Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

Al-Qaeda και ISIS (Οκτώβριος 2016)

Ο χάρτης εμφανίζει την σημερινή κατάσταση στην Συρία. Με ροζ ο Άσαντ, με μωβ οι Κούρδοι, με γκρι ο ISIS, και με κίτρινο η Al-Qaeda. Στο κίτρινο είναι και διάφοροι άλλοι πχ Free Syrian Army, Μουσουλμανική Αδελφότητα κλπ, αλλά οι καλοί μαχητές είναι η Al-Qaeda.Η πρώην Al-Qaeda μάλλον αφού το κομμάτι της Al-Qaeda στην Συρία , η al Nusra, άλλαξε όνομα και ξέκοψε από την Al-Qaeda, που σημαίνει ότι ξέκοψε τελείως από το Ιράν, και την χρηματοδότηση της ανέλαβε το Κατάρ.

Το αστείο είναι ότι ο ISIS, επικεφαλής του οποίου είναι οι πρώην άνθρωποι του Σαντάμ, είναι ας πούμε ο σύμμαχος της Ρωσίας στην Συρία, μετά τον Άσαντ φυσικά, αφού καθαρίζει τους Σουνίτες της Συρίας που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ. Ο ISIS επίσης δεν ενοχλεί τον Άσαντ στην πραγματικότητα.

Και το άλλο αστείο είναι ότι η Al-Qaeda της Συρίας, μετά την υιοθεσία της από το Κατάρ, είναι ας πούμε η σύμμαχος των ΗΠΑ στην Συρία, μετά τους Κούρδους φυσικά, αφού προωθεί τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας και την ανατροπή του Άσαντ.


Είναι κάπως αστείο να λέμε ότι στην Συρία ο σύμμαχος της Ρωσίας είναι ο ISIS και ο σύμμαχος των ΗΠΑ είναι η Al-Qaeda, αλλά αυτό ισχύει σε κάποιο βαθμό. Σε κάποιο βαθμό μόνο. Γιατί στην πραγματικότητα ούτε ο ISIS είναι σύμμαχος της Ρωσίας, και πολύ περισσότερο ούτε η Al-Qaeda είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου