομπάμα-Κλίντον. Κλείνοντας το μάτι στην Τουρκία ο Τραμπ δεν λέει στους Τούρκους ότι όλα θα είναι με Αμερικανούς όπως ήταν πριν. Λέει εμάς να κάνουμε την δουλειά με την Ρωσία και την Τουρκία, να βρούμε την ησυχία μας, και σε αντάλλαγμα και οι Ρώσοι και οι Τούρκοι να μην πειράζουν τους Αμερικανούς στο Ιράκ. Δεν είναι παράλογο αυτό που λέει. Μην ακούτε τους κνίτες των ΜΜΕ. Θα βρίζουν τον Τραμπ όπως έβριζαν και τον Μπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου