Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2016

Ερντογάν VS Γκιουλέν

Ωραίο άρθρο της Al-Monitor για την σχέση Γκιουλέν-Ερντογάν. Γράφει ότι μία από τις βασικές διαφορές των δύο ανδρών ήταν οι σχέσεις Τουρκίας-Ιράν. Ο Γκιουλέν ήταν πολύ πιο επιθετικός απέναντι στο Ιράν, και κατηγορούσε το Ιράν ότι υποστηρίζει το PKK.Επομένως ο Γκιουλέν ήταν πολύ πιο κοντά από τον Ερντογάν στην γραμμή που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ σε σχέση με το Ιράν. Όσο φυσικά οι ΗΠΑ ακολουθούσαν την γραμμή του Τζορτζ Μπους, ο οποίος αντιμετώπιζε το Ιράν ως χώρα τρομοκράτη.

Στην συνέχεια ο Ομπάμα άλλαξε στάση και απέναντι στο Ιράν, και πήγε και στην Κούβα, όπου φωτογραφήθηκε μπροστά στην φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα, σηματοδοτώντας μία στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την συμμαχία ανάμεσα στην Μουσουλμανική Αδελφότητα και τους Κομμουνιστές δικτάτορες της Νότιας Αμερικής.

Η Κούβα χρηματοδοτείται από το πετρέλαιο της Βενεζουέλας και της Βολιβίας, και φυσικά από τα καρτέλ ναρκωτικών στης Κολομβίας και του Μεξικού στα οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει και η Χεζμπολάχ όπως έχω ξαναπεί. Γενικότερα η Κούβα είναι μία χώρα θρύλος στον χώρο της τρομοκρατίας.

Γι’αυτό και βλέπετε τους κνίτες των ΜΜΕ να δυσφημούν τόσο πολύ τον Τζορτζ Μπους και να πετάνε τα βρακιά τους για τον Ομπάμα. Βλέπε “Άρης Πορτοσάλτε – Μπαράκ Ομπάμα”

Εικόνα Ομπάμα - Τσε

Έχω την εντύπωση ότι ο Γκιουλέν ήταν αυτός που είχε ηχογραφήσει τον Ερντογάν όταν έλεγε στον γιο του Μπιλάλ για τα εκατομμύρια δολάρια που είχαν κρυμμένα στο σπίτι τους, και νομίζω ότι ο Ερντογάν κατηγορούσε τους Ισραηλινούς ότι βοήθησαν να τον ηχογραφήσει ο Γκιουλέν ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

Δεν ξέρω αν ισχύει αλλά ακούγεται λογικό, γιατί όταν ο Ερντογάν είχε στείλει το Μαβί Μαρμαρά στην Γάζα το 2010 ο Γκιουλέν ήταν αντίθετος, που σημαίνει ότι όντως είχε καλές σχέσεις με τους Ισραηλινούς αν και Ισλαμιστής. Επίσης ο Γκιουλέν είχε ασκήσει έντονη κριτική στον Ερντογάν όταν οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας είχαν καρφώσει στο Ιράν πράκτορες των Ισραηλινών που δρούσαν στο Ιράν, και τους οποίους γνώριζαν οι Τούρκοι, γιατί έμπαιναν στην Τουρκία για να συναντηθούν με τους Ισραηλινούς.

Έχετε υπόψη σας ότι οι Ισραηλινοί ήταν σύμμαχοι του Ιράν εναντίον των Αράβων πριν την άνοδο των Ισλαμιστών στην εξουσία το 1979, και πολλοί από τους Ιρανούς που είναι απέναντι στους Ιρανούς Ισλαμιστές είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να βρούνε καλύτερο πάτημα από το Ισραήλ.

Όσο για τους Ερντογάν και Γκιουλέν δεν νομίζω οι διαφορές τους να περιορίζονται στον τρόπο που βλέπουν το Ιράν και το Ισραήλ. Έχω ξαναπεί ότι ο Γκιουλέν ήταν και αντίθετος με την στάση της Τουρκίας στην Συρία. Βλέπε επίσης “Ο Ρόλος του Φετουλάχ Γκιουλέν”.
http://iakovosal.blogspot.gr/2016/08/blog-post.html

Για το άρθρο της Al-Monitor βλέπε

“Why are Gulenists hostile toward Iran?”, Αύγουστος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου