Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2016

Σαντάμ Χουσέιν – Al-Qaeda

Τον Οκτώβριο του 2000 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη Ιρανού Υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ, 20 χρόνια μετά την επίθεση του Σαντάμ Χουσέιν στο Ιράν το 1980. Μία επίθεση που οδήγησε τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ 1980-1988. Η προσέγγιση Ιράν-Ιράν αποσκοπούσε στην δημιουργία ενός μετώπου εναντίον των ΗΠΑ.Οι Αμερικανοί κατηγορούσαν τον Σαντάμ ότι συνεργαζόταν με την Al-Qaeda, και είναι δεδομένο ότι είχαν δίκιο. Αυτό προκύπτει και από το ότι λίγο πριν την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 είχε μπει στο Ιρακινό Κουρδιστάν από το Ιράν ο Abu Zarqawi, ώστε μαζί με τους άνδρες του Σαντάμ να χτυπήσουν τους Κούρδους του Ιράκ που υποστηρίζονταν από τους Αμερικανούς.

Ο Zarqawi εξελίχθηκε στον αρχηγό της Al-Qaeda του Ιράκ όταν έπεσε ο Σαντάμ Χουσέιν, και από την Al-Qaeda του Ιράκ ξεπετάχτηκε το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, από το οποίο ξεπετάχτηκε το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας, από το οποίο ξεπετάχτηκε το Ισλαμικό Κράτος.

Άρα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι ο Σαντάμ παρείχε κάποια μορφή υποστήριξης στην Al-Qaeda, άσχετα αν αυτή η υποστήριξη ήταν μικρότερη από αυτήν που παρείχαν το Ιράν, η Συρία και η Χεζμπολάχ. Το λέω γιατί είναι πολλοί που υποστηρίζουν ότι ο Σαντάμ δεν υποστήριζε την Al-Qaeda. Ίσως εννοούν ότι δεν την τροφοδοτούσε με όπλα και δεν της παρείχε εκπαίδευση. Κάτι που ενδεχομένως ο Σαντάμ να έκανε για να μην δημιουργήσει προβλήματα στην σχέση του με τον Σαουδάραβα Βασιλιά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχε και κάποια συνεργασία με την Al-Qaeda εναντίον των ΗΠΑ.

Το United Press International είναι πολύ μεγάλο ενημερωτικό δίκτυο των ΗΠΑ

“Iranian FM to visit Iraq”, Οκτώβριος 2000


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου