Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

Το Πρόστιμο των Αμερικανών στην Deutsche Bank και οι Σχέσεις Ρωσίας-ΕΕΟι  Αμερικανικές αρχές ετοιμάζονται να επιβάλλουν στην Γερμανική Deutsche Bank ένα πρόστιμο μαμούθ ύψους 14 δις δολαρίων, για κακές πρακτικές στις ΗΠΑ. 14 δις δολάρια είναι το 80% της χρηματιστηριακής αξίας της Deutsche Bank, και αν όντως επιβληθεί αυτό το πρόστιμο η Deutsch Bank θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση. Βλέπε Guardian “European banking shares dive amid threat of $14bn Deutsche Bank fine”, Σεπτέμβριος 2016. Κάποιοι στην Ευρώπη λένε ότι το πρόστιμο είναι εκδίκηση για το πρόστιμο που έφαγε η Apple στην Ιρλανδία ύψους 13 δις δολαρίων. Μόνο που στις ΗΠΑ και η Bank of America έφαγε πρόστιμο 16.7 δις, και η Citigroup έφαγε πρόστιμο 12 δις, και η Goldman Sachs έφαγε πρόστιμο 15 δις, και άλλες Αμερικανικές τράπεζες έφαγαν πρόστιμα. Βλέπε Guardian “European banking shares dive amid threat of $14bn Deutsche Bank fine”, Σεπτέμβριος 2016.

Οι Μπογδάνοι και οι Μπουσδούκες των ΜΜΕ πολύ συχνά αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει ένας πόλεμος ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, ώστε να πούνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χτυπάει την ΕΕ τάχα μου επειδή αυτό είναι θέλουν οι Αμερικανοί.

Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η χώρα που έχει το μεγάλο όφελος από μία διάλυση της ΕΕ είναι η Ρωσία, λόγω της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ. Έχω πει για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ, και για το πως αυτή πλήττει την Gazrpom, και για το πως πλήττει και πολλά κρατικά μονοπώλια των χωρών της ΕΕ.

Η ΕΕ σταμάτησε τον αγωγό South Stream, η ΕΕ μπλοκάρει τους αγωγούς Turk Stream και Nord Stream 2 επειδή η Ρωσία δεν δέχεται την νομοθεσία της ΕΕ (Third Energy Package). Η ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ προωθούν τον Southern Energy Corridor (Αζερμπαϊτζάν-Τουρκία-Ευρώπη). Βλέπετε τι πιέσεις ασκούν οι Ευρωπαίοι στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν προωθεί την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους, παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ με το ζόρι υπέγραψε την συμφωνία για τον ΤΑP.

Τέλος πάντων όμως, την στιγμή που η ΕΕ μπλοκάρει τον South Stream και τον Turk Stream, την στιγμή δημιουργεί προβλήματα στον Nord Stream και μπλοκάρει τον Nord Stream 2, και προσπαθεί να επιβάλλει την αντιμονοπωλιακή της νομοθεσία στην Gazprom, οι Μπογδάνοι και οι Μπουσδούκες αφήνουν να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να διαλύσουν την ΕΕ.

Ενώ είναι η Ρωσία που πιέζεται από την ΕΕ. Οι ΗΠΑ μαζί με την ΕΕ έχουν επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν απαγορεύσει στις Ρωσικές τράπεζες να δανείζονται χρήματα στην χώρες της ΕΕ και των ΗΠΑ, και έχουν απαγορεύσει και στις Δυτικές εταιρείες ενέργειας να κάνουν επενδύσεις στην Ρωσία. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επίσης απαγορεύσει στους επιχειρηματίες που συνεργάζονται με τον Πούτιν να κάνουν δουλειές, ακόμη και να μπαίνουν στην ΕΕ.

Ποιανού εχθρός είναι η ΕΕ? Είναι εχθρός των ΗΠΑ ή της Ρωσίας? Με ποιον συνεργάζεται η ΕΕ, με τις ΗΠΑ ή με την Ρωσία?

Εγώ λέω ότι πρέπει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Ρωσία. Αλλά άλλο είναι αυτό και άλλο να λέμε κουταμάρες. Λένε κάποιοι συνωμοσιολόγοι ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διαλύσουν την ΕΕ επειδή φοβούνται το ευρώ. Μα το ευρώ είναι πολύ πιο αδύναμο απ’ότι θα ήταν το Γερμανικό μάρκο. Στο ευρώ συμμετέχει η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, χώρες που θέλουν να χρηματοδοτούν τα ελλείμματα τους με αύξηση της ποσότητας χρήματος, ενώ οι Γερμανοί θέλουν πολύ σοβαρή νομισματική πολιτική. Και βγαίνουν κάτι δημοσιογραφάκια όπως ο Μπάμπης ο Παπαδημητρίου, και λένε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελέγχεται από τους Γερμανούς, ενώ ξέρει ότι έχει σχεδιαστεί όπως την ήθελαν οι Γάλλοι. Μία ψήφο έχει η Μάλτα στην ΕΚΤ μία ψήφο έχει και η Γερμανία. Απίστευτο και όμως αληθινό.

Ο Σόιμπλε βρίσκεται σε πόλεμο με τον Ντράγκι. Ο Σόιμπλε για την άνοδο των εθνικοσοσιαλιστών στην Γερμανία κατηγορεί εν μέρει την Μέρκελ, και εν μέρει τις πολιτικές του Ντράγκι που εξοργίζουν τους Γερμανούς. Βλέπε Financial Times “Germany blames Mario Draghi for rise of rightwing AfD party”, Απρίλιος 2016.

Ο λόγος που ο Ιταλός Ντράγκι, και πριν από αυτόν ο Γάλλος Ζαν Κλωντ Τρισέ, δεν μπορούν να το παρακάνουν και να μοιράσουν όσο χρήμα θέλουν στα κράτη μέλη της ΕΕ, είναι επειδή αν το κάνουν χωρίς κανένα μέτρο οι Γερμανοί θα φύγουν από το ευρώ. Το κύρος του το ευρώ το αντλεί από την Γερμανία. Τι κύρος θα είχε ένα Γαλλο-Ιταλικό ευρώ? Όσο κύρος είχαν το Γαλλικο φράγκο και η Ιταλική λίρα. Άρα αν σπάσει το ευρώ το μάρκο θα είναι πολύ πιο ισχυρό νόμισμα από το ευρώ που συμπεριλαμβάνει την Γαλλία και την Ιταλία.

Για τις ΗΠΑ,  για όσο τουλάχιστον θα έχουν κακές σχέσεις με την Ρωσία, η ΕΕ είναι ένα ανάχωμα μπροστά στην Ρωσία. Γιατί αν σπάσει η ΕΕ, αργά ή γρήγορα η Γερμανία και η Γαλλία θα πάνε σε μία σύγκρουση, και η Γερμανία θα τρέξει να κρυφτεί πίσω από την Ρωσία. Ποιος θα κερδίσει από αυτό, οι ΗΠΑ ή η Ρωσία? Δεν λέω ότι και οι Ρώσοι το βλέπουν αυτό το ενδεχόμενο χωρίς επιφυλάξεις, γιατί ξέρουν τι θα επακολουθήσει. Αλλά είναι οι Ρώσοι που πιέζονται από την ΕΕ και τζογάρουν.

Και μην μπερδεύεται την Γερμανία με την ΕΕ. Η Γερμανία έχει στα ενεργειακά πολύ στενή συνεργασία με την Ρωσία, και υποστηρίζει και τον Nord Stream 2 που μπλοκάρει η ΕΕ. Απλά η Μέρκελ στο θέμα της Ουκρανίας είναι με τους Αμερικανούς, όσο είναι τέλος πάντων, γιατί αν πάει με τους Ρώσους το ΝΑΤΟ θα έχει σπάσει και επισήμως.

Δεν ξέρω αν ακόμη δεν είναι σαφές το ποιος είναι ο μεγάλος αντίπαλος της ΕΕ. Για να μην σας παρασύρουν οι Μπογδάνοι και οι Μπουσδούκες των ΜΜΕ θα θυμάστε ότι η ΕΕ μπλοκάρει τους South Stream, Turk Stream, Nord Stream 2, η ΕΕ προωθεί τον Southern Energy Corridor (Αζερμπαϊτζάν-Τουρκία-Ευρώπη), η ΕΕ συμμετέχει στις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.The $14bn Deutsche Bank fineall you need to know”, Σεπτέμβριος 2016


“European banking shares dive amid threat of $14bn Deutsche Bank fine”, Σεπτέμβριος 2016
5η Παράγραφος
It would be one of the largest penalties levied on a bank, but Deutsche insisted it did not expect the $14bn to be the final figure. Jasper Lawler of CMC Markets said that the mooted penalty represented around 80% of the stock market value of Deutsche, which has been already been pummelled amid fears for its growth prospects in a low interest rate environment across the major global economies.
8η Παράγραφος
Until now, the DoJ has focused its RMBS investigations on US banks. The DoJ asked Citigroup to pay $12bn initially but the fine was eventually set at $7bn while Goldman reportedly faced a $15bn bill before agreeing to pay $5bn earlier this year. In 2014, Bank of America paid $16.7bn to US authorities to settle similar charges.
12η Παράγραφος
There was some speculation that the scale of the fine had been prompted by the European commission’s demand that Apple pay €13bn (£11bn) in back taxes to Ireland and the possible impact of the looming US election.

“Germany blames Mario Draghi for rise of rightwing AfD party”, Απρίλιος 2016
4η Παράγραφος
Combative finance minister Wolfgang Schäuble on Friday evening pinned half of the blame for AfD’s rise on ECB chief Mario Draghi. In remarks reported by Dow Jones, Mr Schäuble told an audience: “I said to Mario Draghi … be very proud: you can attribute 50 per cent of the results of a party that seems to be new and successful in Germany to the design of this policy.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου