Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2016

Κίνα -ΙσραήλΟι Κινέζοι έχουν συμφωνήσει να κάνουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο, όπως και σε πολλές άλλες Αραβικές χώρες. Οι Κινέζοι πρόσφατα συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν στην Αίγυπτο την νέα πόλη που θέλουν να φτιάξουν οι Αιγύπτιοι στην έρημο, αξίας 45 δις δολαρίων. Βλέπε Wall Street Journaly “Soft Power: China Backs Egypt’s New $45 Billion Capital”.

Οι Ισραηλινοί στο μεταξύ συμφώνησαν με τους Κινέζους να δημιουργήσουν οι Κινέζοι έναν σιδηροδρομικό διάδρομο από το λιμάνι Eilat μέχρι την Μεσόγειο. Βλέπε Deutsche Welle “China seeks strategic foothold in Israel”. Με αυτόν τον τρόπο οι Κινέζοι δεν θα είναι εξαρτημένοι από τους Αιγύπτιους, αν τυχόν οι Αιγύπτιοι αποφασίσουν κάποια στιγμή να τους κλείσουν την Διώρυγα του Σουέζ, ή αν υπάρχει κάποιος πόλεμος, ή αν οι Αιγύπτιοι βάλουν υψηλότερους δασμούς από αυτούς που αποδέχονται οι Κινέζοι.

Αυτό σημαίνει ότι οι Κινέζοι θα θέλουν να υπάρχει Ισραήλ, ώστε να μην είναι εξαρτημένοι από τους Μουσουλμάνους για να βγούνε στην Μεσόγειο, και αυτό θα είναι μία τεράστια νίκη για τους Ισραηλινούς. Όπως και στην περίπτωση της Ρωσίας, οι Ισραηλινοί θα δυσκολευτούν, γιατί δεν θα μπορούν να παίρνουν ξεκάθαρα το μέρος των ΗΠΑ, στις κόντρες των ΗΠΑ με την Ρωσία και την Κίνα. Αλλά εφόσον οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει να μειώσουν τις δυνάμεις τους στην Μέση Ανατολή οι Ισραηλινοί δεν έχουν άλλη επιλογή. Πρέπει να έχουν καλές σχέσεις και με τους Ρώσους και με τους Κινέζους.

Οι Κινέζοι προφανώς έχουν μεγαλύτερα συμφέροντα από τις δουλειές τους με τους Άραβες και τους Ιρανούς, και σε επικοινωνιακό επίπεδο θα παίρνουν πάντα το μέρος των Αράβων και των Ιρανών. Αλλά η πραγματικότητα θα είναι ότι αν οι Κινέζοι βγαίνουν στην Μεσόγειο και μέσω του Ισραήλ, και όχι μόνο μέσω της Αιγύπτου, τότε θα θέλουν να υπάρχει Ισραήλ, άσχετα με το τι θα λένε δημοσίως.

Να θυμίσω ότι το σχέδιο του Νάσερ ήταν να πάρει η Αίγυπτος το Ισραήλ, και η Συρία τον Λίβανο, και να ενωθούν σε μία Αραβική Ένωση η Αίγυπτος και η Συρία, όπως έκαναν για λίγα χρόνια, ώστε να ελέγχουν απόλυτα την σύνδεση Ινδικού Ωκεανού με την Μεσόγειο.

Να θυμίσω επίσης ότι μετά την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Γάλλοι τον Λίβανο τον έφτιαξαν επειδή αυτή η γεωγραφική περιοχή είχε Χριστιανική και όχι Μουσουλμανική πλειοψηφία, ώστε να είναι στην σφαίρα επιρροής της Δύσης. Αυτό ήταν το κριτήριο της δημιουργίας του Λιβάνου. Ότι έτσι θα υπήρχε μία Χριστιανική χώρα. Και φυσικά το Ισραήλ θα ήταν μία Εβραϊκή χώρα, και άρα οι Δυτικοί θα είχαν ένα πάτημα στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του Ισραήλ και του Λιβάνου. Βέβαια στην πορεία οι Μουσουλμάνοι τους Χριστιανούς του Λιβάνου τους πετσόκοψαν, και τώρα οι Χριστιανοί στον Λιβανο δεν είναι πλέον πλειοψηφία αλλά μόνο το 40% του πληθυσμού.

Επίσης πρέπει να θυμόμαστε ότι μπορεί να υπάρχει αυτή η ψευτοσυμμαχία ανάμεσα στους Αιγύπτιους και τους Ισραηλινούς, λόγω της Τουρκίας, που είναι κοινός αντίπαλος, αλλά το μίσος των  Αιγυπτίων για τους Ισραηλινούς παραμένει πάρα πολύ βαθύ. Οι Αιγύπτιοι δεν έχουν ξεχάσει ποτέ τους πολέμους που έχασαν, και αν βρουν ευκαιρεί θα μπούνε τρέχοντας στο Ισραήλ και δεν θα αφήσουν ρουθούνι.


Άρα. για τους Ισραηλινούς είναι τεράστια υπόθεση το καταφέρουν να κάνουν τους Κινέζους να θέλουν να υπάρχει Ισραήλ, όπως θέλουν και οι Αμερικανοί να υπάρχει Ισραήλ. Αν και το βασικό νομίζω στην παρούσα φάση είναι να θέλουν οι Ρώσοι να υπάρχει Ισραήλ. Και όσο ο Νετανιάχου φέρεται στον Πούτιν σαν να είναι ο Πούτιν ο θείος του Νετανιάχου, και όσο οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι δεν πάνε σε έναν πόλεμο στην Συρία, οι Ρώσοι θα θέλουν να υπάρχει Ισραήλ.

Αν το θέλουν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι προς το παρόν αρκεί. Προς το παρόν. Στο μέλλον ίσως να χρειάζεται να το θέλουν και οι Κινέζοι.
Soft Power: China Backs Egypts New $45 Billion Capital

China seeks strategic foothold in Israel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου