Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

Ισραήλ-Τουρκία (Οκτώβριος 2016)

Ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, στην πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού Υπουργού στην Τουρκία τα τελευταία 6 χρόνια, συμφώνησε να μπούνε οι Τουρκικές εταιρείες ενέργειας στα Ισραηλινά αποθέματα φυσικού αερίου. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η Τουρκία θα παίρνει φτηνότερα το Ισραηλινό αέριο, γιατί ένα μέρος του κέρδους θα πηγαίνει σε Τουρκικές εταιρείες.

Οι Ισραηλινοί έχουν ήδη την Αμερικανική Noble Energy στα κοιτάσματα τους, που είναι αυτή που ανακάλυψε τα κοιτάσματα, και έχουν βάλει και την Gazprom μέσα, και δεν κάνουν τίποτα αν πρώτα δεν ρωτήσουν τους Ρώσους. Οι Ισραηλινοί έχουν επίσης πουλήσει κοιτάσματα στην Ελληνική Energean, και έχουν συμφωνήσει να πουλήσουν μαζί με την Gazprom φυσικό αέριο σε χαμηλές τιμές φυσικό αέριο στην Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Η ανακάλυψη του Zohr (1 τρις) μπέρδεψε λίγο το πράγμα με την Αίγυπτο, αλλά η Αίγυπτος είναι μία αγορά 80 εκ κατοίκων και είναι πολύ πιθανό να μην καλύπτει τις δικές της ανάγκες, τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια, και να εξακολουθήσει να χρειάζεται το Ισραηλινό αέριο.Πολύ έξυπνη η στρατηγική του Ισραήλ. Έχουν βάλει Αμερικανούς και Ρώσους, διαχειριστής στο γεωπολιτικό κομμάτι είναι η Ρωσία, ώστε να μην έχει η Χεζμπολάχ την υποστήριξη της Ρωσίας εναντίον του Ισραήλ, και έχουν συμφωνήσει να πουλήσουν φτηνά σε Τουρκία, Ελλάδα και Αίγυπτο. Και ταυτόχρονα υπάρχει η συμμαχία Ισραήλ-Κύπρου.

Για να βγει όμως στους Ισραηλινούς θα πρέπει να μην πάνε οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί σε έναν πόλεμο στην Συρία, και να τα έχουν καλά και οι Ρώσοι με τους Τούρκους, ώστε οι Ρώσοι να επιτρέπουν στους Ισραηλινούς να έχουν τους Τούρκους στα κοιτάσματα τους, ώστε η Τουρκία να μην ενοχλεί το Ισραήλ.

Επίσης, για να βγει στους Ισραηλινούς, οι Ρώσοι θα πρέπει να πείθουν τους Ιρανούς να κρατάνε κάπως χαμηλά τους τόνους στην Γάζα (Χαμάς) και τον Νότιο Λίβανο (Χεζμπολάχ), γιατί αν οι Ιρανοί ξεκινήσουν κάποιο πόλεμο στην Γάζα ή τον Νότιο Λίβανο, ο Ερντογάν ως προστάτης όλων των Μουσουλμάνων θα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση και δεν θα μπορεί να πάρει το μέρος του Ισραήλ.

Η Χαμάς ήδη δήλωσε ότι επιδιώκει να μετακινηθεί πιο κοντά στο Ιράν, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν πιο κοντά στο Κατάρ (χρήμα) και την Τουρκία (όπλα, εκπαίδευση και αντικατασκοπία). Βλέπε Tower “Hamas Leader: We Are Seeking to “Enhance and Develop” Ties With Iran”, Οκτώβριος 2016.

Όσον αφορά στην Αμερικανική Noble, μία ιδιωτική εταιρεία, βλέπει πολύ θετικά την συμμετοχή της Gazprom στα κοιτάσματα του Ισραήλ, ώστε να μην τολμούν να επιτεθούν στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις η Χαμάς και η Χεζμπολάχ. Το λέω επειδή μπορεί κάποιος να φανταστεί ότι η Αμερικανική Noble θα ενοχληθεί από την παρουσία της Gazprom.

Israel and Turkey deepen energy ties as relations resume after 6-year rupture”, Οκτώβριος 2016

“Hamas Leader: We Are Seeking to “Enhance and Develop” Ties With Iran”, Οκτώβριος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου