Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2016

Το Άνοιγμα του ISIS προς τους Κούρδους της Τουρκίας

Ωραίο άρθρο της Al-Monitor.

Ο ISIS έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο καλεί τους Κούρδους να θυμηθούν τους αγώνες που έδωσαν τους προηγούμενους αιώνες εναντίον των σταυροφόρων, αλλά και τις σφαγές που υπέστησαν τους προηγούμενους αιώνες από τους Σιίτες του Ιράν οι Σουνίτες Κούρδοι.

Το βίντεο κατηγορεί την ηγεσία των Κούρδων του Ιράκ ως αποστάτες και ως συνεργάτες των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Το βίντεο κατηγορεί επίσης τον Κομμουνιστή ηγέτη του τουρκικού PKK, τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον οποίο αποκαλεί αποκαλεί αποστάτη και πράκτορα του Άσαντ, λόγω της στενής σχέσης που υπήρχε τις προηγούμενες δεκαετίες ανάμεσα στην Συρία και το PKK.

Εικόνα Οτσαλάν PKK


Το βίντεο καλεί τους Κούρδους να ενταχθούν στον ISIS. Οι Κούρδοι είναι κυρίως σοσιαλιστές, είτε Κομμουνιστές είτε εθνικοσοσιαλιστές, και ένα πολύ μικρό ποσοστό των Κούρδων έχουν ενταχθεί στον ISIS μέχρι τώρα.

Μέχρι τώρα τα βίντεο του ISIS προς του Κούρδους κυκλοφορούσαν στην διάλεκτο που μιλάνε οι Κούρδοι του Ιράν, ενώ αυτό το βίντεο χρησιμοποιεί την διάλεκτο που μιλάνε οι Κούρδοι τη Τουρκίας.

Το πως θα πρέπει να ερμηνευθεί αυτή η κίνηση του ISIS έχει να κάνει με το πως επηρέασε τις σχέσεις του ISIS με τον Άσαντ, την Ρωσία και την Τουρκία, η πρόσφατη προσέγγιση Τουρκίας-Ρωσίας.

Η Ισλαμοποίηση των Κούρδων είναι σίγουρα μία κίνηση πολύ εχθρική προς τις ΗΠΑ, γιατί οι Κούρδοι είναι ο σίγουρος σύμμαχος των ΗΠΑ. Θα μπορούσε να είναι όμως εχθρική κίνηση και προς την Τουρκία, αν οι Κούρδοι της Τουρκίας ενταχθούν στον ISIS και κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ανατολική Τουρκία, απ’όπου θα περάσουν οι αγωγοί φυσικού αερίου Ιράκ-Τουρκίας και Ιράν-Τουρκίας.

Γιατί υπάρχει το PKK που υποστηρίζεται από την Ρωσία και ήδη χτυπάει τα δίκτυα της Τουρκίας, και αν δημιουργηθεί και ένας Κουρδικός ISIS στην Τουρκία θα υπάρχει άλλος ένας πονοκέφαλος για τους Τούρκους.

Από την άλλη πλευρά η ένταξη των Κούρδων της Τουρκίας στον ISIS μπορεί να είναι κάτι θετικό για την Τουρκία, με την έννοια ότι δεν θα μπορούν οι Κούρδοι αυτοί να υποστηριχθούν από το ΝΑΤΟ αν συμμαχήσουν οι Τούρκοι με τους Ρώσους, και το ΝΑΤΟ τα δώσει όλα στους Κούρδους.Θέλω να πω ότι ίσως ο Ερντογάν να θέλει να κάνει στο Κουρδιστάν της Τουρκίας αυτό που ο Άσαντ και ο Πούτιν έκαναν στην Σουνιτική Συρία, να δημιουργήσει δηλαδή έναν Κουρδικό ISIS, ο οποίος θα καθαρίζει τους Κούρδους που ενδεχομένως να υποστηρίξει στο μέλλον το ΝΑΤΟ, και ο οποίος δεν θα αποτελεί ιδιαίτερη απειλή για την Τουρκία, αφού αυτή η Κουρδική δύναμη δεν θα έχει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, εναντίον του οποίου θα στρέφεται.  

 Ενδεχομένως δηλαδή να θέλει ο Ερντογάν στο Κουρδιστάν της Τουρκίας να αντιγράψει την στρατηγική που εφάρμοσε ο Άσαντ στην Σουνιτική Συρία. Η στρατηγική αυτή αφορά στην δημιουργία ενός εχθρού που είναι και εχθρός του εχθρού μου, εφόσον δεν μπορώ να δημιουργήσω έναν φίλο. Βλέπε “Πως ο Πούτιν και ο Άσαντ Δημιούργησαν το Ισλαμικό Κράτος”.

 Δεν λέω ότι αυτό κάνει ο Ερντογάν. Υποθέσεις κάνω. Δεν έχω ιδέα αν είναι αυτό ή κάτι άλλο. Θα φανεί παρακάτω. Πάντως η στρατηγική του Άσαντ με τον ISIS και η στρατηγική του Ιράν με την Al-Qaeda δούλεψαν στην Σουνιτική Συρία και δημιούργησαν μία κόλαση για το ΝΑΤΟ.

Δεν ξέρω τι ισχύει, γιατί δεν ξέρω πως έχουν επηρεαστεί οι σχέσεις του Ιράν, του Κατάρ και των πρώην ανθρώπων του Σαντάμ (ISIS) με την Τουρκία, την Ρωσία και τον Άσαντ από τις πρόσφατες εξελίξεις.

Το σίγουρο είναι ότι αν οι Τούρκοι και οι Ρώσοι καταφέρουν να κάνουν μία συμμαχία, οι Αμερικανοί θα τα δώσουν όλα στους Κούρδους, και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν πολύ καλά οι Ρώσοι και οι Τούρκοι.

Μέχρι τώρα οι Αμερικανοί τους Κούρδους της Τουρκίας τους θεωρούν τρομοκράτες, γιατί υποστηρίζονται από την Ρωσία και εμποδίζουν τα δίκτυα Ιράν-Τουρκίας-Ευρώπης και Ιράκ-Τουρκίας-Ευρώπης, και αποτελούν και κίνδυνο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν που περνάει από την Τουρκία. Στο Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται όλες οι δυτικές εταιρείες ενέργειας.

Οι Αμερικανοί επίσης δεν μπορούν εύκολα να υποστηρίζουν τους Κούρδους του Ιράκ τώρα που την εξουσία στο Ιράκ έχουν οι Σιίτες και όχι ο Σαντάμ, γιατί με τους Σιίτες του Ιράκ οι Αμερικανοί ευελπιστούν να είναι σύμμαχοι.


Αν όμως οι Ιρανοί καταφέρουν να χαλάσουν τις σχέσεις των Αμερικανών με τους Σιίτες του Ιράκ, και οι Ρώσοι καταφέρουν να χαλάσουν τις σχέσεις των Αμερικανών με τους Τούρκους, τότε οι Αμερικανοί θα δώσουν ότι έχουν και δεν έχουν στους Κούρδους, και θα υποστηρίξουν καθαρά την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχουν τολμήσει να κάνουν, γιατί δεν θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις τους με τους Ιρανούς, τους Τούρκους και τους Σιίτες του Ιράκ. Άλλωστε ούτε οι Άραβες του Κόλπου θέλουν ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν. Αυτά που ισχύουν για τους Αμερικανούς ισχύουν και για τους Ευρωπαίους.

Μόνο οι Ισραηλινοί έχουν υποστηρίξει με επίσημες δηλώσεις ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν, γιατί οι Ισραηλινοί δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις ούτε με την Συρία, ούτε με το Ιράκ, ούτε με το Ιράν, και μέχρι πρόσφατα δεν είχαν διπλωματικές σχέσεις ούτε με την Τουρκία.

Αν όμως η Τουρκία φύγει από το ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ θα μπορεί πολύ πιο εύκολα να υποστηρίξει ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν, κάτι που οι Δυτικοί ήθελαν ήδη από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

“How Islamic State is trying to lure Kurds to its ranks”, Αύγουστος 2016
http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2016/08/islamic-state-propaganda-video-kurds-iraq.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου