Κυριακή, 7 Αυγούστου 2016

ΗΠΑ VS Ρωσία (Αύγουστος 2016)

Πολύ ωραίο άρθρο των New York Times για την κατάσταση στην Συρία. Το 2015, γράφει το άρθρο, οι δυνάμεις του Άσαντ βρίσκονταν σε άτακτη υποχώρηση, και οι αντάρτες κέρδιζαν συνεχώς έδαφος στην Σουνιτική Συρία. Οι αντάρτες χρησιμοποιούσαν ισχυρά Αμερικανικά αντι-αρματικά εναντίον του Άσαντ.Από τον Σεπτέμβριο όμως του 2015 οι Ρώσοι άρχισαν να στέλνουν ισχυρές δυνάμεις στην Συρία. Η κλιμάκωση αυτής της κατάστασης να πω εγώ ήταν η κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους από τους Τούρκους τον Νοέμβριο του 2015. Οι Ρώσοι άρχισαν να σφυροκοπούν τους αντάρτες, με αποτέλεσμα οι αντάρτες να αρχίσουν να χάνουν εδάφη με μεγάλη ταχύτητα.

Ήταν η πρώτη φορά, γράφει το άρθρο, μετά την εισβολή των Ρώσων στο Αφγανιστάν, που ο Ρωσικός στρατός πολεμούμε με αντάρτες εκπαιδευμένους από την CIA. Οι αντάρτες αυτοί είχαν εκπαιδευτεί από την CIA σε στρατόπεδα του Κατάρ και της Ιορδανίας, με μεγάλη οικονομική υποστήριξη και από την Σαουδική Αραβία.

Η Ρωσία, γράφει το άρθρο, κερδίζει αυτόν τον πόλεμο προς τον παρόν, και οι Αμερικανοί συζητάνε με τους Ρώσους πως μπορούν να συνεργαστούν εναντίον του ISIS, παρόλο που οι Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται καθόλου τον Πούτιν. Στην πραγματικότητα έχω ξαναπεί τον ISIS, τους πρώην άντρες του Σαντάμ, υποστήριξε ο Άσαντ ώστε να μην μπορούν να βρούνε οι Αμερικανοί συμμάχους στην Σουνιτική Συρία και να τους χρησιμοποιήσουν εναντίον του.


Ένα από τα προβλήματα που είχαν οι Αμερικανοί, γράφει το άρθρο, ήταν ότι δίπλα στους δικούς τους αντάρτες εναντίον του Άσαντ πολεμούσαν και οι άνδρες της Al-Qaeda (Al-Nusra Front), και ήταν δύσκολο να απομονωθούν από τους υπόλοιπους αντάρτες και να μην λαμβάνουν Αμερικανικό εξοπλισμό. Και γιατί ήταν καλύτεροι μαχητές από τους μαχητές της CIA, και γιατί χτυπούσαν τους αντάρτες που υποστηρίζονταν από την CIA όταν αρνούνταν να συνεργαστούν μαζί τους.

Έχω ξαναπεί ότι όπως ο Άσαντ υποστήριξε τον ISIS, τους πρώην ανθρώπους του Σαντάμ, έτσι και οι Ιρανοί υποστήριξαν στην Al-Qaeda στην Συρία, με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό με αυτό του Άσαντ, να μην μπορεί δηλαδή η CIA να βρει συμμάχους. Η διαφορά είναι ότι η Al-Qaeda, η οποία λαμβάνει τεράστιες χρηματοδοτήσεις από τον Περσικό Κόλπο, πολεμάει τον Άσαντ, ενώ ο ISIS, οι πρώην άνθρωποι του Σαντάμ έχουν έρθει σε μία συνεννόηση με τον Άσαντ.

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2015 οι Ρώσοι αύξησαν τις δυνάμεις τους στην Συρία και η κατάσταση άλλαξε, παρόλο που οι Αμερικανοί με τους συμμάχους τους άρχισαν να τροφοδοτούν τους αντάρτες που υποστήριζαν με πολύ περισσότερους αντιαρματικούς πυραύλους.

Έτσι είχαμε Ρωσικές δυνάμεις να πολεμούν με αντάρτες που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ, και αυτή η ανισορροπία στον συσχετισμό των δυνάμεων οδήγησε τις δυνάμεις του Άσαντ σε πολλές νίκες και στο να πολιορκήσουν το Χαλέπι (Aleppo), που όπως έχω ξαναπεί είναι η πύλη για τον Διάδρομο της Azaz, ο οποίος ενώνει την Τουρκία με τους Σουνίτες αντάρτες και επιτρέπει τον ανεφοδιασμό τους. Το Χαλέπι θεωρείται το Στάλινγκραντ της Συρίας. Οι Ρώσοι και οι δυνάμεις του Άσαντ βομβάρδισαν πολύ σκληρά το Χαλέπι τους προηγούμενους μήνες.

ΧάρτηςΧάρτης 2Τις τελευταίες μέρες, μετά την συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας να πω εγώ, οι αντάρτες πάνε πολύ καλά στο Χαλέπι, γιατί προφανώς οι Ρώσοι έχουν μειώσει την στήριξη τους στον Άσαντ. Οι Ρώσοι είναι δυσαρεστημένοι με την στάση του Άσαντ γιατί τον θεωρούν πολύ άτεγκτο στις συζητήσεις που γίνονται για την εξεύρεση μίας λύσης στην Συρία.

Το άρθρο γράφει ότι οι αντάρτες λένε ότι η αποστολή Αμερικανικών όπλων έχει μειωθεί τελευταία πάρα πολύ. Δεν ξέρω αν αυτό δείχνει την βελτίωση στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, και μία μετακίνηση των ΗΠΑ προς τις θέσεις του Ιράν. Το Ιράν είναι η χώρα που δεν συζητά την απομάκρυνση του Άσαντ και όχι η Ρωσία.

Και όπως έχω ξαναπεί αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το πως θα αντιδράσουν οι Ιρανοί και οι Καταριανοί στο νέο σχέδιο Τουρκίας-Ρωσίας, με την Τουρκία να παραχωρεί στην Ρωσία την Ευρώπη, αποδεχόμενη των Turk Stream, και την Ρωσία να παραχωρεί στην Τουρκία την Μέση Ανατολή, παραχωρώντας της την Σουνιτική Συρία, και ενδεχομένως επιτρέποντας της να προχωρήσει και με τους τοπικούς αγωγούς, αφού πρώτα υπογραφεί ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο για τον Turk Stream. Εννοώ φυσικά οριστικό συμβόλαιο, και όχι μνημόνιο κατανόησης, όπως είχε στο παρελθόν υπογραφεί ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία.

Χάρτης Η Συμμαχία Τουρκίας-Ρωσίας?Αν η Ρωσία και η Τουρκία υπογράψουν ένα συμβόλαιο για τον Turk Stream, πχ 30 ετών, ενδεχομένως αγωγοί όπως ο Κατάρ-Τουρκία, ο Ιράν-Τουρκία, ο Βόρειο Ιράκ-Τουρκία, ο Τουρκμενιστάν-Αζερμπαϊτζάν-Τουρκία, να μην αποτελούν πλέον απειλή για την Ρωσία, αφού ο Turk Stream θα έχει απορροφήσει την ζήτηση. Με ένα οριστικό μακροπρόθεσμο συμβόλαιο, αν η Τουρκία κάνει πίσω η Ρωσία θα την πάει στα διεθνή δικαστήρια και θα αναγκάσει την Τουρκία να πληρώσει αυτά που προβλέπονται στο συμβόλαιο.

Οι Άραβες ενδεχομένως να είναι ευχαριστημένοι με αυτήν την κατάσταση, ειδικά αν φύγει ο Άσαντ, κάτι που συζητά η Ρωσία. Απλά το Κατάρ δεν θα στείλει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, με αντάλλαγμα να μην ενοχλεί το Ιράν και το Κατάρ η Ρωσία στην Ασία. Και εδώ θα φανεί αν θα υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα στο Κατάρ και τις ΗΠΑ, γιατί τις ΗΠΑ τις ενδιαφέρει περισσότερο το γεωπολιτικό σκέλος της ενέργειας, να μην είναι δηλαδή οι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ εξαρτημένοι από το Ρωσικό αέριο, ενώ το Κατάρ το ενδιαφέρει το οικονομικό. Να δούμε λοιπόν αν θα υπάρξει ταύτιση του Κατάρ με την Τουρκία και την Ρωσία, και ταύτιση του Ιράν με τις ΗΠΑ αν τελικά προχωρήσει το σχέδιο Ρωσίας-Τουρκίας.

Δεν ξέρω αν μπορούν να χωρέσουν το Κατάρ και το Ιράν σε μία συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας, γιατί το Ιράν δεν θέλει και την απομάκρυνση του Άσαντ, και βλέπετε τώρα ότι οι Αμερικανοί δεν δείχνουν πλέον τον ίδιο ενθουσιασμό που έδειχνα στο παρελθόν για την απομάκρυνση του Άσαντ.

Για τους Ιρανούς και τους Καταριανούς δεν ξέρω αν χωράνε σε μία συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας, και δεν ξέρω καν αν και οι Τούρκοι και οι Ρώσοι χωράνε σε μία συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας, αφού μιλάμε για τις δύο αυτοκρατορίες που συγκρούονται στην περιοχή τους τελευταίους αιώνες.

Το σίγουρο είναι ότι οι Κούρδοι δεν χωράνε σε μία συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας, και σε αυτούς θα δώσει το ΝΑΤΟ όλη του την υποστήριξη αν τα βρούνε οι Ρώσοι και οι Τούρκοι, γιατί σε αυτήν την περίπτωση οι Ρώσοι δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν τους Κούρδους. Επομένως ο πιο φυσικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή είναι οι Κούρδοι, και θα γίνουν ακόμη πιο φυσικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ οι Κούρδοι αν τα βρούνε οι Ρώσοι με τους Τούρκους. Αν τα βρούνε οι Ρώσοι με τους Τούρκους οι Αμερικανοί θα τα δώσουν όλα για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν.

Και τι θα γίνει δηλαδή? Θα έχουμε τους Οθωμανούς και τους Ρώσους, τους δύο παραδοσιακούς εχθρούς, να πολεμάνε τους Κούρδους, που είναι παραδοσιακός σύμμαχος και των Ρώσων, και οι οποίοι θα υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ? Βλέπετε δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

Αυτό που με ανησυχεί εμένα σε μία συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας είναι ότι θα μπορούν οι κομμουνιστές να λένε ότι πρέπει να φύγουμε από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για χάρη της Ρωσίας. Θα βγαίνει δηλαδή πάλι ο Λαφαζάνης και θα σκύβει μπροστά στην Gazprom, και θα μας τον δείχνουν όλη μέρα ο Μπογδάνος και η Μπουσδούκου.

Γιατί αν η Ελλάδα φύγει από την Δύση και πάει στην Ευρασία ούτε θεσμούς θα χρειάζεται να έχουμε ούτε τίποτα. Η Ζωή και ο Πάκης θα είναι άρχοντες στην δικαιοσύνη, τα κρατικά μονοπώλια θεωρούνται must στην Ασία, η δικτατορία θεωρείται το καταλληλότερο πολίτευμα κτλ.

Ενώ δηλαδή είναι καλό για την Ελλάδα να μην υπάρξει ένας πόλεμος Ρωσίας-Τουρκίας, μία συμμαχία Τουρκίας-Ρωσίας θα ενθάρρυνε την σάπια πολιτική μας νομενκλατούρα να μας πάει στην Ασία. Ήδη άκουσα τον Πάγκαλο να εξηγεί γιατί οι Κούρδοι μας μισούν, και ήταν οι Κούρδοι αυτοί που σκότωναν τους Έλληνες με τον Κεμάλ κλπ κλπ. Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοεί, αλλά αυτό δείχνει ότι του καλάρεσε η συμμαχία Τουρκίας-Ρωσίας. Δυστυχώς μία συμμαχία ανάμεσα στους δύο δικτάτορες, τον Πούτιν και τον Ερντογάν, κάνει ευκολότερη την ζωή της πολιτικής μας νομενκλατούρας.

“Military Success in Syria Gives Putin Upper Hand in U.S. Proxy War”, Αύγουστος 2016Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου