Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

Ιορδανία VS ISIS

Πολύ ωραίο άρθρο του Washington Institute για την Ιορδανία. Βλέπε “Cracks Start to Show in Jordan”, Σεπτέμβριος 2016.Το άρθρο γράφει ότι η Ιορδανία είναι ένας από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στον Αραβικό κόσμο, και αποτελεί την σημαντικότερη βάση των Αμερικανών για τις επιχειρήσεις τους εναντίον του ISIS και υπέρ των Κούρδων στην Συρία.

Το άρθρο γράφει ότι η Ιορδανία είχε παραδοσιακά πολύ καλές μυστικές υπηρεσίες και αντιμετώπιζε πολύ αποτελεσματικά την τρομοκρατία, αλλά τον τελευταίο καιρό ο ISIS έχει καταφέρει σημαντικά πλήγματα στην Ιορδανία, και η πίεση στην Ιορδανία από τον ISIS αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο.

Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας υποστηρίζει ότι η Τουρκία βοηθάει τον ISIS. Βλέπε Washington Post “Jordan’s King Abdullah accused Turkey of sending terrorists to Europe”, Μάρτιος 2016.

Να θυμίσω εγώ ότι παρά την συμμαχία της Ιορδανίας με τις ΗΠΑ, και παρά την συμμαχία του Ιράκ του Σαντάμ Χουσέιν με την Ρωσία, το Ιράκ και η Ιορδανία ήταν πολύ στενοί σύμμαχοι, γιατί η Ιορδανία διψούσε για πετρέλαιο, και το Ιράκ έψαχνε απεγνωσμένα μία έξοδο στην Κόκκινη Θάλασσα, προκειμένου να αποφεύγει το Ιράν και το Κουβέιτ, με τα οποία βρισκόταν σε πόλεμο σε διάφορα χρονικά σημεία, αλλά και για να αποφεύγει την σύμμαχο του Ιράν την Συρία.

Αλλά ακόμη και για να αποφεύγει την Σαουδική Αραβία, η τεράστια παραγωγή της οποίας ασκούσε πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, στις εξαγωγές του οποίου βασιζόταν ο Σαντάμ για να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους που στήριζαν το αδίστακτο καθεστώς του. Την έξοδο στην Κόκκινη Θάλασσα την έδινε στο Ιράκ η Ιορδανία με τον Κόλπο της Άκαμπα.


Βλέπετε ότι το Ιράκ και η Παλαιστίνη (Ιορδανία+Ισραήλ) ήταν το κομμάτι που κράτησαν οι Άγγλοι υπό την σφαίρα επιρροής τους όταν κέρδισαν τους Οθωμανούς στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο (1914), ώστε να βγάζουν το πετρέλαιο του Ιράκ στην Μεσόγειο, αλλά και για να επικοινωνεί η αποικία τους η Ινδία με την Μεσόγειο μέσω του Περσικού Κόλπου.

Η Σαουδική Αραβία χρειαζόταν επίσης την Ιορδανία, για να εξάγει το πετρέλαιο της στην Μεσόγειο, μέσω του αγωγού Trans-Arabian (Σαουδική Αραβία-Ιορδανία-Λίβανος), τον οποίο όμως σταμάτησαν οι Σαουδάραβες το 1976, όταν τα βρήκαν με τους Αιγυπτίους, και όταν τα τεράστια τάνκερς έκαναν πολύ φτηνή την μεταφορά του πετρελαίου. Από τότε η Ιορδανία είχε γεωστρατηγική κυρίως και όχι οικονομική σημασία για την Σαουδική Αραβία.

Τον αγωγό Trans-Arabian οι Σαουδάραβες τον άφησαν για να εξυπηρετούν μόνο την Ιορδανία από το 1976 και μετά, και όταν οι Ιορδανοί πήραν το μέρος του Σαντάμ όταν ο Σαντάμ μπούκαρε και πήρε τις πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ το 1990, οι Σαουδάραβες έκοψαν τελείως τον αγωγό για να τιμωρήσουν τους Ιορδανούς. Τα έσοδα για τους Σαουδάραβες από την φτωχή Ιορδανία ήταν έτσι κι αλλιώς πενταροδεκάρες. Για τα δεδομένα της Σαουδικής Αραβίας τουλάχιστον.

Μετά την καταστροφή του στρατού του Σαντάμ από τις ΗΠΑ το 1991, οι Ιορδανοί αναγνώρισαν το Ισραήλ (1994), και σήμερα συζητάνε με τους Ισραηλινούς ακόμη και την εισαγωγή Ισραηλινού φυσικού αερίου από τα θαλάσσια κοιτάσματα του Ισραήλ.

Έχω πει πολλές φορές ότι ο ISIS δημιουργήθηκε από τους πρώην ανθρώπους του Σαντάμ Χουσέιν, οι οποίοι ήταν σύμμαχοι των Ιορδανών. Σήμερα όπως οι ΗΠΑ χτυπάνε τον ISIS της Συρίας από την Ιορδανία, και προφανώς οι άνθρωποι του Σαντάμ έχουν κάθε λόγο να χτυπήσουν την Ιορδανία. Και προφανώς θα έχουν την υποστήριξη κάποιων εκ των Άσαντ, Ερντογάν, Πούτιν, ανάλογα με το πως είναι οι σχέσεις αυτών των τριών με τις ΗΠΑ.

Έλεγα ότι οι Ρώσοι και οι Κινέζοι συζητάνε με τους Ιορδανούς να φτιάξουν εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στην Ιορδανία, ώστε να πάρουν τους πεινασμένους για ενέργεια Ιορδανούς με το μέρος τους. Βλέπε Stratfor “Understanding Saudi Alliances Practically”, Σεπτέμβριος 2016.

Βλέπετε πόσο έντονα παίζουν στις διενθείς σχέσεις το χαρτί της πυρηνικής ενέργειας οι Ρώσοι. Πάνε να κατασκευάσουν εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας μαζί με τους Κινέζους στην Τουρκία, το Ιράν, την Ιορδανία και την Σαουδική Αραβία. Σε λίγο θα πούνε και στους Κούρδους να τους φτιάξουν εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ώστε να έχουν φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα. Στο μεταξύ όταν πια φτάσεις να έχεις πυρηνικούς αντιδραστήρες είσαι ένα βήμα μακριά από την κατασκευή των πυρηνικών όπλων.

Πάντως θα πρέπει να αφήσουν και στις ΗΠΑ κάποιον σύμμαχο στην Μέση Ανατολή. Άμα πάρεις από τους Αμερικανούς και τους  Τούρκους και τους Σαουδάραβες θα πρέπει να τους αφήσεις τους Κούρδους ή τους Σιίτες του Ιράκ. Κάποιον πρέπει να τους αφήσεις στον Κόλπο τέλος πάντων. Δεν νομίζω ότι γίνεται η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του πλανήτη να μην έχει κανέναν σύμμαχο στον Περσικό Κόλπο.

“Cracks Start to Show in Jordan”, Σεπτέμβριος 2016

Jordan’s King Abdullah accused Turkey of sending terrorists to Europe”, Μάρτιος 2016

“Understanding Saudi Alliances Practically”, Σεπτέμβριος 2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου