Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016

Η Δημιουργία του Ελληνικού Κράτους και ο Πόλεμος της Κριμαίας

Το 1827 με την Ναυμαχία του Ναυαρίνου (εικόνα 1) οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι διέλυσαν τον στόλο των Οθωμανών, των Αιγυπτίων, των Αλγερινών και την Τυνησίων, δημιούργησαν το Ελληνικό Κράτος το 1830 (εικόνα 2).

Εικόνα 1

Εικόνα 2


Με το Γαλλικό, το Αγγλικό και το Ρωσικό κόμμα οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι διεκδικούσαν επιρροή στο νέο κράτος που είχαν δημιουργήσει αρπάζοντας την Πελοπόννησο από τους Οθωμανούς.

Όταν οι Οθωμανοί αποδυναμώθηκαν οι Άγγλοι και οι Γάλλοι άρχισαν να πιέζουν τους Οθωμανούς να τους αναγνωρίσουν ως τους προστάτες των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ζητώντας ταυτόχρονα να τους επιτρέψουν οι Οθωμανοί να κάνουν εμπόριο με τους ίδιους όρους με τους Μουσουλμάνους, καθώς και να κατασκευάσουν σιδηροδρομικές γραμμές που θα συνέδεαν τον Περσικό Κόλπο με τις αποικίες τους στην τροπική ζώνη της Ασίας (εικόνα 3).

Εικόνα 3


Ίδιες πιέσεις ασκούσαν στους Οθωμανούς και οι Ρώσοι. Οι Οθωμανοί άλλαζαν στάση ανάλογα με τα ανταλλάγματα και το ποιον θεωρούσαν ισχυρότερο. Την ίδια περίοδο οι Ρώσοι χτυπούσαν τους Άγγλους στην Ινδία μέσω του Αφγανιστάν σε μία μάχη που πήρε τον τίτλο “Great Game”, και σταμάτησε προσωρινά λίγο πριν τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Ρώσοι και οι Άγγλοι συμμάχησαν για να χτυπήσουν τους Γερμανούς, τους Αυστριακούς και τους Οθωμανούς. (εικόνα 4)

Εικόνα 4


Όταν οι Ρώσοι χτυπήσαν τους Οθωμανούς για να πάρουν τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου, οι Άγγλοι και οι Γάλλοι συμμάχησαν με τους Οθωμανούς και νίκησαν το Ρωσικό Ναυτικό στην Κριμαία το 1853-1856.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου