Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016

Η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή

Το 2016 υπογράφηκε η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή (Paris Agreement for Climate Change), και ο ρόλος του Ομπάμα ήταν καθοριστικός.Με αυτή την συμφωνία τα κράτη δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που στην πράξη σημαίνει να χρησιμοποιούν λιγότερο πετρέλαιο και άνθρακα, και περισσότερο φυσικό αέριο, που είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον, ή ακόμη καλύτερα περισσότερη πράσινη ενέργεια (ανανεώσιμες πηγές πχ αέρας, νερό κλπ).

Ο Τραμπ έχει πει ότι θα σκίσει αυτή την συμφωνία αν εκλεγεί, και θα γλιτώσει από τις ΗΠΑ 100 δις δολάρια μέσα σε 8 χρόνια. Αν και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να ακυρώσει την συμφωνία. Είναι όμως πολύ μεγάλο θέμα για τις εκλογές στις ΗΠΑ, παρόλο που δεν πολυακούγεται. Οι πετρελαιάδες και οι καρβουνάκηδες στις ΗΠΑ στηρίζουν τον Τραμπ, ενώ οι φυσικοαεράκηδες και οι πράσινοι την Κλίντον.

Το πράσινο λόμπι έδινε κώλο σε όποιον ψήφιζε τον αριστερό Εβραίο απατεώνα Bernie Sandres, ο οποίος θα καταργούσε στις ΗΠΑ την παραγωγή από σχιστόλιθο, θα χτυπούσε την παραγωγή από άνθρακα, θα μπλόκαρε τον Καναδο-Αμερικανικό αγωγό Keystone Pipeline, και θα έδινε τεράστιες επιδοτήσεις στην πράσινη ενέργεια. Αλλά τελικά κέρδισαν οι πετρελαιάκηδες, οι καρβουνάκηδες και οι φυσικοαεράκηδες, παρόλο που ο Bernie έταξε τα πάντα στους πάντες.

“Why climate change has been ignored in the US election”, Νοέμβριος 2016

http://www.dw.com/en/why-climate-change-has-been-ignored-in-the-us-election/a-36296216?maca=en-newsletter_en_Newsline-2356-html-newsletter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου