Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Το ΝΑΤΟ και το Κουρδιστάν

Η πρώτη εικόνα δείχνει την κατάσταση του Κουρδιστάν τις τελευταίες δεκαετίες. Μιλάω για την εποχή που οι Ρώσοι πουλάνε πλέον πετρέλαιο και αέριο στους Ευρωπαίους.
Το ΝΑΤΟ είχε τις δυτικές εταιρείες ενέργειας στο Αζερμπαϊτζάν, που ήταν φιλο-Νατοική χώρα, και το οποίο τώρα πιέζεται από την Ρωσία να ενταχθεί στον άξονα της Ρωσίας, και μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας το ΝΑΤΟ έβγαζε το πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν στην Μεσόγειο, και το αέριο του προς το παρόν στην Τουρκία, σύντομα και στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ είχε και την Γεωργία στην οποία επιτέθηκε η Ρωσία το 2008.

Ουσιαστικά το ΝΑΤΟ είχε τον διάδρομο Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία-Τουρκία, και προσπαθούσε να προωθήσει και τους διάδρομους Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία-Ρουμανία και Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία-Ουκρανία.

ΧάρτηςΠάνω σε αυτούς τους διαδρόμους μπορούσαν να κολλήσουν και το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν που δεν ήθελαν να είναι εξαρτημένοι από την ανταγωνίστρια τους Ρωσία, ούτε να είναι εξαρτημένοι για τις πωλήσεις τους από την Κίνα. Με την επίθεση στην Γεωργία η Ρωσία έδειξε ότι δεν θα επέτρεπε την λειτουργία των διαδρόμων μέσω της Γεωργίας προς την Μαύρη Θάλασσα.

Επίσης το ΝΑΤΟ είχε το Ιρακινό Κουρδιστάν, το οποίο έβγαζε στην Μεσόγειο μέσω της Τουρκίας. Οι Ρώσοι είχαν τον Άσαντ στην Συρία και τους Κούρδους της Τουρκίας για να μπλοκάρουν το ΝΑΤΟ.

Χάρτης


Αν τώρα η Τουρκία θέλει να φύγει από το ΝΑΤΟ, ή αν ο Ερντογάν γίνει ο νέος Σαντάμ Χουσέιν, και οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να βασιστούν πάνω του, οι ΗΠΑ έχουν πλέον δύο μόνο επιλογές, αφού και με τους Σαουδάραβες δεν τα πάνε καλά, αφού οι Σαουδάραβες συναγωνίζονται με τους Ιρανούς για τα μάτια της Κίνας. Η πρώτη επιλογή είναι να βγάλουν το Ιρακινό Κουρδιστάν στην Μεσόγειο μέσω της Συρίας, αρκετά δύσκολη λύση, και η δεύτερη να τα βρούνε στους Κούρδους του Ιράκ και στους Σιίτες του Ιράκ, και μαζί να βγαίνουν στον Περσικό Κόλπο.

Χάρτης


Αν οι Ρώσοι θέλουν να έχουν και τους Τούρκους μαζί τους, και δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν τους Κούρδους στους Αμερικανούς, πιέζοντας τους Κούρδους μέσω της Τουρκίας, του Ιράν και της Συρίας, τότε έχουμε ένα πρόβλημα, γιατί οι Αμερικανοί δεν θα έχουν κανέναν σύμμαχο. Και όπως λέει η τέχνη του πολέμου, όταν επιτίθεσαι σε κάποιον πρέπει να του αφήνεις και έναν δρόμο διαφυγής ώστε να μπορεί να σκέφτεται την υποχώρηση και να μην μπορεί να παλέψει με όλο του το πάθος. Με τις σημερινές συνθήκες, αν οι Ρώσοι δεν αφήσουν τους Κούρδους στους Αμερικανούς, αν δηλαδή δεν δεχτούν να κάνουν την Τουρκία τράμπα με τους Κούρδους, τότε θα είναι σαν να μην αφήνουν στους Αμερικανούς μία έξοδο διαφυγής.

Γιατί ο άλλος σύμμαχος των ΗΠΑ, η Σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ, δέχεται επίσης μεγάλες πιέσεις από το Ιράν, άρα ούτε οι Σιίτες του Ιράκ είναι δεδομένος σύμμαχος των ΗΠΑ. Μόνο οι Κούρδοι είναι φυσικός σύμμαχος των ΗΠΑ, γιατί ούτε η Τουρκία, ούτε το Ιράκ, ούτε το Ιράν ούτε η Συρία θέλουν ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν.

Άρα μπορούμε να προβλέψουμε ότι αν οι ΗΠΑ έχουν μόνο τους Κούρδους ως επιλογή θα βαρέσουν την γροθιά στο μαχαίρι. Αυτό που δεν ξέρω είναι τι θα γίνει με τους Τούρκους και τους Ρώσους. Γιατί ο Ερντογάν τώρα μπορεί να τα βρίσκει με τους Ρώσους, αλλά αν οι Αμερικανοί κάνουν ντου στην Ρωσία στην Συρία, κάτι που ζητάνε οι Γάλλοι και οι Τούρκοι από το 2011, τότε οι Τούρκοι θα έχουν συμφέρον να αλλάξουν τακτική και να κάνουν και αυτοί ντου στους Ρώσους.

Αυτό που επίσης δεν ξέρω είναι αν ο Ομπάμα δεν έκανε ντου στους Ρώσους επειδή δεν ήθελε να πάει σε έναν πόλεμο με την Ρωσία στην Συρία, ή επειδή δεν ήθελε να χαλάσει τις σχέσεις που είχε οικοδομήσει με το Ιράν.


Αυτό που επίσης δεν ξέρω είναι αν η Κλίντον φοβάται έναν πόλεμε με την Ρωσία στην Συρία, ή αν φοβάται μήπως χαλάσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν αν οι ΗΠΑ κάνουν ντου στον Άσαντ στην Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου