Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

Οι Σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ (Σεπτέμβριος 2016)

Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν από 3 σε 3.8 δις δολάρια την ετήσια στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ την επόμενη δεκαετία (38 δις σύνολο). Βλέπε Times of Israel “US, Israel agree on $38 billion, 10-year defense deal — TV report”, Σεπτέμβριος 2016.Δεν είναι όμως αυτός ο παράγοντας που θα καθορίσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ νομίζω. Ακόμη και επί Ομπάμα, όταν οι σχέσεις Νετανιάχου-Ομπάμα ήταν οι χειρότερες που υπήρξαν ποτέ ανάμεσα σε  προέδρους ΗΠΑ-Ισραήλ, λόγω της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν, η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ δεν σταμάτησε.

Ο καθοριστικός παράγοντας για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ νομίζω είναι το πως θα εξελιχθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, και το πόσο διατεθειμένοι θα είναι οι Αμερικανοί να στενοχωρήσουν τον άλλο τους σύμμαχο, το Κατάρ, για χάρη του Ισραήλ. Στο Κατάρ οι Αμερικανοί έχουν την μεγαλύτερη στρατιωτική τους βάση στην Μέση Ανατολή. Αν και τώρα που οι Ισραηλινοί τα βρήκαν με τους Τούρκους ενδεχομένως το Κατάρ να μην τους ενοχλήσει από την Γάζα.

Οι Αμερικανοί ήλπιζαν ότι με την συμφωνία με το Ιράν θα προκαλούσαν ρωγμές στις σχέσεις Ρωσίας-Ιράν, αφού πρόκειται για χώρες αντιπάλους στις αγορές αερίου και πετρελαίου. Αλλά προς το παρόν η σχέση Ρωσίας-Ιράν φαίνεται να αντέχει. Και λόγω των όπλων που οι Ρώσοι πουλάνε στο Ιράν, ενώ οι Αμερικανοί δεν δέχονται να πουλήσουν όπλα στο Ιράν, και λόγω των εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι να κατασκευάσουν στο Ιράν. Οι Ρώσοι ζητάνε από το Ιράν να μην τους ενοχλήσει στην Ευρώπη, και σε αντάλλαγμα οι Ρώσοι θα τους κατασκευάσουν εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, θα τους πουλάνε όπλα, και θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τα κοιτάσματα τους ώστε μαζί να στείλουν αέριο στην Ασία όπου οι Ρωσία είναι σχεδόν ανύπαρκτη στον τομέα του αερίου.

Αν οι Αμερικανοί τα σπάσουν με το Ιράν, και είναι διατεθειμένοι να παράσχουν φουλ διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ, όπως έκαναν στο παρελθόν, τότε οι δύο χώρες μπορεί να αποκτήσουν ξανά την σχέση που είχαν στο παρελθόν. Την σχέση που είχαν από την εποχή του Κένεντι για την ακρίβεια. Ο Κένεντι ήταν αυτός που δημιούργησε την special relationship ΗΠΑ-Ισραήλ. Μέχρι τότε το Ισραήλ υποστήριζαν εναντίον της Αιγύπτου και της Αλγερίας οι Γάλλοι και οι Άγγλοι.

Αν όμως οι Αμερικανοί θέλουν να ισορροπούν ανάμεσα στο Ισραήλ και τον άλλο τους σύμμαχο, το Κατάρ, και να έχουν και μία καλή σχέση με το Ιράν, οι Ισραηλινοί θα εξακολουθούν να χρειάζονται τους Ρώσους, και θα αναγκάζονται να ισορροπούν επικίνδυνα ανάμεσα στην Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Θα αναρωτηθεί κανείς μα πόσο μεγαλύτερη στήριξη μπορούν να παράσχουν οι Αμερικανοί στο Ισραήλ, την στιγμή που αυξάνουν την στρατιωτική βοήθεια από τα 3 στα 3.8 δις δολάρια ετησίως? Παραδόξως αυτά τα ποσά είναι ψίχουλα, γιατί την ίδια στιγμή οι Ιρανοί θα πάρουν από τις ΗΠΑ 100 δις δολάρια Ιρανικών κεφαλαίων που ήταν παγωμένα στις ΗΠΑ από το 1979. Οι Ιρανοί επίσης θα αρχίσουν να εξάγουν πετρέλαιο και αέριο στις χώρες του ΝΑΤΟ, κάτι που επίσης θα εκτοξεύσει τα έσοδα τους. Αυτό όμως που είναι ακόμη σημαντικότερο είναι ότι οι Ρώσοι έχουν πλέον κατέβει στην Μέση Ανατολή (Συρία). Αν οι Ρώσοι, μαζί με την Χεζμπολάχ και το Ιράν, χτυπήσουν το Ισραήλ από τον Λίβανο, τα 3.8 δις τον χρόνο είναι ψίχουλα. Όσα και να δώσουν οι Αμερικανοί είναι ψίχουλα σε αυτήν την περίπτωση.

Το ιδανικότερο για τους Ισραηλινούς είναι να έχουν καλές σχέσεις και με τους Ρώσους και με τους Αμερικανούς, και αυτό ήταν εφικτό μέχρι σήμερα. Αλλά για να μπορούν οι Ισραηλινοί να ισορροπούν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία θα πρέπει να μην ξεσπάσει κάποιος πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία στην Συρία.

Από αυτή την άποψη θεωρητικά θα ήταν καλύτερα νομίζω για το Ισραήλ να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλτν Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, και είναι επιθετικός προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα και την Κίνα. Νομίζω ότι ο Τραμπ θα ήθελε την Ρωσία μαζί με τις ΗΠΑ εναντίον της Κίνας. Ή τουλάχιστον ουδέτερη.

Η Κλίντον έχει πολύ καλές σχέσεις με το Κατάρ και αναγκαστικά είναι πολύ πιο ανεκτική στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία υποστηρίζεται από το Κατάρ, την Τουρκία και το Ιράν. Η Κλίντον δείχνει πολύ πιο αποφασισμένη να υποστηρίξει τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας και γενικότερα να κοντράρει περισσότερο τους Ρώσους στην Συρία. Η Κλίντον βέβαια πάντα λέει ότι πιστεύει στην ασφάλεια του Ισραήλ και στην διατήρηση του αμυντικού του πλεονεκτήματος έναντι των Αράβων.

Αλλά εφόσον οι Ισραηλινοί αναγκάζονται να παίζουν ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι ισορροπίας ανάμεσα στην Ρωσία και τις ΗΠΑ, βολεύονται από όσο γίνεται πιο ομαλές σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ. Άρα λογικά οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ και Ρωσίας-Ισραήλ θα είναι καλύτερες αν εκλεγεί ο Τραμπ. Θεωρητικά μιλώντας, γιατί στην πράξη το τι θα γίνει ένας Θεός το ξέρει.

Γενικότερα οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην Μουσουλμανική Αδελφότητα και τους Ισλαμιστές, και πολλοί από αυτούς ζητάνε να ανακηρυχθεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα τρομοκρατική οργάνωση στις ΗΠΑ, κάτι που μέχρι πρόσφατα δεν δέχονταν οι Democrats. Τώρα αυτό άλλαξε και υπάρχουν και Democrats που θέλουν να ανακηρυχθεί η ΜΑ σε τρομοκρατική οργάνωση.

Νομίζω πάντως ότι τα συμφέροντα των Ισραηλινών ταυτίζονται περισσότερο πλέον με τα συμφέροντα των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ.“US, Israel agree on $38 billion, 10-year defense deal — TV report”, Σεπτέμβριος 2016

Democrats support bill to ban the Muslim Brotherhood


1 σχόλιο:

  1. Επισης τι θα γινει με το θεμα της ουκρανιας.η κλιντον λογω της πολιτικης που θα ακολουθησει θα πιεσει την ρωσια(θεωρητικα μιλωντας).ενω ο τραμπ μπορει να τον αφησει μετατοπιζοντας (η ρωσια) τον πολεμο απο την μεση ανατολη στην ουκρανια

    ΑπάντησηΔιαγραφή