Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016

Το Οικονομικό Κόστος των Πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν

Περίπου 700 δις δολάρια κόστισε στις ΗΠΑ ο πόλεμος στο Αφγανιστάν από το 2001 (πράσινο), και περίπου 800 δις δολάρια ο πόλεμος στο Ιράκ από το 2003 (μπεζ). Βλέπετε ότι την περίοδο Μπους (2001-2008) οι ΗΠΑ είχαν τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ (μπεζ), ενώ την περίοδο Ομπάμα (2009-2016) οι ΗΠΑ είχαν μεγάλες δυνάμεις στο Αφγανιστάν (πράσινο). Τα στοιχεία είναι από το περιοδικό Time.Γι’αυτό και πολλοί ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Ομπάμα για το Ιράκ, λέγοντας ότι αν οι ΗΠΑ δεν είχαν μειώσει τις δυνάμεις τους στο Ιράκ δεν θα μπορούσαν οι Σουνίτες του Σαντάμ Χουσέιν, με την βοήθεια του Άσαντ και της Ρωσίας να ιδρύσουν τον ISIS.

Και με την βοήθεια φυσικά Αράβων του Κόλπου, ενδεχομένως και της Τουρκίας. Γιατί όπως έχω ξαναπεί από το 2003, μέχρι να δημιουργηθεί το πρόβλημα στην Συρία το 2011, όπου τα συμφέροντα των Τούρκων και των Αράβων ήταν διαφορετικά από τα συμφέροντα των Ρώσων και των Ιρανών, οι οποίοι είχαν φυσικά στο πλευρό τους και τον Άραβα Άσαντ, όλοι μαζί χτυπούσαν τους Αμερικανούς και τους Σιίτες συμμάχους τους στο Ιράκ. Βλέπε “Οι Αρχιτέκτονες της Al-Qaeda και του ISIS”.

Αλλά αυτά τα έχω πει, τα έχω ξαναπεί, τα έχω ξαναξαναπει, οπότε απλά κρατήστε δύο νούμερα. Μέχρι το τέλος του 2015 ο πόλεμος στο Ιράκ στοίχισε στις ΗΠΑ 800 δις δολάρια περίου, και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν στοίχε 700 δις δολάρια περίπου. Και για να τα θυμόμαστε τα νούμερα ας τα στρογγυλέψουμε στο 1 τρις δολάρια για τον κάθε πόλεμο, γιατί έχει μεσολαβήσει και το 2016, έρχεται και το 2017. Άρα για να τα θυμόμαστε ας πούμε από 1 τρις ο κάθε πόλεμος.

“Οι Αρχιτέκτονες της Al-Qaeda και του ISIS”

“The True Cost of the Afghanistan War May Surprise You”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου