Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016

Το Μέλλον του ISIS (Brookings Institute)

Ενδιαφέρον άρθρο του κεντροαριστερού Αμερικανικού think tank Brookings Institute. Να πω ότι το Brookings λαμβάνει μεγάλες χορηγίες από τους Άραβες και έχει υποκατάστημα και στο Κατάρ. Το λέω αυτό χωρίς να αμφισβητώ την ποιότητα των άρθρων του.Γράφει το άρθρο ότι κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο ISIS θα χάσει το κύρος του αν πέσει η κυβέρνηση του στην Συρία και το Ιράκ, αλλά αυτό δεν ισχύει. Το άρθρο υποστηρίζει ότι το Ισλαμικό Κράτος θα αργήσει πολύ να χάσει την γοητεία του.

Το άρθρο αναφέρει το παράδειγμα του Ιράκ, όπου το 2006 η Al-Qaeda του Ιράκ διαλύθηκε για να δημιουργηθεί το Ισλαμκό Κράτος του Ιράκ (ISI), μέσα από το οποίο ξεπήδησε το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS), μέσα από το οποίο ξεπήδησε το Ισλαμικό Κράτος (IS).

Όταν διαλύθηκε η Al-Qaeda του Ιράκ, γράφει το άρθρο, για να δημιουργηθεί το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ το 2006 πολλοί τζιχαντιστές χλεύαζαν το ISI, γιατί θεωρούσαν ότι ήταν αστείο να ανακοινώνει την δημιουργία κράτους όταν στην κατοχή του είχε τόσο λίγα εδάφη στο Ιράκ.

Παρόλα αυτά, γράφει το άρθρο, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ αύξησε την δημοφιλία του στον Μουσουλμανικό κόσμο με εντυπωσιακές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράκ, και κέρδισε τον θαυμασμό των Τζιχαντιστών. Εννοεί το άρθρο ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τον ISIS ακόμη και αν ο ISIS χάνει εδάφη στην Συρία και το Ιράκ. Συμφωνώ και εγώ. Βλέπε “Η Κρυφή Γοητεία του Ισλαμικού Κράτους”.

Να προσθέσω και εγώ όμως κάποια πράγματα που δεν λέει το άρθρο. Το 2006 η Al-Qaeda του Ιράκ διαλύθηκε και δημιουργήθηκε το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ με τις ευλογίες της Al-Qaeda, ώστε να συσπειρώσει η νέα οργάνωση τις Σουνιτικές δυνάμεις εναντίον των Αμερικανών.

Όταν λέμε Al-Qaeda μιλάμε για πόλεμο κατά των ΗΠΑ αλλά και κατά των αποστατών Μουσουλμάνων. Αποστάτες Μουσουλμάνοι είναι είτε οι σοσιαλιστές Μουσουλμάνοι πχ ο Σίσι στην Αίγυπτο ή ο Άσαντ στην Συρία. Αποστάτες Μουσουλμάνοι είναι και οι Ισλαμιστές που συνεργάζονται με τους Σταυροφόρους πχ ο Σαουδάραβας Βασιλιάς.

Με την διάλυση της Al-Qaeda, και την δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ μπορούσαν να συσπειρωθούν οι Σουνίτες, γιατί το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ θα είχε έναν τοπικό χαρακτήρα, και στόχος του θα ήταν να δημιουργήσει ένα Σουνιτικό κράτος στο Σουνιτικό Ιράκ ώστε να χτυπήσει τους Αμερικανούς. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να συνεργαστούν εχθρικές δυνάμεις του Μουσουλμανικού κόσμου, όπως ο Άσαντ της Συρίας, η Al-Qaeda, οι πρώην άνθρωποι του Σαντάμ Χουσέιν, ο Σαουδάραβας Βασιλιάς κλπ εναντίον των Αμερικανών.

Ο Άσαντ αν και σύμμαχος του Ιράκ ήθελε ένα ισχυρό Σουνιτικό μπλόκο μπροστά στους Αμερικανούς, ώστε να μην σκεφτούν να φτάσουν οι Αμερικανοί από την Βαγδάτη στην άλλη άκρη του Δρόμου του Μεταξιού.

Χάρτης Ο Δρόμος του Μεταξιού της Μεσοποταμίας

Περσικός Κόλπος-Μεσόγειος ΘάλασσαΕπομένως όταν λέμε ότι διαλύθηκε η Al-Qaeda του Ιράκ και δημιουργήθηκε το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ μιλάμε ουσιαστικά για μία αλλαγή στις προτεραιότητες της οργάνωσης, ώστε να συσπειρωθούν στην περιοχή αυτή εχθρικές δυνάμεις του Μουσουλμανικού κόσμου εναντίον των ΗΠΑ. Η Al-Qaeda εκπροσωπεί την παγκόσμια τζιχάντ, ενώ το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ προωθούσε κάτι πολύ πιο συγκεκριμένου, την δημιουργία Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ.

Το ίδιο έγινε και με την al-Nusra στην Συρία πρόσφατα, η οποία αποσχίστηκε από την Al-Qaeda, ώστε να συσπειρωθούν οι Σουνίτες εναντίον του Άσαντ.

Προφανώς για λόγους που έχω εξηγήσει πολλές φορές οι συμμαχίες στην Συρία και το Ιράκ είναι πολύ διαφορετικές, γιατί είναι διαφορετικά και τα συμφέροντα των Μουσουλμανικών χωρών στις δύο αυτές χώρες. Στο Ιράκ οι Σουνίτες μπορούν να λειτουργούν πολύ πιο συγκροτημένα απ’ότι στην Συρία.

Και τα συμφέροντα του Ιράν όμως διαφέρουν λιγότερο από τα Σουνιτικά συμφέροντα στο Ιράκ σε σχέση με ότι συμβαίνει στην Συρία, όπου υπάρχει μεγάλη απόσταση. Θα οδηγείστε σε πολύ πιο ακριβή συμπεράσματα αν χρησιμοποιείται ως εργαλείο τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας και όχι τον αγωγό Ιράν-Συρίας. Έχω εξηγήσει γιατί ο αγωγός Ιράν-Συρίας δεν έχει οικονομικό νόημα. Βλέπε “Ο Μύθος του Αγωγού Ιράν-Συρίας”.

ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΙΡΑΝ-ΙΡΑΚ-ΣΥΡΙΑΣ ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΙΡΑΝ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΥΡΩΠΗΣ.
Αυτοί είναι οι ανταγωνιστικοί αγωγοί. Ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας-Ευρώπης και ο αγωγός Ιράν-Τουρκίας-Ευρώπης. Ο αγωγός Ιράν-Ιράκ-Συρίας ήταν περισσότερο κάτι για να έχει να λέει ο Άσαντ όταν δεν επέτρεπε στον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας να περάσει από την Σουνιτική Σουρία.

Για το άρθρο του Brookings βλέπε
“Don’t celebrate ISIS setbacks too soon”, Αύγουστος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου