Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016

Οι Σταυροφόροι και η Σαουδική Αραβία


Το ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας ανέβηκε από τα 4 δις δολάρια που ήταν το 1968 στα 700 δις δολάρια το 2014. Απίστευτο? Από 4 σε 700 σε λιγότερο από 5 δεκαετίες. Βλέπε Bloomberg “How Much Longer Can Saudi Arabia's Economy Hold Out Against Cheap Oil?”, Αύγουστους 2015.
Το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι σήμερα κάτω από τα 200 δις. Ο λόγος είναι φυσικά οι πωλήσεις της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία, στην Νότια Κορέα, και πλέον και στην Κίνα και την Ινδία.

Το αστείο είναι ότι οι Ισλαμιστές και οι Κομμουνιστές κατηγορούν τους δυτικούς “σταυροφόρους” ότι πήγαν και έκλεψαν το πετρέλαιο των Αράβων και των Ιρανών. Στο μεταξύ αν δεν είχαν πάει οι εταιρείες των σταυροφόρων να πάρουν το πετρέλαιο τον 20ο αιώνα, οι Άραβες θα έκοβαν ακόμη με το μαχαίρι ο ένας την καρωτίδα του άλλου για το ποιος θα πάρει την σκιά κάτω από το δέντρο.

Να θυμόμαστε λοιπόν ότι λόγω των Σταυροφόρων το ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας εκτοξεύτηκε από τα 4 δις στα 700 δις, και παρόμοια άλματα έγιναν και στα ΑΕΠ των υπολοίπων Αραβικών χωρών και του Ιράν.

Αυτό που βοήθησε πολύ τους Άραβες και τους Ιρανούς ήταν η έχθρα ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Σοβιετική Ένωση, η οποία δεν επέτρεπε στους Νατοϊκούς να χρησιμοποιήσουν τα τεράστια κοιτάσματα της Ρωσίας. Ο Ρόναλντ Ρέηγκαν ακόμη και την δεκαετία του 80 πάλεψε όσο μπορούσε για να σταματήσει τους αγωγούς Ρωσίας-Δυτικής Ευρώπης, αλλά δεν μπόρεσε να τους σταματήσει γιατί τα σάλια των Γερμανών έτρεχαν και μόνο στην ιδέα του Ρωσικού πετρελαίου και αερίου. Και κακά τα ψέματα λόγω γεωγραφίας τα αποθέματα του Κόλπου δεν μπορούν να υποκαταστήσουν για τους Γερμανούς τα Ρωσικά αποθέματα, ειδικά σε μία εποχή που μειώνεται η παραγωγή της Νορβηγίας και της Ολλανδίας.

Την δεκαετία του 80 χρηματοδοτήθηκε από την Deutsche Bank και από άλλες Γερμανικές τράπεζες ο Ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου UrengoyPomaryUzhgorod pipeline (West Siberian Pipeline). Φαντάζομαι και ένας από τους λόγους που ο Γκορμπατσόφ αποφάσισε υπό το βάρος της χρεοκοπίας να διαλύσει την Σοβιετική Ένωση ήταν και οι εξαγωγές στην Δυτική Ευρώπη, που έκαναν τον Γκορμπατσόφ να πιστεύει σε ένα καλύτερο μέλλον για την Ρωσία.

Και αν δούμε τώρα τα τεράστια έσοδα της Ρωσίας από την Ευρώπη, και την τεράστια πολιτική επιρροή που έχει αποκτήσει η Ρωσία στην Ευρώπη, οφείλουμε να πούμε ότι ο Γκορμπατσόφ μάλλον δικαιώθηκε. Αν και νομίζω ότι το δικό του το όραμα ήταν να μετατραπεί η Ρωσία σε μία δυτικού τύπου χώρα και όχι στην Ρωσία του Πούτιν. Αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο όσον αφορά στα έσοδα και στην πολιτική επιρροή.

Το παιχνίδι που υπήρχε τις προηγούμενες δεκαετίες με  το πετρέλαιο των Ρώσων και των Σαουδαράβων έχει αντικατασταθεί κυρίως από το παιχνίδι Ρωσίας-Κατάρ στο φυσικό αέριο, αφού οι Σαουδάρβαβες πουλάνε πλέον κυρίως στην Ασία και οι Ρώσοι κυρίως στην Ευρώπη. Και μετά την άρση των οικονομικών κυρώσεων είναι πλέον και το Ιράν στο παιχνίδι του φυσικού αερίου.

Αλλά αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι το 4 δις και το 700 δις.


“How Much Longer Can Saudi Arabia's Economy Hold Out Against Cheap Oil?”, Αύγουστους 2015

“The Environmentalist World War”, Μάρτιος 2014


Urengoy–Pomary–Uzhgorod pipeline
2η, 3η, 4η, 5η Παράγραφος
The pipeline project was proposed in 1978 as an export pipeline from Yamburg gas field, but was later changed to the pipeline from Urengoy field, which was already in use. In July 1981, a consortium of German banks, led by Deutsche Bank, and the AKA Ausfuhrkredit GmbH agreed to provide 3.4 billion Deutsche Mark in credits for the compressor stations. Later finance agreements were negotiated with a group of French banks and the Japan Export-Import Bank (JEXIM). In 1981-1982, contracts were signed with compressors and pipes suppliers Creusot-Loire, John Brown Engineering, Nuovo Pignone, AEG-Telefunken, Mannesmann, Dresser Industries, and Japan Steel Works. Pipe-layers were bought from Caterpillar Inc. and Komatsu.[1]
The pipeline was constructed in 1982-1984. It complemented the transcontinental gas transportation system Western Siberia-Western Europe which existed since 1973. The official inauguration ceremony took place in France.[2]
On 19 July 2011, UkrTransGaz started modernization of the pipeline.[3]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου