Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

Μαρόκο – Αραβική Άνοιξη

Η Αραβική Άνοιξη ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2010 όταν ένας πωλητής φρούτων στην Τυνησία αυτοπυρπολήθηκε, όταν η αστυνομία του πήρε τα φρούτα του επειδή δεν είχε άδεια. Το αποτέλεσμα ήταν ο σοσιαλιστής δικτάτορας και σύμμαχος της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας Ben Ali να αναγκαστεί να διαφύγει στην Σαουδική Αραβία. Ο Σαρκοζί στήριξε τον σύμμαχο της Γαλλίας Ben Ali, και όταν αυτός αναγκάστηκε να δραπετεύσει ο Σαρκοζί ζήτησε επισήμως συγνώμη.



Τώρα στο Μαρόκο η αστυνομία πήρε τα ψάρια ενός ιχθυοπώλη επειδή δεν είχε άδεια, ο ιχθυοπώλης βούτηξε στο απορριμματοφόρο για να πάρει τα ψάρια πίσω με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του, και υπάρχει ένας ξεσηκωμός στο Μαρόκο. Δεν ξέρω αν θα εξελιχθεί σε Αραβική Άνοιξη.

Το Μαρόκο είναι παραδοσιακός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, και από το 2009 μέχρι το 2014 είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν επειδή υποστήριζε ότι το Ιράν προσπαθεί να προσηλυτίσει τους Μαροκινούς στον Σιιτισμό. Βλέπε Al-Monitor.

Πάρα πολύ εχθρικές σχέσεις το Μαρόκο και με την Αλγερία γιατί η Αλγερία εξοπλίζει τους αντάρτες που διεκδικούν την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας που είναι προς το παρόν τμήμα του Μαρόκου. Πως την έχει γλιτώσει την Αραβική Άνοιξη το Μαρόκο είναι περίεργο.

“Μαρόκο: Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά το θάνατο ιχθυοπώλη”, Νοέμβριος 2016

Iran and Morocco to Resume Diplomatic Ties After Four Years”, Φεβρουάριος 2014


“Why did Iran, Morocco resume relations?”, Ιανουάριος 2015

“Moroccan King Declines to Meet With Erdogan”



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου