Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

Οι Επιπτώσεις των Αμερικανικών Εκλογών στην Ελλάδα και το ΙσραήλΈλεγα στην προηγούμενη ανάρτηση μου ότι ίσως συμφέρει τον Ερντογάν να εκλεγεί ο Τραμπ, επειδή ο Τραμπ δεν θα δημιουργήσει στον Ερντογάν προβλήματα στο θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βλέπε “Είναι Υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ ο Ερντογάν”?
Αυτό φυσικά ισχύει μόνο αν ο Ερντογάν αποφασίσει να τα βρει με τους Ρώσους στο θέμα του Turk Stream και να κάνει πίσω στο θέμα της Συρίας. Γιατί ο Τραμπ πάντα λέει ότι η Συρία δεν είναι σημαντική για τις ΗΠΑ. Ουσιαστικά ο Τραμπ λέει ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να προωθήσουν τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας που θέλουν οι Τούρκοι και οι Καταριανοί.
  


Και προσωπικά συμφωνώ με αυτό. Συμφωνώ με την έννοια ότι η σάπια πολιτική νομενκλατούρα της Ρωσίας, η οποία είναι η ίδια με αυτήν της Σοβιετικής Ένωσης, και η οποία νέμεται τους φυσικούς πόρους της Ρωσίας, δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο αν πρώτα δεν πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι της.

Διαφορετικά θα έλεγα ότι όσο περισσότερα δίκτυα υπάρχουν τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο ανταγωνισμός, και τόσο χαμηλότερες θα είναι οι τιμές, και τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για εμάς τους Ευρωπαίους που είμαστε φτωχοί σε πετρέλαιο και αέριο. Αλλά η κατάσταση είναι αυτή που είναι, η νομενκλατούρα της Ρωσίας είναι αυτή που είναι, και η Συρία βρίσκεται στην σφαίρα επιρροής της Ρωσίας πολλές δεκαετίες.

Αν λάβουμε υπόψη μας και την στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ισραήλ και το Ιράν, τότε έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου που βλέπει ο Ντόναλντ Τραμπ την Συρία. Ο Τραμπ λέει πάντα ότι πρέπει να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ το Ισραήλ, και είναι πολύ επικριτικός απέναντι στους Ιρανούς και τους συμμάχους τους, τους κομμουνιστές δικτάτορες της Λατινικής Αμερικής.

Πριν έναν μήνα ο Τραμπ είπε ότι αν τα πλοία του Ιρανικού Ναυτικού συνεχίσουν να απειλούν το Αμερικανικό Ναυτικό στον Κόλπο, τότε το Αμερικανικό Ναυτικό θα πρέπει να τα πυροβολήσει και να τα ρίξει έξω από την θάλασσα. Βλέπε CNN “Trump on Iran ship behavior: 'They will be shot out of the water'”, Σεπτέμβριος 2016.

Άρα η πολιτική του Τραμπ στην Συρία νομίζω είναι ξεκάθαρη. Ανοχή του αγωγού Turk Stream (Ρωσία-Τουρκία), ή μάλλον μη στήριξη του αγωγού Κατάρ-Τουρκίας ή Ιράν-Τουρκία, όπως ακριβώς θέλουν οι Ρώσοι. Σε αντάλλαγμα οι Ρώσοι θα βάλουν σε μία σειρά τον ISIS στην Συρία, τον οποίο ISIS οι ίδιοι δημιούργησαν με τον Άσαντ. Βλέπε “Πως ο Πούτιν και ο Άσαντ δημιούργησαν το Ισλαμικό Κράτος”.

Αυτή η πολιτική συμφέρει ξεκάθαρα το Ισραήλ. Το Ισραήλ στην παρούσα φάση έχει στο πλευρό του τον παραδοσιακό του σύμμαχο, τις ΗΠΑ, και έχει τις καλύτερες σχέσεις που είχε ποτέ με την Ρωσία. Έχουμε δει ότι ο Νετανιάχου δεν κάνει τίποτα στον τομέα του φυσικού αερίου αν πρώτα δεν συμβουλευτεί τον θείο του τον Πούτιν. 

Αν η Κλίντον, που είναι πολύ πιο εχθρική απέναντι στην Ρωσία, πάει σε έναν πόλεμο με την Ρωσία στην Συρία, το Ισραήλ υποχρεωτικά θα βρεθεί στο πλευρό του βασικού του συμμάχου, των ΗΠΑ, και για πρώτη φορά το Ισραήλ θα βρεθεί να πολεμάει με την Ρωσία. Και είναι άλλο πράγμα να πολεμάς την Αίγυπτο και την Συρία, ή να πολεμάς το Ιράν και τον Λίβανο, ή να πολεμάς την Τουρκία και το Κατάρ, και είναι άλλο πράγμα να πολεμάς την Ρωσία. Υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Άρα για το Ισραήλ είναι ξεκάθαρο ότι η εκλογή Τραμπ είναι καλύτερη περίπτωση από την εκλογή Κλίντον. Παρόλο που η Κλίντον είναι υπέρ του Ισραήλ. Απλά η πολιτική της Κλίντον στην Συρία θα είναι για το Ισραήλ πάρα πολύ επικίνδυνη.

Για την Τουρκία το αν είναι καλύτερος ο Τραμπ ή η Κλίντον έχει να κάνει με το αν θέλουν οι Τούρκοι να χτυπήσουν στην Συρία την Ρωσία. Αν οι Τούρκοι θέλουν να χτυπήσουν την Ρωσία στην Συρία, τότε τους συμφέρει η Κλίντον. Αν οι Τούρκοι θέλουν να βολευτούν με τον Turk Stream και να κάτσουν στα αυγά τους στην Συρία, τότε τους συμφέρει ο Τραμπ.

Για την Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να πεις τι είναι καλύτερο. Όλοι αυτοί που βλέπετε και βρίζουν τόσο πολύ τον Τραμπ το κάνουν επειδή το Ιράν μοιράζει χρήμα, και προφανώς ο Τραμπ δεν βολεύει το Ιράν.

Αλλά είναι πραγματικά δύσκολο να πεις τι βολεύει την Ελλάδα. Ενώ για το Ισραήλ νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι συμφέρει μία νίκη του Τραμπ, έτσι νομίζω τουλάχιστον, για την Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ πιο μπερδεμένα.

Νομίζω ότι για την Ελλάδα το σημαντικό είναι να παραμείνει στον πυρήνα της ΕΕ. Αυτή είναι η ασπίδα της Ελλάδας. Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν είναι δεδομένο ότι ο Τραμπ θα είναι καλύτερος για την Ελλάδα σώνει και καλά, επειδή θα έχει με τους Ρώσους καλές σχέσεις, γιατί δεν πιστεύει στο ΝΑΤΟ. Μπορεί να μην μας το λένε οι κνίτες των ΜΜΕ, αλλά το ΝΑΤΟ είναι μία ασπίδα της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Η βασική μας ασπίδα απέναντι στην Τουρκία είναι φυσικά η ΕΕ, άσχετα αν δεν το λένε οι Μπογδάνοι και οι Μπουσδούκες. Αν η Τουρκία τολμούσε να παραβιάσει τα σύνορα μας θα έτρωγε από την ΕΕ τέτοιες οικονομικές κυρώσεις που θα έλεγε το ψωμί ψωμάκι.

Αλλά και το ΝΑΤΟ είναι μία ασπίδα απέναντι στην Τουρκία. Η υποβάθμιση του ΝΑΤΟ που ζητάει ο Τραμπ δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα στην κόντρα Ελλάδας-Τουρκίας. Στην κόντρα Ελλάδας-Τουρκίας μία υποβάθμιση του ΝΑΤΟ συμφέρει την πιο ισχυρή Τουρκία, ειδικά με τους Κομμουνιστές στην εξουσία.. 

Το ίδιο ισχύει και για την ΕΕ. Ο Τραμπ δεν πιστεύει στην ΕΕ, η οποία είναι η βασική ασπίδα της Ελλάδας.


Από την άλλη μεριά αν η Κλίντον πάει σε έναν πόλεμο με την Ρωσία στην Συρία, ένας Θεός ξέρει τι θα γίνει. Άρα είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να κάνεις μία πρόβλεψη για το αν την Ελλάδα την συμφέρει μία νίκη Τραμπ ή μία νίκη Κλίντον.

Αν λοιπόν είσαι Ιρανός θέλεις Κλίντον, αν είσαι Ισραηλινος θέλεις Τραμπ, και αν είσαι Έλληνας ξύνεις το κεφάλι σου και περιμένεις να δεις τι σου ξημερώνει.


“Trump on Iran ship behavior: 'They will be shot out of the water'”, Σεπτέμβριος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου