Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016

Πολωνία VS Nord Stream 2

Μία σημαντική νίκη πέτυχε η κυβέρνηση της Πολωνίας, αφού κατάφερε με μεγάλες πιέσεις να πετύχει την προσωρινή απόσυρση των 5 πολυεθνικών που θα κατασκεύζαν τον αγωγό Nord Stream 2, τον οποίο προωθούν με μεγάλη ένταση οι Γερμανοί και οι Ρώσοι.Οι εταιρείες που θα κατασκεύαζαν τον αξίας 10 περίπου δις δολαρίων αγωγό είναι η κρατική Γαλλική ENGIE, η Αγγλο-Ολλανδική Royal Dutch Shell, η OMV, στην οποία συμμετέχει το Αυστριακό δημόσιο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και οι Γερμανικοί κολοσσοί Wintershall και Uniper. Η Uniper είναι η πρώην E.ON.

Η Πολωνία είναι η χώρα την οποία το 1939 μοίρασαν οι Κομμουνιστές και οι Ναζί πριν ο Χίτλερ ξεκινήσει τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, και βλέπει με πάρα πολύ μεγάλη καχυποψία και την Γερμανία και την Ρωσία, και σύμμαχος της είναι οι ΗΠΑ και η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ.

Αν κατασκευαστεί ο αγωγός Nord Stream 2 οι Γερμανοί και οι Ρώσοι δεν θα έχουν καμία ανάγκη την Πολωνία, και η Πολωνία θα χάσει τα όποια περιθώρια έχει να πιέζει αυτές τις δύο πολύ ισχυρότερες χώρες.


Poland: Consortium Backs Out Of Nord Stream II Pipeline Project”, Αύγουστος 2016

2 σχόλια: