Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016

Κατάρ-Τουρκία (Οκτώβριος 2016)

Με άρθρο του στους New York Times ο Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ ζητάει να εφαρμοστεί no-fly-zone στην Συρία, ώστε να σταματήσουν τα εγκλήματα πολέμου του Άσαντ, ο οποίος έχει και εξωτερική βοήθεια όπως γράφει ο ΥΠΕΞ του Κατάρ, εννοώντας προφανώς την Ρωσία και το Ιράν. Βλέπε New York Times “How the U.N. Can Save Aleppo”, Οκτώβριος 2016.
Ουσιαστικά ο ΥΠΕΞ του Κατάρ ζητάει να γίνει στην Συρία αυτό που έγινε και στην Λιβύη, που σημαίνει να πει το ΝΑΤΟ στον Άσαντ, άρα και στην Ρωσία, ότι απαγορεύεται να πετάνε τα αεροσκάφη του Άσαντ και της Ρωσίας στην Συρία. Με λίγα λόγια ζητάει να πούνε στους Ρώσους και τους Ιρανούς “πάρτε τον π...ο”, ώστε να προχωρήσει ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας.

Βλέπετε ότι το Κατάρ ακολουθεί διαφορετική στρατηγική από την Τουρκία. Η Τουρκία είδε και αποείδε, και τελικά αποφάσισε να κάτσει στα αυγά της στην Συρία, αφού ο Ομπάμα παρά την πίεση της Γαλλίας και της Τουρκίας δεν συμφώνησε σε εφαρμογή no-fly-zone. Δεν ξέρω αν το έκανε περισσότερο για να μην ρισκάρει μία σύρραξη με την Ρωσία ή αν το έκανε περισσότερο για να μην χαλάσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν. Το θέμα πάντως είναι ότι ο Ομπάμα απέφυγε το no-fly-zone.

Το ερώτημα είναι αν την Κλίντον την ενδιαφέρει στον ίδιο βαθμό να αποφύγει μία σύρραξη με την Ρωσία, και αν την ενδιαφέρει στον ίδιο βαθμό να χαλάσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν.

Ανταγωνιστικοί Αγωγοί Φυσικού ΑερίουΤην Τουρκία προφανώς και την συμφέρει ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας, αλλά η Τουρκία προς το παρόν βολεύτηκε με τον αγωγό Ρωσίας-Τουρκίας και σταμάτησε την μουρμούρα. Και σε αντάλλαγμα οι Ρώσοι έδωσαν εκπτώσεις και αναγνωρίζουν πόσο δίκιο έχει ο Ερντογάν που κάνει χούντα στην Τουρκία λόγω του πραξικοπήματος. Ενός πραξικοπήματος που έγινε Παρασκευή στις 10 το βράδυ με πολύ υψηλή τηλεθέαση.

Να δούμε τι θα κάνει η Τουρκία αν η Κλίντον, μαζί με την Γαλλία, ενδεχομένως και την Αγγλία, αποφασίσει να κάνει ντου στους Ρώσους στην Συρία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα έσπασαν η Τουρκία με το Κατάρ. Σημαίνει ότι το Κατάρ δεν βολεύεται με τον αγωγό Turk Stream, ενώ η Τουρκία κουτσοβολεύεται, και άρα το Κατάρ θα χρησιμοποιήσει όλη του την επιρροή στις ΗΠΑ για την εφαρμογή ενός no-fly-zone στην Συρία. Ελπίζω η Κλίντον να μην πάει να διώξει τους Ρώσους από την Συρία με αυτόν τον τρόπ. Δεν νομίζω ότι θα βγει κάτι καλό.

“How the U.N. Can Save Aleppo”, Οκτώβριος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου