Τρίτη, 16 Αυγούστου 2016

Ρωσία-Ιράν (Αύγουστος 2016)

Το ότι το Ιράν επέτρεψε στην Ρωσική αεροπορία να χρησιμοποιήσει τις βάσεις του για να χτυπήσει στην Συρία προφανώς σημαίνει ότι η προσέγγιση Τουρκίας-Ρωσίας χάλασε, προς το παρόν τουλάχιστον, τις σχέσεις Ιράν-Ρωσίας. Ίσως αυτό να οφείλεται στα δύο εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας που οι Ρώσοι συμφώνησαν να κατασκευάσουν στο Ιράν.

Με την ταχύτητα βέβαια που αλλάζουν τα δεδομένα μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε δούμε τι θα γίνει παρακάτω. Αλλά έχει σημασία ότι υπήρξε η προσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας και δεν χάλασαν οι σχέσεις Ρωσίας-Ιράν.

Να δούμε και τι θα γίνει με το Κατάρ και την Τουρκία μετά την προσέγγιση Τουρκίας-Ρωσίας. Η Τουρκία είναι η προστάτιδα του Κατάρ, το Κατάρ είναι ένας από τους μεγάλους χρηματοδότες της Τουρκίας, και η Τουρκία έχει και βάσεις στο Κατάρ.

Αλλά το Κατάρ είναι και βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ, οι μεγαλύτερες βάσεις των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή βρίσκονται στο Κατάρ, και θα πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσει το Κατάρ. Επίσης το λογικό είναι μία συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας να εξοντώσει τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας, ή τουλάχιστον τις φιλοδοξίες ενός τέτοιου αγωγού να φτάσει στην Ευρώπη.

Πάντως επιμένω ότι σε μία συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας δεν θα χωράνε οι Κούρδοι. Όσο και να προσπαθήσουν οι αντίπαλοι των ΗΠΑ να φτιάξουν έναν κουρδικό ISIS για να απομακρύνουν τους Κούρδους από τους Αμερικανούς, αν οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να δώσουν τα πάντα στους Κούρδους, κάτι τέτοιο δεν νομίζω να είναι εύκολο. Γιατί σε μία τέτοια περίπτωση οι Ρώσοι δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν, ενώ οι Αμερικανοί θα μπορούν να το κάνουν με μεγάλη χαρά αν έχουν μείνει χωρίς συμμάχους στην Μέση Ανατολή.

Αλλά σίγουρα θα γίνει ένας Κουρδικός εμφύλιος σε μία τέτοια περίπτωση. Δεν πρόκειται οι Κούρδοι να είναι μπετόν αρμέ.

Russia uses Iran as base to bomb Syrian militants for first time”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου