Τρίτη, 9 Αυγούστου 2016

Το Κόλπο του Στουρνάρα με τις Αντικειμενικές Αξίες

Αναρτήθηκε στο Scribd τον Οκτώβριο του 2013

Κυκλοφορεί ένα αφελές ερώτημα. Καιρό τώρα. Γιατί δεν αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες. Και η απάντηση που μας δίνουν, το Mega, ο ΣΚΑΙ, και τα λοιπά τσοντοκάναλα, είναι ότι δεν αναπροσαρμόζονται, γιατί θα ανέβουν οι αντικειμενικές στις όχι εμπορικές (φτηνές) περιοχές, και θα κατέβουν στις εμπορικές (ακριβές) περιοχές. Και άρα θα επιβαρυνθούν περισσότερο οι χαμηλού εισοδήματος πολίτες, και θα ελαφρυνθούν οι υψηλού εισοδήματος. Τεράστιο ψέμα. Και εξηγώ.

Είναι αλήθεια, ότι στις κατοικίες (γενικά), οι πραγματικές αξίες παραμένουν υψηλότερες από τις αντικειμενικές. Ενώ στα εμπορικά (κατααστήματα, γραφεία) ακίνητα (γενικά), οι πραγματικές αξίες, είναι στο 50, στο 30 τα εκατό, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη χαμηλότερα από τις αντικειμενικές. Οι ευρωπαίοι, πιέζουν τους πολιτικούς μας από το 2010, να εξισώσουν τις αντικειμενικές με τις εμπορικές. Οι δικοί μας αρνούνται. Όχι όμως για τον λόγο που λένε. Ότι δηλαδή, κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει τους φτωχούς και θα ελαφρύνει τους πλουσίους.

Θα μπορούσαν πολύ εύκολα, να αλλάξουν τους συντελεστές, και η επιβάρυνση να παραμείνει η ίδια. Πχ, εγώ έχω ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 1.000 ευρώ, και πραγματικής αξίας 500 ευρώ. Και πληρώνω 1% φόρο επί της αντικειμενικής. Άρα 10 ευρώ. Ένας φτωχός, έχει ένα ακίνητο αντικειμενικής 100 ευρώ, και πραγματικής 200 ευρώ. Και πληρώνει φόρο 0.5% επί της αντικειμενικής. Μισό ευρώ. Μπορούν πολύ εύκολα, να εξισώσουν τις αντικειμενικές και τις πραγματικές, σε 500 και 200 ευρώ αντίστοιχα, και να κάνουν τους συντελεστές 2.% σε εμένα, και 0.25% στον φτωχό. Θα προκύψει ακριβώς το ίδιο ποσό και για τους δύο. Στις πραγματικές αξίες η φορολόγηση. Υπάρχουν δύο προβλήματα όμως με αυτό.

Πρώτον, θα φαίνεται η πραγματική φορολόγηση. Σκεφτείτε ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 1.000.000 ευρώ. Πραγματικής 400.000 ευρώ. Έστω ότι θέλουν να του πάρουν 20.000 ευρώ φόρο. Επί της αντικειμενικής, είναι 2%. Άρα το 100% της αξίας του, απαλλοτριώνεται σε 50 χρόνια (50*2%=100%). Έστω, ότι κατεβάζουν την αντικειμενική αξία του ακινήτου στην πραγματική αξία, στις 400.000 ευρώ. Και θέλουν να πάρουν πάλι 20.000 ευρώ. Οι 20.000 ευρώ, είναι τώρα το 5% της αξίας. Άρα το 100% της αξίας, απαλλοτριώνεται 20 χρόνια (20*5%=100%). Πολύ γρηγορότερα. Τα νούμερα είναι τυχαία. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις, η απαλλοτρίωση να γίνεται σε πολύ λιγότερα χρόνια. Αυτό θέτει ζητήματα συνταγματικότητας, αλλά δημιουργεί και μία επιχειρηματολογία, που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει η νομενκλατούρα μας στον δημόσιο λόγο και διάλογο.

Το δεύτερο πρόβλημα, είναι ο φόρος μεταβίβασης. Ο φόρος είναι 10%΄επί της αντικειμενικής. Σκεφτείτε ένα ακίνητο, που η πραγματική του αξία, είναι στο 25% της αντικειμενικής. Έστω 1.000 αντικειμενική, και 250 πραγματική. Στην πώληση, ο φόρος θα είναι 1.000 * 10% =100 ευρώ. Είναι το 40%, της αξίας που έλαβε ο πωλητής (100/250=40%). Τεράστιο ποσό. Αν λοιπόν εξισώσουν την πραγματική με την αντικειμενική, στα 250 ευρώ, θα πρέπει να ανεβάσουν το φόρο μεταβίβασης στο 40% για να έχουν το ίδιο έσοδο. Πάλι τίθεται θέμα συνταγματικότητας. Λένε ότι τώρα θα μειώσουν στο 3% το φόρο μεταβίβασης.

Δεν υπάρχει βέβαια συνταγματικό δικαστήριο, και έτσι μπορούν και μας τρώνε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αλλά και στο συμβούλιο της επικρατείας να πας, με συντελεστή απαλλοτρίωσης στα 10-20 χρόνια, και συντελεστή μεταβίβασης 40%, θα δυσκολευτούν να σε φάνε. Ενώ τώρα, με αυτές τις αντικειμενικές, το κράτος δεν παραδέχεται επίσημα, ότι οι αξίες είναι ψεύτικες. Μπορεί να βγαίνει μάλιστα ο Στουρνάρας, και να λέει ότι δεν υπερφορολογούμαστε. Αν όμως του έλεγα εγώ, ότι ο συντελεστής μεταβίβασης είναι 40%, πως θα μου έλεγε ότι δεν υπερφορολογούμαι? Θα τον στρίμωχνα.

Ο λόγος λοιπόν που δεν εξισώνουν τις εμπορικές με τις αντικειμενικές, είναι ότι δεν θα μπορούν να μας κλέβουν. Γιατί δε μας φορολογούν. Μας κλέβουν. Ακόμη και χωρίς συνταγματικό δικαστήριο θα τα έβρισκαν σκούρα. Και όχι επειδή θα πρέπει να φορολογήσουν τους φτωχούς. Δεν έχουν οι φτωχοί να δώσουν. Ακόμη και να τους φορολογήσεις, δεν έχουν.  Άρα τι θα πρέπει να κάνουν? Αποκρατικοποιήσεις, απολύσεις, και διαρθρωτικές αλλαγές. Η χειρότερη τους. Εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών δηλαδή, σημαίνει έμμεσα, απολύσεις, αποκρατικοποιήσεις, και διαρθρωτικές αλλαγές. Γι’αυτό λένε ότι θα το κάνουν το 2016. Όχι επειδή το λένε οι Ευρωπαίοι. Οι Ευρωπαίοι τους ζήτησαν να γίνει η εξίσωση από την πρώτη μέρα. Από το 2010. Αλλά τους ζήτησαν και 150 χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο, διαθρωτικές αλλαγές, και αποκρατικοποιήσεις.

Θα πει κάποιος, μα είναι σωστό να απολύθούν άνθρωποι στο δημόσιο? Αν πχ, υπάρχει μία γυναίκα που εργάζεται στο δημόσιο, και ο σύζυγος της έχει μία επιχείρηση που βγάζει 100.000 ευρώ κέρδος το χρόνο, και είναι υπεράριθμη, τι πειράζει αν απολύθεί? Θα μου πεις, μα οι απολύσεις, πρέπει να γίνονται αξιοκρατικά, και όχι με βάση κοινωνικά κριτήρια. Ναι. Σε νορμάλ συνθήκες. Σε αυτή τη φάση, δυστυχώς δε μπορεί να γίνονται απολύσεις, με μόνο κριτήριο το ποιος είναι καλύτερος και ποιος χειρότερος.

Εδώ λέω για την αντισυνταγματικότητα από μία άλλη σκοπιά

Και εδώ, για ένα άλλο κόλπο που κάνουν με τις αντικειμενικές
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου