Τρίτη, 9 Αυγούστου 2016

Οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι και το Συνέδριο της Βιέννης το 1814

Με τον πόλεμο “French and Indian War”, την περίοδο 1754-1763, οι Άγγλοι νίκησαν τους Γάλλους, με τους οποίους συγκρούονταν για τον έλεγχο των αποικιών της Βορείου Αμερικής. Βλέπε WikipediaFrench and Indian War”.

Χάρτης Αμερικανικές Αποικίες

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c2/ef/e0/c2efe025fbcb284759a85e609dc92afb.jpg


Οι Άγγλοι θεώρησαν ότι ήταν σωστό ένα μέρος του κόστους του πολέμου, αλλά και του αυξημένου κόστους της φύλαξης των Αμερικανικών αποικιών, να το επωμισθούν οι υπήκοοι των Αγγλικών αποικιών της Αμερικής, και από ένα καθεστώς σχεδόν μηδενικής φορολογίας προσπάθησαν να επιβάλλουν στους Αμερικανούς υπηκόους τους υψηλούς για τα δεδομένα της εποχής φόρους.

Οι Αμερικανικοί δυσανασχέτησαν, και με την βοήθεια των Γάλλων ξεκίνησαν τον Πόλεμο για την Αμερικανική Ανεξαρτησία της περιόδου 1775-1783, και τελικά κατάφεραν το 1783 να διώξουν τους Άγγλους. Βλέπε WikipediaAmerican Revolutionary War” (1775-1783).

Οι πόλεμοι με τους Άγγλους, και η μεγάλη στρατιωτική υποστήριξη που η Γαλλία είχε παράσχει στον πόλεμο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας εναντίον των Άγγλων, διέλυσαν την Γαλλική οικονομία και οδήγησαν στην Γαλλική Επανάσταση το 1789. Βλέπε WikipediaFrench Revolution” (1789).

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ένας στρατιωτικός που εξελίθχηκε σε έναν από τους ήρωες της Γαλλικής Επανάστασης, έγινε ο νέος Αυτοκράτορας της Γαλλίας. Ο Ναπολέων ήταν ο Χίτλερ του 19ου αιώνα, και με τον τρομερό στρατό του κατέκτησε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη.

Εκείνη την εποχή η σημερινή Γερμανία ήταν σπασμένη σε πολλά κρατίδια, και οι μεγάλοι αντίπαλοι του Ναπολέοντα ήταν η Αγγλία και η Ρωσία. Ο Ναπολέων προσπάθησε να επιβληθεί και στους δύο.

Χάρτης Ευρώπη 1815Το 1805, στην Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ, οι Άγγλοι διέλυσαν το Γαλλικό Ναυτικό, και η Αγγλία έγινε η απόλυτη ναυτική δύναμη των θαλασσών της Ευρώπης. Το 1805 τελείωσε το όνειρο του Ναπολέοντα για μία απόβαση στην Μεγάλη Βρετανία, αφού πλέον δεν υπήρχε τρόπος το ανώτερο Γαλλικό πεζιικό να αποβιβαστεί στις ακτές της Μεγάλης Βρετανίας. Βλέπε WikipediaBattle of Trafalgar”.

Την ίδια χρονιά, στην Μάχη του Austerlitz το 1805, ο Ναπολέων διέλυσε τον στρατό των Ρώσων και των Αυστριακών. Βλέπε Wikipedia Battle of Austerlitz”.

Με την Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ και την Μάχη του Austerlitz το 1805 η Μεγάλη Βρετανία αναδείχτηκε στην κυρίαρχη ναυτική δύναμη της Ευρώπης, και η Γαλλία αναδείχτηκε στην κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης, με αποτέλεσμα η Αγγλία να μην μπορεί να αντιμετωπίσει την Γαλλία στην ξηρά και η Γαλλία να μην μπορεί να αντιμετωπίσει την Αγγλία στην Θάλασσα.

Το 1806 ο Ναπολέων με όπλο τον Γαλλικό Στρατό απαγόρευσε στους Ευρωπαίους να εισάγουν Αγγλικά προϊόντα, σε μία προσπάθεια να αποδυναμώσει την Μεγάλη Βρετανία και να αναπτύξει την Γαλλική βιομηχανία. Αυτό δυσαρέστησε πάρα πολύ τους Ρώσους, αλλά και άλλους Ευρωπαίους, που είχαν ανάγκη τα Αγγλικά βιομηχανικά προϊόντα. Βλέπε WikipediaContinental System”.

Ως αντίποινα, με όπλο το Αγγλικό Ναυτικό, οι Άγγλοι απαγόρευσαν στους Αμερικανούς να εισάγουν Γαλλικά προϊόντα και να εξάγουν στην Γαλλία πρώτες ύλες, κάτι που δυσαρέστησε πολύ τους Αμερικανούς, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονταν για τον πόλεμο Αγγλίας-Γαλλίας αλλά για την δική τους οικονομία.

Το αποτέλεσμα ήταν κάποια στιγμή οι Ρώσοι να σπάσουν το Γαλλικό εμπάργκο στην Μεγάλη Βρετανία, και να αρχίσουν ξανά τις εισαγωγές Αγγλικών προϊόντων. Το αποτέλεσμα ήταν ο Ναπολέων να ξεκινήσει την εκστρατεία προς την Ρωσία το  1812. Ο Ρωσικός χειμώνας πρόλαβε τον Ναπολέοντα, όπως πρόλαβε και τον Χίτλερ το 1941, και ο Γαλλικός στρατός να αποδεκατίστηκε.

Στο μεταξύ και οι Άγγλοι πήγαν σε πόλεμο με τους Αμερικανούς το 1812-1814, γιατί όπως οι Ρώσοι ήταν δυσαρεστημένοι με τους Γάλλους, έτσι και οι Αμερικανοί ήταν πολύ δυσαρεστημένοι με τους Άγγλους, λόγω των περιορισμών που οι Άγγλοι είχαν επιβάλλει στις εμπορικές συναλλαγές των Αμερικανών με την Ευρώπη.Βλέπε Wikipedia  “War of 1812” (Anglo-American War 1812-1814).

Όταν μετά την εκστρατεία στην Ρωσία ο Ναπολέων ηττήθηκε, οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις μπήκαν σε μία διαδικασία να δημιουργήσουν Ευρωπαϊκά σύνορα που θα ήταν έτσι σχεδιασμένα ώστε να είναι πολύ δύσκολο για έναν μεγάλο παίκτη να τα σπάσει, όπως πρόσφατα είχε κάνει ο Ναπολέων.

Λόγω της πρόσφατης κυριαρχίας του Ναπολέοντα, ο βασικός προβληματισμός των Ευρωπαίων ήταν το πως θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ισχυρά σύνορα γύρω από την Γαλλία, ώστε να μην της επιτρέψουν να ξανακατακτήσει την Ευρώπη. Αυτό οι Ευρωπαίοι το προσπάθησαν δίνοντας εδάφη που ενίσχυαν την Ολλανδία στον Βορρά, την Ιταλία στον Νότο, και τα Γερμανικά κρατίδια στα δυτικά σύνορα της Γαλλίας.

Στο μεταξύ οι Πρώσοι και οι Ρώσοι συμφώνησαν να πάρουν οι Πρώσοι το Γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας, ο Βασιλιάς της οποίας είχε συμμαχήσει με τον Ναπολέοντα, και να πάρουν οι Ρώσοι την Πολωνία.

Η συμφωνία των Πρώσων με τους Ρώσους ανησύχησε τους Άγγλους και τους Αυστριακούς, οι οποίοι θεώρησαν ότι η προσάρτηση της Πολωνίας στην Ρωσία θα δημιουργούσε μία υπερβολικά ισχυρή Ρωσία. Έτσι υπήρξε ο κίνδυνος κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων και του ξεσπάσματος νέων πολέμων, γιατί οι Άγγλοι και οι Αυστριακοί έσπευσαν να συμμαχήσουν με την μέχρι εχθές εχθρό τους Γαλλία εναντίον των Ρώσων και των Πρώσων, ώστε να εμποδίσουν την δημιουργία μίας πολύ ισχυρής Ρωσίας.

Στο τέλος η διπλωματία επικράτησε, και οι μεγάλες δυνάμεις κατάφεραν να έρθουν σε έναν συμβιβασμό, και δημιουργήθηκε μία τάξη πραγμάτων που επέτρεψε στην Ευρώπη να πετύχει μία μεγάλη περίοδο ειρήνης και οικονομικής ανάπτυξης για τα επόμενα 100 χρόνια, μέχρι το ξέσπασμα του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Υπήρξαν φυσικά μικροί πόλεμοι την περίοδο 1815-1914, αλλά τίποτα που να θυμίζει την τους Ναπολεόντειους Πολέμους, που θεωρούνται ένας Παγκόσμιος Πόλεμος.
Άρθρα

“French and Indian War” (1754-1763)

“American Revolutionary War” (1775-1783)

“French Revolution” (1789)

Battle of Trafalgar” (1805) (Anglo-French Naval Battle)

Battle of Austerlitz (1805) (France VS Rus+Austr)

“Continental System” (1806)

“The Continental System (1806-1807)”

“War of 1812” (Anglo-American War 1812-1815)


10 Things You Didn’t Know About the Congress of Vienna that Influence Us Today
5η Παράγραφος
First and foremost, the Congress statesmen desired a territorial settlement that would preserve the peace. Since they saw the greatest threat to Europe as coming from France, they surrounded her with a series of buffer states: Belgium was united with the Netherlands to the northeast; the Italian state of Piedmont was given control of Genoa to the south; and Prussia was awarded the Rhineland to the west. All the states of Europe were invited to sign the Vienna “Final Act,” making it the cornerstone of public law in Europe. No war between any of the great powers occurred for the next 40 years, until the Crimean War, and no major war on the scale of the Napoleonic Wars took place until the outbreak of World War I a century later.
9η Παράγραφος
The allied powers established the principle of freedom of navigation on major European waterways, and established the Central Commission for the Navigation of the Rhine, arguably the oldest working international commission still in existence http://historynewsnetwork.org/article/158263

Τα Αίτια της Γαλλικής Επανάστασης (1789)

“Ο Πόλεμος για την Αμερικανική Ανεξαρτησία (1775-1783)”

“The war of 1812 (1809-1815)”
1η , 2η Παράγραφος
Thomas Jefferson served his second term as US President from 1804 to 1808. During his term, in 1805, the world balance of power shook as Admiral Nelson's ships beat Napoleon's navy at the Battle of Trafalgar, and as Napoleon bested the allied Russo- Austrian forces at Austerlitz that same year. France now had unquestionable control of the European continent, and Britain, held unquestionable mastery of the seas. For the next decade, neither power would seek to challenge the other in their element. The two European powers took to fighting each other indirectly, through economic warfare. Napoleon, hoping to strangle Britain's economy by preventing British goods from being exported to Europe, closed off all European ports in his Continental System.
As a countermeasure, in 1806 Britain passed the Orders in Council. According to these regulations, US ships could not land at a European port without first stopping at a British port. Napoleon retaliated with a harsh measure, demanding the seizure of any ship that landed in Europe after stopping in Britain. The warring French and English economic measures wreaked havoc with the American economy.

“Napoleonic Wars and the Economy”

“The Continental System (1806-1807)”

“The Congress of Vienna” (1814-1815)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου