Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

Πακιστάν VS Ιράν

Το Πακιστάν, το οποίο είναι η μόνη Μουσουλμανική χώρα που είναι επισήμως πυρηνική δύναμη, είπε ότι θα αφανίσει το Ιράν από τον χάρτη, αν το Ιράν απειλήσει την Σαουδική Αραβία. Βλέπε CBN “Pakistan Army Chief: 'We'll Wipe Iran Off the Map”, Ιανουάριος 2016.Την δήλωση έκανε ο αρχηγός του Πακιστανικού στρατού. Οι Πακιστανοί, οι οποίοι δεν είναι ούτε Άραβες, ούτε Πέρσες, παραδοσιακά τα παίρνουν και από τους Πέρσες και από τους Άραβες. Έχω άλλωστε πει ότι το Πακιστάν πουλούσε στην μαύρη αγορά πυρηνική τεχνολογία στο Ιράν και την Λιβύη, φαντάζομαι και αλλού, μέχρι που τους κάρφωσε το 2002 ο Καντάφι, λόγω της συμμαχίας που έκανε με τον Τζορτζ Μπους και τον Τόνι Μπλερ εναντίον της Al-Qaeda. Βλέπε “Η Συνεργασία του Τζορτζ Μπους με τον Καντάφι”.

Το Πακιστάν πουλούσε στο Ιράν πυρηνική τεχνογνωσία και τεχνολογία, ενώ έχει πάρει δισεκατομμύρια από τους Άραβες, και εμμέσως έχει χρηματοδοτήσει με αυτά τα χρήματα και το πυρηνικό του πρόγραμμα. Και το Πακιστάν λέει στους Άραβες να μην ανησυχούν, γιατί αν απειληθούν στο μέλλον από τα πυρηνικά όπλα του Ιράν τότε θα τους προστατεύσει το Πακιστάν.

Το Πακιστάν ανέπτυξε το πυρηνικό του πρόγραμμα με την βοήθεια της Κίνας φυσικά, όταν η Κίνα τα έσπασε με τους Σοβιετικούς, και οι Σοβιετικοί βοήθησαν τους Ινδούς να αποκτήσουν πυρηνικό οπλοστάσιο, και το ίδιο έκαναν οι Κινέζοι με τους Πακιστανούς. Βλέπε επίσης “Τα Πυρηνικά Όπλα της Ασίας”.

Νομίζω όμως ότι ο λόγος που το Πακιστάν έκανε αυτή την επιθετική δήλωση εναντίον του Ιράν δεν είναι η αγάπη του για τους Άραβες, αλλά η συνεργασία του Ιράν με την Ινδία, λόγω της κατασκευής του αγωγού αερίου Ιράν-Ομάν-Ινδίας, και λόγω της ανάπτυξης του North-South Corridor, που θα είναι οι Ινδικοί Δρόμοι του Μεταξιού, και θα φτάσουν και στην Κεντρική Ασία, στην οποία η Ινδία φιλοδοξεί να συναγωνιστεί την Κίνα.

Οι Ινδικοί Δρόμοι του Μεταξιού θα δώσουν στις χώρες της Κεντρικής Ασίας έξοδο προς τον Ινδικό Ωκεανό αποφεύγοντας το Πακιστάν, κάτι που προφανώς δυσαρεστεί και θίγει το Πακιστάν τόσο οικονομικά όσο και γεωστρατηγικά.

Το Ιράν, το Πακιστάν και η Ινδία παραδοσιακά σκοτώνονται στο Αφγανιστάν. Το Ιράν και η Ινδία στήριζαν τους Τατζίκους, τους Ουζμπέκους, και τους Χάζαρα του Αφγανιστάν (Northern Alliance), ενώ οι Πακιστανοί στήριζαν τους Ταλιμπάν. Τώρα όμως το Ιράν έχει πατήματα και στους Ταλιμπάν.

Αν οι Ιρανοί και οι Ινδοί κατασκευάσουν αυτά τα μεγάλα δίκτυα θα αποκτήσουν πολύ μεγάλη επιρροή στο Αφγανιστάν, και αυτό προφανώς θα γίνει σε βάρος του Πακιστάν. Εκτός από το οικονομικό κόστος που αυτό συνεπάγεται για το Πακιστάν, η Ινδία θα βρίσκεται και από τις δύο πλευρές του Πακιστάν, λόγω της αυξημένης της επιρροής στο Αφγανιστάν.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο αγωγός φυσικού αερίου Ιράν-Πακιστάν-Κίνας, και η συμμαχία της Κίνας και με το Πακιστάν και με το Ιράν, κάτι που μπορεί να φέρει κοντά το Ιράν και το Πακιστάν.

Είναι περίεργη περίπτωση η σχέση Ιράν-Πακιστάν, γιατί η γεωγραφία από την μία τους χωρίζει λόγων των διαφορών τους στο Αφγανιστάν, και λόγων των Ινδικών Δρόμων του Μεταξιού (Βομβάη-Chabahar), αλλά από την άλλη η γεωγραφία τους ενώνει λόγω των Κινεζικών Δρόμων του Μεταξιού και λόγω του αγωγού Ιράν-Πακιστάν-Κίνας.

Σίγουρα όμως το πρόβλημα των Πακιστανών με το Ιράν δεν είναι η μεγάλη τους αγάπη για τους Άραβες, τους οποίους όντως αγαπούν όταν εισπράττουν τα πετροδόλαρα τους.


Pakistan Army Chief: 'We'll Wipe Iran Off the Map”, Ιανουάριος 2016

“Τα Πυρηνικά Όπλα της Ασίας”

“Η Συνεργασία του Τζορτζ Μπους με τον Καντάφι”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου