Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

Αλγερία –Σχιστόλιθος

Η Αλγερία υπολογίζεται ότι έχει περίπου 20 τρις κυβικά μέτρα αερίου από σχιστόλιθο. Υπάρχει ένας μικρός ξεσηκωμός στην Αλγερία για να μην υπάρξει παραγωγή από σχιστόλιθο που θα βλάψει το περιβάλλον.Πως την γλίτωσε την Αραβική Άνοιξη η Αλγερία είναι θαύμα. Ήταν τυχεροί οι Αλγερινοί επειδή είχε ήδη γίνει εμφύλιος την δεκαετία του 90 (1991-2002), και τους είχαν νικήσει τους Ισλαμιστές. Αλλά παρόλα αυτά και τώρα υπάρχει ένας μικρός ξεσηκωμός, υπό έλεγχο προς το παρόν.

Στην Συρία η Αλγερία είναι με το Ιράν και την Ρωσία, γιατί δεν την συμφέρει ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας, και επίσης η Αλγερία έχει συμφωνήσει να πουλάει σε χαμηλές τιμές στην Τουρκία. Ίσως και αυτοί οι παράγοντες να εξηγούν πως έχει γλιτώσει την Αραβική Άνοιξη μέχρι τώρα η Αλγερία. Και η Λιβύη είχε πλούσια αποθέματα σε σχιστόλιθο και δεν την γλίτωσε.

Η Αργεντινή που είναι πολύ πλούσια και shale oil και σε shale gas έβγαλε επιτέλους κεντροδεξιό πρόεδρο μπας και ξεφοβηθούν οι  Αμερικανικές εταιρείες και πάνε να τα βγάλουνε. Μέχρι τώρα η Αργεντινή ήταν από τα μεγάλα κρησφύγετα της Χεζμπολάχ και βοηθούσε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Τώρα φαντάζομαι ότι χρειάζεται τις Αμερικανικές εταιρείες και ίσως γι’αυτό και να άφησαν να βγει ο Macri.

Οι χώρες που εμφανίζονται με γκρι δεν σημαίνει ότι δεν έχουν σχιστόλιθο. Απλά δεν έχουν συμπεριληφθεί στην μέτρηση. Πχ η Ρωσία είναι πρώτη σε shale oil.

Algerias Shale Gas Experiment

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου