Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016

Ινδονησία+Exxon και Πούτιν+Τραμπ

Η Ινδονησία έχει συμφωνήσει να εκμεταλλευθεί τα τεράστια θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει στα Netuna Islands με την Αμερικανική Exxon Mobil, την Γαλλική Total, και με την Petronas.

Χάρτης 1 Νότια Κινεζική Θάλασσα –Netuna IslandsΗ Petronas είναι η κρατική εταιρεία της Μαλαισίας, και όχι της Βραζιλίας. Της Βραζιλίας η κρατική εταιρεία είναι η Petrobras. Το λέω επειδή μοιάζουν τα ονόματα και εγώ καμιά φορά μπερδεύομαι.

Το μεγάλο κοίτασμα των Netuna Islands φιλοξενεί περίπου 6 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (222 τρις κυβ πόδια). Αυτή η ποσότητα είναι η διπλάσια από την ποσότητα φυσικού αερίου που διαθέτουν μαζί η Αίγυπτος (2 τρις) και το Ισράηλ (1 τρις). Βλέπε Platts “Indonesia's Pertamina signs Natuna gas deal with ExxonMobil”, Σεπτέμβριος 2016.

Το Platts είναι εξειδικευμένο, και από τα εγκυρότερα sites, σε θέματα ενέργειας.

Όπως φαντάζεστε το πρόβλημα είναι ότι η Κίνα διεκδικεί ολόκληρη την Νότια Κινεζική Θάλασσα για λογαριασμό της, λόγω ιστορικών λόγω όπως λέει, και υπάρχει μεγάλη κόντρα ανάμεσα στην Ινδονησία και την Κίνα. Προφανώς η Ινδονησία έχει βάλει τις Αμερικανικές και Γαλλικές εταιρείες για να έχει την προστασία του ΝΑΤΟ. Και φυσικά επειδή χρειάζεται κεφάλαια. Για να φτάσει το κοίτασμα να δίνει φυσικό αέριο πρέπει πρώτα να επενδυθούν 30-40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά οι Νατοϊκοί έτσι κι αλλιώς δεν θέλουν να επιτρέψουν στην Κίνα να μετατρέψει την Νότια Κινεζική Θάλασσα σε Κινεζική λίμνη. Τα Στενά της Μάλακα είναι μαζί με την Διώρυγα του Σουέζ και τα Στενά του Χορμούζ τα σημαντικότερα σημεία πνιγμού του πλανήτη. Για το πρόβλημα της Ινδονησίας και της Κίνας βλέπε Foreign Policy Institute “Even Indonesia: Concerns over China’s Reach in the South China Sea”, Οκτώβριος 2014.

Χάρτης Σημεία ΠνιγμούΌπως λοιπόν είναι αναμενόμενο οι Ρώσοι και οι Κινέζοι ξεκίνησαν μαζί ναυτικές ασκήσεις στην Νότια Κινεζική Θάλασσα. Βλέπε Financial Times “China and Russia launch joint naval drills in South China Sea”, Σεπτέμβριος 2016.

Οι Κινέζοι υποστηρίζουν τους Ρώσους στην Ουκρανία και την Συρία, και οι Ρώσοι υποστηρίζουν τους Κινέζους στην Νότια Κινεζική Θάλασσα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και άλλοι Αμερικανοί, πιστεύουν ότι πρέπει να τα βρούνε οι  Αμερικανοί με τους Ρώσους στην Ευρώπη και την Συρία, ώστε να έχουν τους Ρώσους συμμάχους εναντίον της Κίνας, ή τουλάχιστον να τους έχουν ουδέτερους.

Έχω πει κι εγώ πολλές φορές ότι συμφωνώ με αυτή την άποψη. Το πρόβλημα με τον Τραμπ είναι ότι φτάνει να παρουσιάζει τον Πούτιν ως έναν πολύ καλό ηγέτη. Έφτασε ο Τραμπ να πει ότι ο Πούτιν είναι πολύ καλύτερος ηγέτης από τον Ομπάμα. Βλέπε CNBC “Trump: Putin has been a leader 'far more' than Obama”, Σεπτέμβριος 2016.

Το αποτέλεσμα είναι πολλοί Αμερικανοί, κυρίως κεντροαριστεροί και αριστεροί, να κατηγορούν τον Τραμπ ότι είναι άνθρωπος των Ρώσων. Κοιτάξτε φωτογραφία που δημοσίευσε το Αμερικανικό περιοδικό Time. Το Time είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά περιοδικά του κόσμου, ένα καταπληκτικό περιοδικό, αλλά γέρνει προς την κεντροαριστερά. Η φωτογραφία βέβαια δεν είναι του Time, ωστόσο το Time την δημοσίευσε, και στο άρθρο γράφει για τις σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας.

Εικόνα Πούτιν-Τραμπ Times Magazine
Δεν αποκλείω να έχει σαν επιχειρηματίας ο Τραμπ σχέσεις με τους Ρώσους. Αλλά μήπως και πάρα πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί δεν έχουν πολύ στενές σχέσεις με το Κατάρ, ή άλλες Μουσουλμανικές χώρες? Δεν ήταν ο αντιπρόεδρος του Κλίντον, ο Al Gore, ο οποίος πούλησε στο Al Jazeera το κανάλι του με 500 εκ δολάρια για να γίνει το Al Jazeera America? Δεν είανι περίεργο να παίρνει ο αντιρπόεδρος των ΗΠΑ 500 εκ δολάρια από το κρατικό κανάλι του Κατάρ? Δεν είναι ένα ιδιωτικό κανάλι το Al Jazeera να πεις ότι δεν τρέχει τίποτα. Είναι κρατικό κανάλι.

Παρόλο πάντως που απεχθάνομαι τον Ομπάμα, δεν νομίζω ότι μπορείς να λες στις ΗΠΑ ότι ένας σκληρός εθνικοσοσιαλιστής όπως ο Πούτιν είναι καλύτερος. Θα ήταν πολύ λογικό να το πεις αυτό για δεξιούς πολιτικούς, όπως είναι πχ ο Κάμερον, ο Ραχόι, η Μέρκελ κλπ. Αλλά για τον Πούτιν είναι extreme. Ο Πούτιν είναι ένας αδίστακτος δικτάτορας και έχει διαλύσει όλη την αντιπολίτευση στην Ρωσία, όπως ακριβώς έχει κάνει και ο Ερντογάν στην Τουρκία.

Τέλος πάντων ελπίζω όλες οι χαρούλες του Τραμπ προς τον Πούτιν να είναι περισσότερο επικοινωνιακές, λόγω της χρησιμότητας που θα είχε για τις ΗΠΑ μία προσέγγιση με την Ρωσία, και όχι επειδή πραγματικά τον θαυμάζει. Αν βέβαια είναι εφικτή η προσέγγιση Ρωσίας-ΗΠΑ. Γιατί μπορεί κάποιος σαν τον Τραμπ να το θέλει αλλά δεν σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν και όλες οι πρακτικές δυσκολίες. Είναι νομίζω πολύ πιο εύκολο να είναι η Ρωσία ουδέτερη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα και πολύ πιο δύσκολο να είναι η Ρωσία σύμμαχος των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας.

Αλλά δεν θα ήταν καλό για την Ελλάδα να βγει ο Τραμπ και να τα έχει καλά με τους Ρώσους? Δεν θα αποδυνάμωνε αυτό την Τουρκία? Αυτό μπορεί να στενοχωρήσει το ΚΚΕ, αλλά για την Ελλάδα δεν θα ήταν καλό? Θα ήθελα την άποψη σας πάνω σε αυτό. Όχι ότι θα έχετε δίκιο γιατί κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Αλλά θα ήθελα να ακούσω την άποψη σας. Από τους νεοδημοκράτες εννοώ. Δεν εννοώ να αρχίσουν οι τουρκοσυριζαίοι και οι τουρκοανταρσίες να γράφουν τι γλυκός που είναι ο Ερντογάν, πόσο μεγάλη την έχει κτλ. Βλέπε

Στην Ελλάδα βλέπετε ότι όλοι αυτοί που παριστάνουν τους φιλορώσους, ενώ στην πραγματικότητα τα παίρνουν είτε από την Τουρκία, είτε από το Κατάρ είτε από το Ιράν δεν λένε τίποτα υπέρ του Τραμπ.

Να θυμίσω ότι για τον Ειρηνικό και όχι για τον Ατλαντικό Ωκεανό αποφάσισαν οι ΗΠΑ να μπούνε στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Αμερικανοί δεν μπήκαν στον πόλεμο όταν είδαν τι έκανε ο Χίτλερ στους Ευρωπαίους, αλλά όταν οι Ιάπωνες άρχισαν να χτυπάνε την Ινδοκίνα, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.

Όπως τότε οι Αμερικανοί είχαν απέναντι τους Γερμανούς και τους Ιάπωνες, τώρα έχουν τους Ρώσους και τους Κινέζους. Οι Γερμανοί και οι Ιάπωνες είναι υποτίθεται σύμμαχοι των Αμερικανών τώρα. Λέω υποτίθεται γιατί με τους Nord Stream οι Ρώσοι και οι Γερμανοί έχουν έρθει κοντά.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ιαπωνίας πήγε πριν λίγες μέρες στην Ρωσία, και ο Πούτιν είπε ότι ξεκινάει μία νέα εποχή για τις σχέσεις Ρωσίας-Ιαπωνίας. Βλέπε DiplomatMr. Abe Goes to Vladivostok”, Σεπτέμβριος 2016.

Έχω ξαναπεί ότι οι Ιάπωνες και οι Νοτιοκορεάτες συζητάνε με τους Ρώσους την κατασκευή ενός θαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, ώστε να πάψουν να είναι εξαρτημένοι από το ακριβό LNG. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι οι δύο μεγαλύτεροι εισαγωγείς LNG γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε αγωγούς, και αυτό μειώνει πολύ την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους. Και μιλάμε για δύο τελείως βιομηχανικές χώρες. Αν συμβεί αυτό οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν στους Ιάπωνες μέρος των Kuril Islands, τα οποία οι Σοβιετικοί άρπαξαν μόλις οι Αμερικανοί έριξαν τις ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία.

Έχω πει και για το πρόβλημα ανάμεσα στο Βιετνάμ και την Κίνα, με το Βιετνάμ να προσπαθεί να εκμεταλλευθεί μαζί με την Ινδία τα θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει, και την Κίνα να το εμποδίζει.

Τα ίδια προβλήματα υπήρχαν και ανάμεσα στις Φιλιππίνες και την Κίνα. Οι Φιλιππίνες είναι παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά πρόσφατα ο νέος αριστερός πρόεδρος της χώρας δήλωσε δημοσίως ότι ο Ομπάμα είναι γιος πόρνης, και μετά είπε ότι το μετάνιωσε.

Αυτό ήταν ένα άνοιγμα προς την Κίνα, γιατί ο Duterte ξέρει ότι η θητεία του Ομπάμα τελειώνει, και ξέρει επίσης ότι οι Φιλιππίνες είναι πολύ σημαντική χώρα για τις ΗΠΑ. Θα προσπαθήσει να κινηθεί ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ με ουδετερότητα, χωρίς να δείξει προς την Κίνα την εχθρότητα που παραδοσιακά δείχνουν οι κυβερνήσεις των Φιλιππίνων, και αν δεν του βγει θα ξαναγυρίσει στις ΗΠΑ, έχοντας απέναντι του τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και όχι τον “γιο της πόρνης” τον Ομπάμα. Βλέπε Washington Post “The ‘son of a whore’ story is about so much more than Duterte’s dirty mouth”, Σεπτέμβριος 2016.

ΧάρτηςΧάρτης
Άρθρα

Indonesia's Pertamina signs Natuna gas deal with ExxonMobil”, Σεπτέμβριος 2016
Indonesia's state-owned oil and gas company Pertamina Friday signed a heads of agreement with ExxonMobil for the long-delayed and technically complex Natuna D-Alpha gas project -- which has been renamed East Natuna -- in the South China Sea.
The signing was witnessed by Indonesian Energy and Mines Minister Darwin Saleh and the ministry's oil and gas director general, Evita Legowo.
A source close to the matter said Thursday that Pertamina had selected ExxonMobil, France's Total and Malaysia's state-owned Petronas as partners for the project.
Pertamina investment director Ferederick Siahaan told Platts Friday that Pertamina is still negotiating with two other partners on terms and conditions for the Natuna project, but declined to give details.
"The signing will be done soon," Siahaan said, referring to the other partners.
Meanwhile, Saleh said the government will allow Natuna gas to be allocated to Malaysia, but would want to prioritize the gas for the domestic market. He added, however, that domestic buyers will have to pay international prices.
"We have to be fair, as investors will be spending huge money," the minister said.
Domestic gas buyers in Indonesia currently pay a maximum $6/MMBtu. Meanwhile, Platts' Japan Korea Marker, an assessment for spot LNG into north Asia, was at $9.425/MMBtu on Thursday.
Indonesian Vice President Boediono earlier this year said that the government plans to gradually increase domestic gas prices in a bid to boost investment and incentivize investors to allocate gas locally.
"ExxonMobil is pleased to confirm an Indonesian affiliate has signed a heads of agreement with Pertamina signifying ongoing progress in negotiations for a new PSC to support commercialization of the Natuna resources," said Mike Cousins, Vice President, ExxonMobil Exploration Asia Pacific and Middle East.
"We look forward to working cooperatively to optimize the development of this world class and technically challenging resource," he added.
The Natuna block was initially awarded to ExxonMobil in 1995. But the Indonesian government terminated the company's contract in 2006, after it failed to provide a development plan by the 2005 deadline. Pertamina became sole owner of the block in 2008.
The Natuna D-Alpha gas block contains an estimated 222 Tcf of gas, but with a high carbon dioxide content of around 70%. About 46 Tcf of gas is thought to be recoverable, although the separation of carbon dioxide is technically challenging and costly.
Industry estimates have pegged the block's development costs in the range of $30 billion to $40 billion, and Pertamina last year said it needed an oil price of at least $85/b to make the project economically viable.
Pertamina had originally expected to select its partners by end-2009 and start development by early 2010. But the company said last year that it now expects the gas from Natuna to be brought into production by 2017-2018.


“Even Indonesia: Concerns over China’s Reach in the South China Sea”, Οκτώβριος 2014

“Trump: Putin has been a leader 'far more' than Obama”, Σεπτέμβριος 2016

“Donald Trump’s Many, Many, Many, Many Ties to Russia”, Αύγουστος 2016


“The ‘son of a whore’ story is about so much more than Duterte’s dirty mouth”, Σεπτέμβριος 2016

“Mr. Abe Goes to Vladivostok”, Σεπτέμβριος 2016
1η Παράγραφος
In May 2016 Japanese Prime Minister Shinzo Abe emerged from his meeting with Russian President Vladimir Putin in the Black Sea resort of Sochi anddeclared the start of a “new approach” to Japan’s relations with Russia. In the weeks after this announcement, many observers questioned what this new policy entailed and expressed skepticism as to whether it would make any difference to a relationship that has remained troubled since World War II by a territorial dispute and resulting absence of a peace treaty. However, with Abe’s trip to Vladivostok on September 2-3, any remaining doubts about the substance of the “new approach” have been conclusively dispelled. The policy is very much real and it marks a radical shift in Japan’s approach to Russia.

Indonesia to step up oil exploration, fishing in South China Sea waters”, Ιούνιος 2016Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου