Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016

Η Στρατηγική της Αγγλίας και της Γαλλίας

Η βασική γεωπολιτική επιδίωξη των Γάλλων τους προηγούμενους αιώνες ήταν να κρατούν διαιρεμένη την Κεντρική Ευρώπη, ας πούμε την περιοχή που σήμερα είναι η Γερμανία, η Βόρεια Ιταλία, και η Αυστρία, ώστε να μην μπορεί να δημιουργηθεί μία ισχυρή στρατιωτική δύναμη η οποία θα μπορούσε να κατακτήσει την Γαλλία. Η Γερμανία κατάφερε να ενωθεί σε ένα ενιαίο κράτος το 1870. Μέχρι τότε υπήρχαν τα Γερμανικά κρατίδια που σκοτώνονταν μεταξύ τους.

Η βασική γεωπολιτική επιδίωξη των Άγγλων τους προηγούμενους αιώνες ήταν να κρατούν διαιρεμένη την Ευρώπη, ώστε να μην υπάρξει μία μεγάλη Ευρωπαϊκή δύναμη που θα κυριαρχούσε, και στην συνέχεια θα κατάφερνε να δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό ναυτικό, αντίστοιχο του Αγγλικού, ώστε να κατακτήσει την Αγγλία.


Οι Άγγλοι έπαιρναν συνήθως το μέρος της αδύναμης πλευράς, προσπαθώντας να μην επιτρέψουν να κυριαρχήσει στην Ευρώπη μία δύναμη. Οι Άγγλοι ήθελαν οι δυνάμεις της ηπειρωτικής Ευρώπης απασχολημένες με την δημιουργία στρατού ξηράς ώστε να μην έχουν πόρους για το ναυτικό τους, γιατί γνώριζαν ότι δεν μπορούσαν να συναγωνιστούν μία μεγάλη Ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου