Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2016

Ο Εμπορικός Πόλεμος ΗΠΑ-ΚίναςΈνα πολύ σημαντικό κομμάτι της ρητορικής του Τραμπ είναι οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Όσοι τον έχετε ακούσει να μιλάει έστω και λίγο θα το έχετε προσέξει. Ο Τραμπ είναι πολύ επιθετικός σε σχέση με την Κίνα, και ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται ότι οι Κινέζοι πιάνουν κοροΐδο τις ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο, ώστε να ενισχύουν τις Κινεζικές εξαγωγές σε βάρος των Αμερικανικών.

Ο πρώτος τρόπος που οι Κινέζοι το κάνουν αυτό είναι με το να μην επιτρέπουν στο δολάριο να χάσει την αξία έναντι του γουάν, ώστε να παραμένει με έναν τεχνητό τρόπο η Κινεζική οικονομία πιο ανταγωνιστική από την Αμερικανική, και οι Αμερικανοί καταναλωτές να προτιμούν φθηνότερα Κινεζικά προϊόντα.

Ας πούμε ότι σήμερα η ισοτιμία δολαρίου/γουάν είναι 1/1. Δίνεις 1 δολάριο και παίρνεις 1 γουάν. Και ας πούμε ότι οι Αμερικανοί αρχίζουν να εισάγουν από την Κίνα περισσότερα προϊόντα απ’όσα εξάγουν σε αυτήν, που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θέλουν περισσότερα Κινεζικά προϊόντα απ’όσα Αμερικανικά προϊόντα θέλουν οι Κινέζοι.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, σε ένα καθεστώς ελεύθερης αγοράς και ελεύθερου εμπορίου, το δολάριο θα αρχίσει να χάνει αξία σε σχέση με το γουάν, λόγω της μικρότερης ζήτησης που θα υπάρχει για το δολάριο, και το γουάν θα αρχίσει να ανεβαίνει σε σχέση με το δολάριο.

Θα χρειάζεσαι ας πούμε 2 δολάρια για να αγοράσεις ένα γουάν, ενώ πριν χρειαζόσουν μόνο 1. Αν πριν χρειαζόσουν 1 δολάριο για να αγοράσεις ένα Κινεζικό t shirt που έκανε 1 γουάν, τώρα θα χρειάζεσαι 2 δολάρια, ώστε να αγοράσεις 1 γουάν, και με αυτό το γουάν να αγοράσεις το t shirt που κάνει 1 γουάν. Αυτή η διαδικασία, το αόρατο χέρι, θα κάνει το Κινεζικό t shirt λιγότερο ελκυστικό για έναν Αμερικανό.

Με αυτή την διαδικασία τα Κινεζικά προϊόντα θα γίνουν γενικότερα λιγότερο ανταγωνιστικά, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο ελκυστικά για τους Αμερικανούς. Αυτή είναι η διαδικασία που εμποδίζει την δημιουργία πλεονασμάτων και ελλειμμάτων σε ένα πραγματικό καθεστώς ελεύθερου εμπορίου. Βλέπε “Ο Μύθος ότι οι Εισαγωγές Δημιουργούν Ανεργία”.

Οι Κινέζοι ακολουθούσαν την πολιτική του να έχουν μία σταθερή ισοτιμία σε σχέση με το δολάριο, ώστε να παραμένουν τεχνητά ανταγωνιστικοί. Μόλις δηλαδή το δολάριο έχανε την αξία του, οι Κινέζοι άρχιζαν να αγοράζουν δολάρια στις διεθνείς αγορές, και ανέβαζαν την αξία του δολαρίου τεχνητά, παρόλο που η ζήτηση για το δολάριο μειώνονταν και το δολάρια έτεινε να χάσει αξία.

Ενώ κανονικά οι Κινέζοι θα έπρεπε να μοιράσουν τα πλεονάσματα τους στον Κινεζικό λαό, αντί να αγοράζουν Αμερικανικά ομόλογα, κάτι που θα προκαλούσε άνοδο του βιοτικού επιπέδου στην Κίνα, και φυσικά και πληθωρισμό, και αυτό θα δημιουργούσε μία υγιή για το διεθνές εμπόριο μείωση της ανταγωνιστικότητας της Κινεζικής οικονομίας. Αλλά οι Κινέζοι προτιμούν να ψοφάνε στην πείνα τους Κινέζους εργάτες, ώστε να παραμένει η Κινεζική οικονομία ανταγωνιστική.

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα ανέρχονται σε περίπου 123 δις δολάρια, και οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ σε 466 δις δολάρια, και αυτό σημαίνει ένα εμπορικό έλλειμμα 343 δις εις βάρος των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί όπως είναι λογικό έχουν αρχίσει να ενοχλούνται από αυτήν την κατάσταση, και ο Τραμπ υποστηρίζει ότι πρέπει οι ΗΠΑ να αρχίσουν να ασκούν πολύ μεγαλύτερες πιέσεις στην Κίνα, ώστε να επιτρέπει στο γουάν να είναι στην πραγματική του αξία. Όταν λέμε πίεση εννοούμε στο στυλ “αν δεν επιτρέψεις στην οικονομία σου να χάσει ανταγωνιστικότητα θα σου επιβάλλουμε τον τάδε και τον δείνα δασμό κλπ”.

Εμπορικές Σχέσεις των ΗΠΑ με τον Υπόλοιπο ΚόσμοΌπως είναι αναμενόμενοι οι Κινέζοι δεν θέλουν καθόλου τον Τραμπ, και προτιμούν χίλιες φορές την Κλίντον. Και αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο Τραμπ θέλει να τα βρει με τους Ρώσους, οι ανησυχίες των Κινέζων γίνονται πολύ μεγαλύτερες, γιατί αυτό σημαίνει ότι ο Τραμπ θα μπορεί να κοντράρει τους Κινέζους πολύ περισσότερο αν οι Ρώσοι είναι ουδέτεροι στις κόντρες ΗΠΑ-Κίνας.

Γι’αυτό και είδαμε πρόσφατα τους Κινέζους να στηρίζουν πολύ πιο έμπρακτα τους Ρώσους στην Συρία, ενώ η Συρία είναι μία χώρα χωρίς καμία σχεδόν σημασία για τους Κινέζους. Και αντίστοιχα οι Ρώσοι έκαναν με τους Κινέζους κοινή ναυτική άσκηση στην Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου οι Κινέζοι κοντράρονται με τους Αμερικανούς. Προσπαθούν οι Κινέζοι να δέσουν τον γάιδαρο τους σε περίπτωση που τους προκύψει Τραμπ.

Το θέμα των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας είναι τεράστιο, και δεν θέλω να πάρω πολύ καθαρές θέσεις, γιατί δεν το έχω σκαλίσει όσο χρειάζεται για να μπορώ να πάρω καθαρές θέσεις. Αλλά μπορώ να κάνω μερικές παρατηρήσεις. Για παράδειγμα μπορώ να πω ότι οι Αμερικανοί έχουν δίκιο να ζητάνε από την Κίνα να μην κρατά με τεχνητό τρόπο ψηλά την ανταγωνιστικότητα της σε βάρος των ΗΠΑ.

Οι Κινέζοι από την πλευρά τους γνωρίζουν ότι ως μία κομμουνιστική χώρα υψηλής διαφθοράς δεν μπορούν να συναγωνιστούν σε ανάπτυξη νέων τεχνολογιών τις πιο φιλελεύθερες οικονομίες της Δύσης, και άρα δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ποντάρουν στον τεράστιο και εξαθλιωμένο τους πληθυσμό για να είναι ανταγωνιστικοί. Ουσιαστικά οι Κινέζοι λένε “εμείς ως κομμουνιστική χώρα δεν μπορούμε να εφεύρουμε το i-phone, αλλά μπορούμε να έχουμε μεροκάματο 1 δολάριο αντί 50 δολάρια, και άρα θα κάνουμε την Apple να φύγει από τις ΗΠΑ και να έρθει στην Κίνα”. Δεν το λένε, αλλά το κάνουν.

Αν ακούσατε πρόσφατα επετράπη στην Κίνα να κάνουν τα ζευγάρια δύο παιδιά, ενώ επιτρεπόταν μόνο ένα, και αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός θα μεγαλώσει κι άλλο, και θα παραμείνει εξαθλιωμένος, και άρα η Κίνα δεν θα χάσει την ανταγωνιστικότητα της.

Ο Τραμπ ουσιαστικά λέει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να βάλουν δασμούς στους Κινέζους ώστε να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Και φαντάζομαι ότι εννοεί μεγαλύτερους δασμούς, γιατί υπάρχουν κάποιοι δασμοί. Και νομίζω ότι έχει δίκιο. Το ελεύθερο εμπόριο είναι πάντα καλό αρκεί να γίνεται ανάμεσα σε φιλελεύθερες χώρες. Όταν έχεις απέναντι σου μία κομμουνιστική υπερδύναμη που κρατά σκόπιμα τον πληθυσμό της εξαθλιωμένο, ώστε να κρατά με τεχνητό τρόπο την ανταγωνιστικότητα της ψηλά, τότε τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Προφανώς η πολιτική που επικαλείται ο Τραμπ θα πληγώσει τις Αμερικανικές εταιρείες που έχουν μεταφέρει τις γραμμές παραγωγής τους στην Κίνα. Και είναι πάρα πολλές αυτές οι εταιρείες. Και γι’αυτό βλέπετε και γίνεται το έλα να δεις στις ΗΠΑ. Τεράστιο θέμα, και χωρίς όπως είπα να θέλω να πάρω πολύ καθαρές θέσεις θα πω ότι νομίζω ότι κάποια πίεση θα πρέπει να ασκηθεί στην Κίνα. Αλλά για το πόσο μεγάλη ή για το πόσο μικρή θα πρέπει να είναι αυτή η πίεση δεν έχω ιδέα. Αν και εδώ και πολλά χρόνια ασκείται πίεση στην Κίνα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Να πω ότι το Κινεζικό μοντέλο είναι αυτό που οραματίζονται και τα κουμμούνια για την Ελλάδα. Φτωχοποίηση του πληθυσμού, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί χωρίς μεταρρυθμίσεις, χωρίς αποκρατικοποιήσεις, χωρίς ανεξάρτητες δικαστικές αρχές κτλ. Βλέπε “Μαθήματα Μακροοικονομίας για Σανοφάγους”.

Οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας είναι το νούμερο ένα θέμα όταν μιλάμε για τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ. Αλλά σημαντικό θέμα είναι και οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Μεξικού και ΗΠΑ-Καναδά, απ’όπου προέρχεται ένα μεγάλο μέρος των εμπορικών ελλειμμάτων των ΗΠΑ. Πολύ μικρότερο σε σχέση με το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα, αλλά τεράστιο σε απόλυτα μεγέθη.

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ στον Καναδά ανέρχονται σε περίπου 312 δις δολάρια, και στο Μεξικό σε περίπου 240 δις δολάρια. Οι εισαγωγές των ΗΠΑ από τον Καναδά ανέρχονται σε περίπου 347 δις, και από το Μεξικό σε 294 δις, κάτι που σημαίνει ένα επιπλέον έλλειμμα για τις ΗΠΑ περίπου 100 δις δολαρίων από αυτές τις δύο χώρες. Και φυσικά υπάρχει το μεγάλο έλλειμμα με την Γερμανία και την Ιαπωνία ύψους 73 και 67 δις δολαρίων αντίστοιχα.

Εμπορικές Σχέσεις ΗΠΑΈνα μεγάλο τμήμα της ρητορικής του Τραμπ είναι επίσης η επιθετικότητα απέναντι στην εμπορική συμφωνία NAFTA (North American Free Trade Agreement), την οποία υπέγραψε ο σύζυγος της Χίλαρι Κλίντον, ο Μπίλ Κλίντον, δημιουργώντας μία ζώνη ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό.

Χάρτης NAFTA
Με το Μεξικό οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πάλι το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την Κίνα, να φεύγουν δηλαδή οι Αμερικανικές εταιρείες και να πηγαίνουν στο Μεξικό, όπου υπάρχουν άφθονα φτηνά εργατικά χέρια. Και ακούτε τον Τραμπ να λέει επίσης ότι θα κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με το Μεξικό, ώστε να σταματήσει η εισροή των λαθρομεταναστών, και ότι θα βάλει δασμούς στις Αμερικανικές εταιρείες που μεταφέρονται στο Μεξικό, όταν φυσικά πουλάνε τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ.

Και εδώ ο Τραμπ έχει δίκιο νομίζω, γιατί και το Μεξικό είναι μία σοσιαλιστική οικονομία, επομένως η θεωρία του ελεύθερου εμπορίου του Άνταμ Σμιθ δεν έχει εφαρμογή. Το Μεξικό είναι στην θέση 62 όσων αφορά τον δείκτη οικονομικής ελευθερίας. Όχι τόσο χάλια όσο η Ελλάδα, η οποία Ελλάδα βρίσκεται στην θέση 138, αλλά και το 62 καλό δεν το λες. Τα στοιχεία είναι από την 1η Οκτωβρίου του 2016.

Όπως και στην περίπτωση της Κίνας, οι Αμερικανικές εταιρείες που έχουν μεταφέρει τις γραμμές παραγωγής τους στο Μεξικό θίγονται από την επιθετικότητα του Τραμπ προς την NAFTA.

Και φυσικά υπάρχει ο Καναδάς, απ’όπου οι ΗΠΑ αγοράζουν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, λόγω των τεράστιων σχιστολιθικών αποθεμάτων του Καναδά, και αυτό θίγει τις εταιρείες που παράγουν πετρέλαιο και αέριο από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ. Και έχω ξαναπεί ότι τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα με το θέμα της κατασκευής του Καναδο-Αμερικανικού αγωγού Keystone Pipeline, ο οποίος θα φτάσει από τον Καναδά στον Κόλπο του Μεξικού, και φυσικά θίγει τους Αμερικανούς παραγωγούς, αλλά και τους Ρώσους, και τους Ισλαμιστές, και τους Κομμουνιστές δικτάτορες της Λατινικής Αμερικής (Βενεζουέλα, Βολιβία κλπ).

Χάρτης Keystone PipelineΈχω πει και για τον αριστερό Εβραίο απατεώνα Bernie Sanders που στήριξαν με πάθος οι Ισλαμιστές και οι Κομμουνιστές δικτάτορες της Λατινικής Αμερικής, ο οποίος είχε δεσμευτεί ότι αν γινόταν πρόεδρος των ΗΠΑ θα απαγόρευε την παραγωγή πετρελαίου και αερίου από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ, και ότι δεν θα επέτρεπε την κατασκευή του Καναδο-Αμερικανικού αγωγού Keystone Pipeline. Δήθεν για την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι και της πράσινης ενέργειας ο Bernie Sanders. Η καθαρή, αλλά ακριβή, μπίζνα της πράσινης ενέργειας είναι μία μπίζνα δισεκατομμυρίων. Η Κίνα μάλιστα εξάγει δισεκατομμύρια σε τεχνολογία εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και φυσικά υπάρχουν και πολλοί Αμερικανοί κατασκευαστές.

Και τώρα υπάρχει και το θέμα της Trans-Pacific Partnership, μίας ζώνης ελευθέρου εμπορίου που επίσης στήριξε η Κλίντον, και την οποία πάλι αντιμάχεται ο Τραμπ.

Χάρτης Trans Pacific Partnership (TTP)
Και υπάρχει και η ζώνη ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ, που έχω την εντύπωση ότι πάει κι αυτή περίπατο (Transatlantic Trade and Investment Partnership)

Χάρτης TTIP


Transatlantic Trade and Investment PartnershipΆρθρα

“Why Is the U.S./China Trade Deficit So High?”, Σεπτέμβριος 2016
1η, 2η, 3η Παράγραφος
The U.S. trade deficit with China was $365.7 billion in 2015  This is a new record, up slightly from last year's record of $343 billion.
The trade deficit exists because U.S. exports to China were only $116.2 billion while imports from China hit a new record of $481.9 billion. The deficit keeps growing because imports are rising faster than exports.
The United States imports consumer electronics, clothing and machinery from China.
A lot of the imports are from U.S.-based companies that send raw materials to China for cheap assembly. When they are shipped back to the U.S., they are called imports even though they are profiting American-owned companies. (Source: U.S. Census, U.S. Trade in Goods With China)
12η, 13η , 14η Παράγραφος
China sets the value of its currency, the yuan, to equal a set amount of a basket of currencies which includes the dollar. In other words, China pegs its currency to the dollar using a modified fixed exchange rate. When the dollar loses value, China buys dollars through U.S. Treasuries to support it. In this way, the yuan's value is always within its targeted 2% range. For the latest updates, see Dollar to Yuan Conversion.
China must continually buy so many U.S.
Treasury notes that it is now the largest lender to the U.S. Government. As of June 2016, the U.S. debt to China was $1.241 trillion. That's nearly 30% of the total public debt owned by foreign countries. Many are concerned that this gives China political leverage over U.S. fiscal policy, since it could call in its loan. (Source: U.S. Treasury, Major Foreign Holdings of Treasury Securities)
By buying Treasuries, China helped keep U.S. interest rates low. That helped fuel the U.S. housing boom, leading to the subprime mortgage crisis. If China were to stop buying Treasuries, interest rates would rise, possibly throwing the United States and the world back into the recession. This isn't in China's best interests, as U.S. shoppers would buy fewer Chinese exports. In fact, China is buying as many Treasuries as ever.
17η, 18η Παράγραφος
In 2016, U.S. Treasury Secretary Jack Lew continued the U.S.-China Strategic Economic Dialogue. It discusses with China the U.S. desire to loosen its peg against the dollar. That would raise the price of Chinese exports. It also seeks to open up to U.S. companies China's domestic market. Both of these actions would lower the trade deficit. 
The Dialogue was started in 2006 by former Treasury Secretary Henry Paulson. Since then, China has allowed the yuan to rise 16%. It opened many Chinese markets to U.S. industries. (Source: Foreign Affairs, A Strategic Economic Engagement, Sept/Oct 2008)  “U.S. Imports and Exports: Components and Statistics”, Σεπτέμβριος 2016
1η Παράγραφος
In 2015, total U.S. trade with foreign countries was $4.99 trillion. That was $2.23 trillion in exports and $2.76 trillion in imports of both goods and services. The United States was the world's third-largest exporter, after China and the European Union (EU). It's the world's largest importer. (Source: U.S. Census, U.S. Trade in Goods and Services. CIA World Factbook World Rankings)

“U.S. Trade Deficit by Country: Current Statistics and Issues”, Σεπτέμβριος 2016

“Facts About NAFTA: Statistics and Accomplishments”, Απρίλιος 2016
NAFTA, or the North American Free Trade Agreement, was created 20 years ago to expand trade between the United States, Canada and Mexico. Its secondary purpose was to make these countries more competitive in the global marketplace. It has been wildly successful in achieving this. NAFTA is now the largest free trade agreement in the world. 
Why, then, is NAFTA so severely criticized? This success has come at a cost. One of the problems with NAFTA is that it's reduced U.S. jobs. A second disadvantage is that it has exploited Mexico's farmers and its environment. Find out more about the how and why was NAFTA created, and whether it has successfully fulfilled its purpose.

“Trans-Pacific Partnership” (TPP)

“Transatlantic Trade and Investment Partnership”

Ο Bill Clinton υπέγραψε την συμφωνία NAFTA, και η Κλίντον υποστήριξε την συμφωνία TPP
“Hillary Clinton’s position on free trade? It’s (very) complicated”, Σεπτέμβριος 2016
5η Παράγραφος
In the  1990s, President Bill Clinton decided to pick up where George H.W. Bush left off and close a major free trade deal with Canada and Mexico. The North American Free Trade Agreement was signed into law in 1993, but First Lady Hillary Clinton was not as supportive of it as her husband, Clinton aides told the Washington Post's David Nakamura.
But Clinton didn't disown her husband's landmark pact. In fact, she defended NAFTA to labor unions.


“U.S. Exports:Top Categories, Challenges, Opportunities”, Μάρτιος 2016“China’s Trade Relations with the United States in Perspective”, 2010

“Here’s What’s on the Table for the China-U.S. Relationship This Year”, Μάρτιος 2016

“Trade Disputes Between China and the United States: Growing Pains so Far, Worse Ahead?”
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου