Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016

Οι Ναυτικές Αυτοκρατορίες της Βενετίας και της Γένοβας

Με μπλε οι περιοχές που ήλεγχε η Βενετία γύρω στο 1400 μ.Χ. και με κίτρινο οι περιοχές που ήλεγχε η αντίπαλος της Γένοβα. Με ροζ τα απομεινάρια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μερικές δεκαετίες πριν μπούνε στην Κωνσταντινούπολη οι  Μουσουλμάνοι. Ο χάρτης εμφανίζει μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Τα χρώματα άλλαζαν συνέχεια με τους πολέμους.Χαμός γινόταν και για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας και της Κριμαίας, και για το σιτάρι, αλλά και γιατί από τις περιοχές της Θράκης και της σημερινής Γεωργίας οι Βενετοί και οι Γενοβέζοι αγόραζαν δούλους και τους πουλούσαν στους Μουσουλμάνους της Ανατολικής Μεσογείου, γιατί απαγορευόταν στον Μουσουλμανικό κόσμο να είναι οι δούλοι Μουσουλμάνοι.

Οι δούλοι χρειάζονταν γιατί η Αίγυπτος ήταν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού, μαζί με την Καρχηδόνα (σημερινά παράλια Τυνησίας) και την Σικελία, και χρειαζότανε πάρα πολλά εργατικά χέρια. Η Αίγυπτος, λόγω του Νείλου και της μεγάλης της παραγωγής σε σιτάρι, λεγόταν το “bread basket” της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (καλάθι με ψωμί). Όταν έπεσε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το καλάθι με το ψωμί πέρασε από τα χέρια της Ρώμης στα χέρια της Κωνσταντινούπολης και από εκεί στα χέρια των Μουσουλμάνων.


Πολλούς από τους δούλους που τους πουλούσαν οι Βενετοί, οι Γενοβέζοι και οι Βυζαντινοί στους Μουσουλμάνους, οι Μουσουλμάνοι τους μετέτρεπαν και σε στρατιώτες, τους οποίυς χρησιμοποιούσαν εναντίον αντίπαλων Μουσουλμανικών δυνάμεων, αλλά και εναντίον Χριστιανών. 

Σε κάποια στιγμή, όταν οι Χριστιανοί ακόμη είχαν με τις Σταυροφορίες τα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου, οι Γενοβέζοι πουλούσαν δούλους στους Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο, και οι Μουσουλμάνοι με την σειρά τους τους μετέτρεπαν σε στρατιώτες και τους χρησιμοποιούσαν μεταξύ άλλων και εναντίον των Σταυροφόρων της Ιερουσαλήμ και των γύρω περιοχών. Οι Βενετσιάνοι τότε κατηγορούσαν τους Γενοβέζους ότι βοηθούσαν τους απίστους εναντίον των Χριστιανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου